Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ściany konstrukcyjne z BK 600 - jaka grubość?

Recommended Posts

Klasyką jest 24 cm, ale Ytong ma w ofercie bloczki grubości 20 cm.

Czy daje się ich użyć na ściany konstrukcyjne parteru?

Nad parterem ma być strop filigran, poddasze i dach z blachodachówki.

W projekcie miał być 15 cm keramzyt, dlatego chcę jak najmniej grubości, no, ale też dom ma się nie zawalić...

Bk 600 - a jak docieplasz? Zdajesz sobie sprawę jakie parametry cieplne ma BK o takiej gęstości?

Rozumiem, że chcesz zejść z grubością ściany, ale idziesz w kierunku mocnej, cienkiej, zimnej!!! ściany.

Powinieneś zwrócić się do autora projektu - on odpowie ci na pytanie, do jakiej min grubości możesz zejść.

Wydaje mi się że 24 (mówimy o zwykłym BK) to minimum przy domie zpoddaszem użytkowym, ale lepiej sprawdź..............

Pozdrawiam

Uwazam, ze jesli chcesz docieplac (np. 12 cm styropianu) to malo sensownym wyborem jest ytong (i tak nie bedziesz murowac na cienkie spoiny, sciany nie musza byc tak równe jak przy scianie jednowarstwowej), a ytong jest najdrozszy.

Kup sobie dowolny BK 600, niezbyt drogi.

Naprawde uwazam ze nie ma co za bardzo scieniac sciany - w czyms w

koncu drzwi i okna musza sie trzymac - zostan przy 24 cm.

powodzenia -

Krzysiek

W projekcie jest 15 cm i fundament już się robi, stąd mój problem - domek mały i jak pogrubię ściany, no to :( pokoje przestaną się nadawać do użytku - kilkanaście cm z każdej strony mniej. :(

Zdaje się geodeta poszerzył mi fundament, ale póki nie zmierzę osobiście, pewności nie mam. Nie wiem czemu po pomiarach geodezyjnych dom pojechał mi o 20 cm na południe od tego, co zmierzyłem osobiście, a starałem się mierzyć dokładnie. Pewnie geodeta "zahaczył się" o inny punkt z pomiarami - działka ma inne wymiary w realu niż na mapce, odchyłki rzędu pół metra (powierzchnia się zgadza, mapka 1:500 ma za małą dokładność, 1 mm linii to akurat pół metra) Nawet jeśli poszerzył, to po 3 cm z każdej strony, tak wynika z rysunków które dostałem po pomiarach.

W tej sytuacji jeśli można postawić ściany z 20 cm, to stawiam z 20. Docieplam jak w projekcie, 12 wełny lub styropianu. W ogóle chcę jak najmniej grzebać w wymiarach z projektu. Stąd m. in. ten ytong, on ma bloczki 20 cm wysokości, praktycznie wszystkie wymiary w pionie zamykają mi się w całych bloczkach.

Ytong daje do bloczków zaprawę w cenie i ma nadproża systemowe. Wszytko to według moich wstępnych wyliczeń będzie kosztować, po cenach z ich stron netowych, 12k. BK600 typu noname mogę kupić za 7500, ale bez zaprawy i nadproży.

Pik33

Widze ze zblaziles z Praefa. Ja na szczescie zmienilem zdanie zanim bylo za pozno, tez podniesli mi wycene o jakies 100kzł.

teraz zaczynam z BK. Powiem tak ja na Twoim miejscu budowalbym z BK 24cm + ocieplenie 10-12 cm styropian lub welna zasadniczo nie ma duzej roznicy w uzyskanym wspolczynniku chociaż do Legaletu i ogrzewania podlogowego dobrze jak jest dom dobrze4 docieplony, jesli natomiast koniecznie chcesz budowac sciane tak zeby nie zmniejszac wnetrza (chociaz zmiana taka nie jest znaczaca) bo mozesz jak piszesz tylko 20cm - spokojnie mozesz wystawic sciane o te 4 cm na zewnatrz a roznica pomiedzy BK 24 cm - lokalny poducent czy np Solbet (robia na piroo wpust i sa calkiem dokladne ) jest dosyc duza ja otrzymalem okolo 19% od Ytonga i jeszcze wychodzilo mi o 10zł drozej na m2 sciany.

Natomiast widze ze masz pare problemow (watek nt. Praefy) polecam gleboki oddech i przemyslenie wszystkiego do konca. Ja tez chcialem jak najszybciej zaczac budowac i omalo tego nie zrobilem. Po zastanowieniu i kilku konsultacjach jak juz emocje opadly okazalo sie ze moge wybudowac dom o okolo 100000zł taniej (co prawda blizniak ale nieduzy).

Pogadaj z kims nawet za pieniadze kto Ci doradzi bo na Forum ludzie maja sporo doswadczen ale Ty masz jak czytam pare ladnych kwiatkow.

Pzdr

Fugas