Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zatapianie siatki zbrojeniowej za styropianie PILNE!!!!!

Marcin-B

Recommended Posts

czy moge zatopić siatke na stryopianie klejem do styropianu, pomyliłem kleje i klej uniwersalny (do styropianu i siatki) wykorzystałem do przyklejenia styropianu a został mi klej tańszy tylko do styropianu. Poradźcie co robić czy jechać kupić nowy klej czy można użyć tańszego. mam klej firmy IZOLBET KS-SDB a ten uniwersalny to był IZOLBET KSu-SDB

Proszę o pilną odpowiedź

Pozdrawiam Marcin

wiem wiem nie będe ryzykował. Aż takim szkotem to nie jestem. Jade dzisiaj kupić klej uniwersalny. a tamtym to może poszpachluje jakieś dziury do czegoś go na pewno użyje. (Na opakowaniu piszą że nadaje się do szpaclowania) Ale zapytam się może mi wymienią z dopłatą.

Dzięki pozdrawiam

czy moge zatopić siatke na stryopianie klejem do styropianu, pomyliłem kleje i klej uniwersalny (do styropianu i siatki) wykorzystałem do przyklejenia styropianu a został mi klej tańszy tylko do styropianu. Poradźcie co robić czy jechać kupić nowy klej czy można użyć tańszego. mam klej firmy IZOLBET KS-SDB a ten uniwersalny to był IZOLBET KSu-SDB

Ponieważ oba typy klejów używałem to stwierdziłem że nie ma jakiś drastycznych różnic i ten do siatki po prostu jest bardziej plastyczny i ma drobniejsze ziarno co ułatwia zrobienie w miarę gładkiej powierzchni. Do styropianu klei się tak samo. Jak dasz radę zrobić ładnie powierzchnię zwykłym klejem to zapewne nie ma większych przeciwwskazań ale jakieś ryzyko zawsze istnieje. Ja bym raczej nie ryzykował. Spróbuj się dogadać na wymianę tam gdzie kupiłeś.

Wyjście najlepsze: oddaj klej do hurtowni i kup ten do warstwy zbrojonej

Wyjście gorsze: na dolnym odcinku elewacji (narażonym na uszkodzenia) zastosuj klej do warstwy zbrojonej a u góry ten do styropianu

Wyjście najgorsze: zrób warstwę zbrojoną na kleju do styropianu. Może nie będzie pękać a jak będzie to przynajmniej będziesz znał przyczynę.

Klej do warstwy zbrojonej jest bardziej elastyczny i przez to jest mniej narażony na pękanie w przypadku nacisków miejscowych typu oparcie roweru, uderzenie piłką itp.

Z tego co pamiętam jak oklejałem fundament to jeden klej był do styropianu i do siatki a drugi tylko do siatki, różnica w cenie.

W takim razie powinien zostać Ci klej do siatki :-?

Z całą pewnością w przypadku firmy IZOLBET jeden klej ten uniwersalny jest do siatki i styropianu kosztuje ok. 20 zł a drugi jest tylko do styropianu i kosztuje ok. 16 zł możliwe że inne firmy mają inny podział, ale bardziej logiczy jest ten z IZOLBETu bo wydaje mi się że do klejenia styropianu nie potrzeba takiej elastyczności jak np. do siatki (narażona na uszkodzenia mechaniczne)

dzisiaj jade kupić nowy klej