Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile kosztuje m3 drewna na więźbę?

Rena Lipinska

Recommended Posts

Czy ktoś ma rozeznanie w cenach drewna na więźbę? Buduje w okolicach kampinosu. Znalazłam tartak w Nadarzynie, w którym stosowana jest metoda próżniowa, chcą 990 zł za m3.

Pozdrawiam

O to chyba ten sam gdzie ja brałam, tylko w sierpniu było jeszcze 960. Jeśli to rzeczywiście ten sam tartak to polecam ze w względu na drewno (moi panowie fachowcy mówią że bardzo dobre) i na obsługę. Na dodatek kiedy ja szukałam drewna do siebie, to tam mieli taniej niż malowane w innych okolicznych tartakach. Poza tym w tych rejonach to chyba tylko oni mają porządny autoklaw i spora część pozostałych tartaków wozi drewno do impregnacji właśnie do nich, więc taniej raczej tu nie znajdziesz.

Pozdr.

Czy ktoś ma rozeznanie w cenach drewna na więźbę? Buduje w okolicach kampinosu. Znalazłam tartak w Nadarzynie, w którym stosowana jest metoda próżniowa, chcą 990 zł za m3.

Pozdrawiam

Budowa w Bielsku-Białej, drewno świerkowe z Istebnej (Beskidy). W cenie impregnacja zanurzeniowa. Cena: 680 zł netto/829 zł brutto.l Dostawa: wrzesień '07. Ideał to nie jest, ale więźba się trzyma :)

W okolicach Krakowa , więźba, która mi oferowano - jak dotąd - tylko telefonicznie bo się waham , kosztuje 650 za m3.

Dodam, że z impregnacją poprzez kąpiel.

ps: Wyczytałem gdzieś, że w niektórych krajach w ogóle nie impregnuje się takiej kantówki na dach.

Tomek

Witam!

W kraju takim jak Austria nie impregnuje sie kantowki na dach.Wydaje mi sie ze maja lepszych ciesli i moze stosuja lepsze gatunkowo drewno., a wszystkie elementy wiezby widoczne z zewnatrz sa heblowane ,wystarczy je tylko pomalowac na zadany kolor .U nas impregnuje sie je zeby tez ukryc wady drewna,bo jak zwykle z jakoscia u nas jest tak za komuny-duzo placisz za bubel a przeplacasz za dobra jakosc.A moze jest to zjawisko normalne?

Pozdrawiam!

[.U nas impregnuje sie je zeby tez ukryc wady drewna,bo jak zwykle z jakoscia u nas jest tak za komuny-duzo placisz za bubel a przeplacasz za dobra jakosc.A moze jest to zjawisko normalne?Pozdrawiam!

Myślę, że Twoja uwaga zasługuje na sporą analizę. To chyba prawda, że aby teraz mieć zapewnioną przywoitą jakość, trzeba przepłacać - a bubel jest ogólnie dostępny i bardzo powszechny.

ps: Przy okazji, jak i gdzie przechowujecie więźbę przed montażem ?