michasik 11.10.2007 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Chcę zrobić kanał w garażu, nie bardzo wiem jakich materiałów izolacyjnych użyć, może ktoś coś doradzi??? Czy znacie coś takiego jak betonit? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.10.2007 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 a co piwnicy nie będziesz miał?obecnie kanał może służyć praktycznie tylko za piwnicę znamy bentonit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 11.10.2007 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 kolejna "sensowna" odpowiedz" lidera forum" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.10.2007 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 kolejna "sensowna" odpowiedz" lidera forum" widzę, że Starszy Kolega, zamiast korygować, poprawiać i w końcu uczyć nieopierzonych kolegów związanych z bud. potrafi tylko, w sposób śmieszny i nieprzystający do wieku i posiadanej wiedzy, komentować a jakby kolega przemyślał temat, to by sobie przypomniał, że pojęcie bentonit jest tak szerokie, jak np. cement, beton, piasek, zaprawa, mur i wiele innych skoro jestem trollem, to nie zniżaj się do mojego poziomu, bądź ponad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karp 11.10.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 No to ja napiszę coś sensownego. Przede wszystkim porządna izolacja przeciwwilgociowa. Ja robiłem kiedyś kanał z ojcem. Zrobiliśmy "wannę" z grubej folii (nie pamiętam 3-4 warstwy) - arkusze w całości na spód i wywinięte aż do samej góry. Na to zalana betonowa posadzka a póżniej ścianki wymurowane z bloczków. W miarę murowania ścianek pustę międzi ścianką a gruntem zasypywaliśmy i ubijaliśmy - jedna warstwa dziennie. Trochę było zabawy ale po kilkunastu latach w kanale jest sucho jak pieprz . U sąsiada stoi woda na wiosnę. Pozdrawiam Karp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 11.10.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Kto dzisiaj buduje piwnice???Kanał dobra rzecz sam chciałem go wrąbać w projekt ale architekt przekonał mnie aby go na etapie uzyskiwania pozwolenia na budowę nie wrysowywać, ponieważ trzeba by zapewnić mu oddzielną wentylację, zgodnie z przepisami.Ostatecznie zrezygnowałem, wychodząc z założenia że to już nie te lata i nie zamierzam gimnastykować się pod samochodem.Co do uszczelnień to wydaje mi się, że nie ma co filozofować z bentonitem, który jest nieoceniony ale przy budowie metra. Wystarczy wydaje mi się zwykły beton z dodatkiem wodoszczelnym W-8 plus szuwaksy typu dysperbit bądź papa na lepiku. Wykończyć płytkami i po zawodach. Nie zapomnij o oświetleniu przez trafo bezpieczeństwa. Pozdroofka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 11.10.2007 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 ale niestety mlodszy kolega uzywa obrazliwych epitetów w stosunku do starszego kolegi Wracając do tematu -to wykonanie kanału w garażu ma sens tylko w wypadku chłodzenia piwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michasik 11.10.2007 07:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 dzięki za porady, czekam na następne. Dzięki za wyjaśnienia w sprawie betonitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michasik 11.10.2007 07:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 aha, że betonit to pojęcie ogólne oczywiście wiem, ale ktoś mi powiedział: "Użyj na ściany betonitu", niestety w żadnym sklepie nie ma czegoś takiego, więc pytam, bo być może to umowna budowlana (slangowa) nazwa na coś ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 11.10.2007 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 U mnie majstry bardzo doradzali mi zrobienie kanału, że to fajna pzrydatna rzecz (pod garażem nie mam piwnicy). Moim zdaniem kanał w dzisiejszych czasach to tak jak mówi Barbossa po prostu przeżytek. Samo prawidłowe wykonanie takiego kanału to wydatek rzędu kilku wizyt u mechanika. Podkreślam słowo "prawidłowe" tzn z wentylacją, izolacją p/w, odpływem (zimą z samochodu przez noc potrafi "wykapać" się czasem i wiadro wody). Nie mówiąc już o tym jakby pojawiła się wilgoć i woda z gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 11.10.2007 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 ad Złoty Róg: zapomniałeś o ogrzewaniu i oświetleniu kanału Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.10.2007 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 aha, że betonit to pojęcie ogólne oczywiście wiem, ale ktoś mi powiedział: "Użyj na ściany betonitu", niestety w żadnym sklepie nie ma czegoś takiego, więc pytam, bo być może to umowna budowlana (slangowa) nazwa na coś ... bentonit to masz link wyżej co to jest generalnie uzywa się go w matach i taśmach i służy do wykonania ciężkich izolacji pwodnych, zazwyczaj za dosyć ciężką kasę, w przypadku kanału to przerost formy nad treścią, są bardziej klasyczne sposoby (i tańsze, chociaż tu koszt calkowity nie będzie może porażający, ale technologia wykonania izolacji z bentonitu jest praktycznie całkiem inna) pisząc piwnica miałem na mysli miejsce na przechowywanie w chłodzie przetworów domowych i, jak słusznie zauważył kapusta, piwa i alkoholi wymagających chłodu, to spraw technicznych związanych z samochodem szkoda zawracać sobie głowę czymś takim aha, volclay, voltex i tym podobne, zazwyczaj cały system oparty na tym samym sposobie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 11.10.2007 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Dla mnie szkoda zawracać sobie głowę budując piwnice i z niej zrezygnowałem co nie oznacza ze komus moze byc bardzo potrzebna i odrazu musze krytykowac tych co ja buduja. Kanał to dla mnie podstawa a wręcz rzecz niezbędna. Kto ma pojecie o naprawie samochodów i w dodatku lubi przy nich grzebać to kanał się na pewno przyda. Każdy z nas ma inne potrzeby i nie doradzajcie głupio ze kanał to bee jak go nie używacie. Pytanie było inne a odpowiedzi jak zwykle odbiegaja od tematu. A wracajac do tematu, to ja jak bym budował jeszcze raz kanał to bym go zrobił tak jak ma Karp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 11.10.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 musze Cie zmartwić bladyyy99- ja mam kanał w garazu i na dodatek garaż w podpiwniczeniu ( w latach osiemdziesiątych tylko takie domy budowano) Czy z faktu że jestem mysliwym i lubię sobie postrzelać wynika że powinienem sobie w piwnicy urządzic strzelnicę ???? Od 1988 roku przestałem jeżdzić wytworami samochodopodobnymi polskiej produkcji i kanał służy mi wyłącznie do chłodzenia piwa Zbędny wydatek kilku tysiecy złotych na cos co moze byc nam nigdy nie potrzebne (wymiana oleju w warsztacie kosztuje 80 do 150 zł wraz z olejem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.10.2007 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 pytanie brzmiało: Chcę zrobić kanał w garażu, nie bardzo wiem jakich materiałów izolacyjnych użyć, może ktoś coś doradzi??? Czy znacie coś takiego jak betonit? na co odpowiedź: Dla mnie szkoda zawracać sobie głowę budując piwnice i z niej zrezygnowałem co nie oznacza ze komus moze byc bardzo potrzebna i odrazu musze krytykowac tych co ja buduja. Kanał to dla mnie podstawa a wręcz rzecz niezbędna. Kto ma pojecie o naprawie samochodów i w dodatku lubi przy nich grzebać to kanał się na pewno przyda. Każdy z nas ma inne potrzeby i nie doradzajcie głupio ze kanał to bee jak go nie używacie. Pytanie było inne a odpowiedzi jak zwykle odbiegaja od tematu. A wracajac do tematu, to ja jak bym budował jeszcze raz kanał to bym go zrobił tak jak ma Karp. Twoja odpowiedź to nawet nie odbiegła, ona po prostu przeszła w niebyt oddalony parę parseków od pytania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 11.10.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 kanał zawsze się przyda - jeśli ktoś umie i ma ochotę podłubać przy samochodzie, z bentonitem bym nie szalał jak to Barbossa zauważył wystarczy ciężka bitumiczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michasik 26.10.2007 14:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi. Ku wyjaśnieniu. Jestem mechanikiem pracującym w pewnym salonie samochodowym, mam garaż bez podpiwniczenia na działce i do dłubaniny po godzinach chcę zrobić kanał. Nie będzie to mój garaż docelowy, najprawdopodobniej za parę lat sprzedam działakę z tym garażem, więc w podnośniki nie będę inwestować zwłaszcza że nie mam tyle kasy. Stąd pomysł na kanał, w garażu nie w piwnicy. PS. Piwnicę posiadam w bloku na dole, w którym mieszkam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 26.10.2007 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 a co piwnicy nie będziesz miał? obecnie kanał może służyć praktycznie tylko za piwnicę znamy bentonit CALKOWICIE sie ZGADZAM!!! Naco komu kanal w garazu??????? ZAMIAST kanalu polecam 2 kanaly pod kola z kratkami syF w zime ladnie splywa i nielezy na podlodze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzegorz10 26.10.2007 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 J mam kanał słabo zabezpieczony - Nic nie przecieka Kanał służy mi jednocześnie za miejsce do składowania opon kosiarki i ...... hydroforni - umieściłem tam hydrofor coby było ciszej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 26.10.2007 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2007 Zamiast kanału to lepiej sobie kupić narzędzia prawdziwe. Dużo ładniej się prezentują na ścianie niż ta dziura w podłodze garażu:-) Piszę to nie ze złośliwości, ale jako doświadczony miłośnik samochodów starych i nowych, który w kanale (pod samochodem) spędził tyle czasu co niejeden mechanik. Samochodów mam kilka, często w nich "grzebię", dom buduję, ale kanał to ostatnia rzecz jaką bym w tym domu zrobił, a do chłodzenia trunków zrobiłem sobie piwniczkę, poza domem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts