Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wąska działka

om

Recommended Posts

Ciężko będzie. Jak odejmiesz po 2 razy 4m to zostanie ci 5m na budynek. Gotowego projektu nie dostaniesz. Za indywidualny zapłacisz tyle że ci nie będzie się opłacało kupować takiej działki. JA mam 18m i też miałem problem z wyborem gotowego projektu zwłaszcza jak się zechce mieć garaż w bryle domu.

Hey ...:)

Ciężka sprawa...po odjęciu obowiązującyh odległości tj co najmniej 3 dla ścian bez okien +4m dla ścian z otworami okiennymi i drzwiowymi zostaje 6m szerokości w obrysie zewnetrznym. Jeśli jesteś zainteresowany naprawdę małym domem to jeszcze na siłę "da radę"...

Pozdrawiam :)

Bliźniaka już nie da rady,

bo po obu stronach stoją domy,

ale działka ma też swoje zalety: CENA (50% normalnych cen)

no i całkiem fajna okolica,

ale skoro nikt wcześniej nie zdecydował się na jej zakup

to chyba i ja się nie porwę

om

Nasza działka ma 13,60 - na poczatku myslelismy ze ma 15 m szerokosci (wg starych mapek) potem jak sami ja wymierzylismy okazalo sie ze ma 14,50 a jak przyszli geodeci to sie okazalo ze ma tylko 13,50 - mimo wszystko postawilismy na niej dom bo nie trzeba bylo za nia placic. W sumie odsunelismy sie od sasiada obowiazkowe 3 m - uratowalo nas to ze jestem współwłascicielem działki która jest droga dojazdowa do naszej działki i działki sąsiada. wiec nie mielismy ograniczen co do obowiazkowej odległości z drugiej strony. Mysle ze jak dobrze to załątwicie to maly domek tam napewno da się postawic. Życzę powodzenia.

Gość bajzi

tom 17: od 11.07.2003 obowiązuje nowe prawo bud. sąsiad nie ma już nic do gadania. można przysunąć dom na taką samą odległość i taką szerokością na jaką zbliżony jest dom na działce sąsiedniej (dotyczy to odległości od 0.0 do 3.0m). jak działka jest niezabudowana pozostają tylko dwie odległości: 3.0 dla ść. bez okien, 4.0 dla ść. z otworami.

do autora pierwszego postu: jeżeli boisz się ceny za projekt indywidualny( 1/20?ceny budynku to dużo?), to możesz kupić typowy projekt segmentu szeregówki. 6, 5m spokojnie wystarczy.

........ ale działka ma też swoje zalety: CENA (50% normalnych cen)

no i całkiem fajna okolica,

ale skoro nikt wcześniej nie zdecydował się na jej zakup

to chyba i ja się nie porwę

om

Tak, przypuszczam, że masz rację z tą ceną .... Bo przecież są także i nieruchomości z róznych przyczyn niesprzedawalne. Te działkę moim zdaniem mógłby kupić tylko któryś z sąsiadów w celu powiększenia swojego terenu. Dla niego taka cena może być rzeczywiście atrakcyjna....

Ja na budowę na działce z takimi ograniczeniami nigdy bym sie nie zdecydował. Nie jesteś jeszcze właścicielem tej działki. A okolic równie pięknych i cen także atrakcyjnych możesz przecież jeszcze poszukać.

Gość bajzi

SPROSTOWANIE!!!

1/20 ceny - chodziło mi o stan surowy budynku (tak ok. 100 -120.000), bo wykończenie.... widziałam umywalkę za 13.000pln.

JESZCZE RAZ WSZYSTKICH PRZEPRASZAM, ALE PRZYNAJMNIEJ NA ŚLĄSKU NIE TYLKO BURŻUJE ZAMAWIAJA PROJEKTY INDYWIDUALNE.

PZDR.

Wsztstko si eda zrobić. Ja wybudowałem dom na działce szerokości 8m i jest bardzo fajny. Mankament to to że mam tylko 0,5 metrowe przejście za dom z jednej strony domu bo z drugiej po granicy stoi dom sąsiada do którego się przystawiłem. Projekt znalazłem gotowy z katalogu - jest to połówka bliżniaka i na wąską działkę nic lepszego nie znajdziecie i nie trzeba. Projekty bliźniaków są tak zrobione że z jednej strony i tak nie mają okien (drugi dom) a zwykle z drugiej strony jest garaż i tez nie ma okien. Są tylko z przodu i z tyłu. Nie ma co kombinować z projektem indywidualnym lepiej jak u mnie jest sam bym tego nie wymyślił. Dom ma 7,5x10,5m w obrysie i wydaje się mały. Ale kto by nie przyszedł to się dziwi że jest tyle miejsca w środku a to wszystko dzięki mądremu rozplanowaniu pomieszczeń wewnątrz. Jeśli masz jakieś pytania to nie krepuj się. :evil:

Nie wiem co nowe prawo budowlane mówi o budowaniu w ostrej granicy. Nam rok temu sąsiad na to wyraził zgodę - nie ma z tamtej strony okien i już. Bez problemu. Za to w drugą stronę jest "L" i mnóstwo okien. Dom ma 114m2 i jest zupełnie dla nas wystarczający.

Mysle, że jeśli cena działki jest ok, okolica piekna to decyduj się. :D

A..jeszcze - budowalismy pod projekt indywidualny. NIe wiem czy to jednak była taka góra pieniędzy zaplacilismy za niego niewiele ponad 2 tysiące a wygląda tak jak chcielismy.

:D

om

wydaje mi sie ze warto pogadac z sasiadami. jesli twoj dom nie bedzie im za bardzo zacienial dzialek i zgodza sie ta zmniejszenie odleglosci twojego domu to warto sie zastanowic. Jesli sasiadzi beda zlosliwi to nawet dzialka z 100m szerkosci nie pomoze.

Potem sprawdz warunki zagospodarowania przestrzennego dla twojej dzialki i przejdz sie do architekta (odradzam projekty blizniacze bo sa czesto malo funkcjonalne, z mnostwem schodow). Architekt niech ci zaproponuje rozwiazanie dostosowane do twoich potrzeb (wg mnie za dobry indywidualny projekt warto zaplacic). Taka pierwsza usluga/propozycja powinna byc bezplatna - roozmawiac mozesz z kilkoma architektami.

pozniej zdecydujesz czy warto kupowac.

Podobno jeden sąsiad jest do dogadania,

nie wiem jak drugi,

sprzedający coś kręcił nosem na tego drugiego,

więc pewnie 4m i ani milimetra mniej :-(

Sprawdzę wzizt - czy w ogóle warto w to wchodzić.

om

Owszem, można przy odrobinie samozaparcia wybudować b. wąski i b. długi dom. Da się oczywiście w nim mieszkać. Ale należy wziąć pod uwagę fakt, że od chwili zamieszkania będziecie zmuszeni "ocierać sie łokciami" przy wymijaniu sąsiada. Takie bardzo bliskie sąsiedztwo może być bardzo uciążliwe. Nawet wywożąc coś taczką za budynek będziesz musiał uważać by nie porysować elewacji - to może i przesada ale nie do końca.

Dwie parcele obok mnie jest długa działka 14m szerokości cena także atrakcyjna a chętnych brak. To daje coś do myślenia.

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Powiem tak, kupiliśmy działkę 18,5 szeroką też dlatego, ze cena atrakcyjna a w miejscu którym chciałam kupić były tylko dużo większe i 4-5 razy droższe. Mała, waska działka strasznie ogranicza możliwości zabudowy, a najprawdopodobniej w konsekwencji użytkowanie terenu wokół domu. Przyznam , że brakuje mi 1-1,5 i wtedy byłoby o wiele łatwiej z projektem i planami.

Polecam poszukanie czegoś szerszego:)))

Dałem sobie spokój z tą działką.

Znalazłem równie ładną i szerszą (20metrów),

ale jest długa jak pas startowy (160m)

i do tego ma dwie linie SN przechodzące przez działkę.

Znowu zaletą jest cena :-)

Ludzie dookoła się budują,

ale jakoś nie wiem czy chcę mieszkać z drutami na działce :-(

Chyba będę szukał dalej

om