Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brama przesuwna czy podwójna otwierana do wewnątrz?

Lili Lili

Recommended Posts

tylko przesuwna :)

dla mnie same plusy, nie zajmuje tyle miejsca podczas otwierania co podwójna (w zimie trzeba odśnieżać dość dokładnie przy bramie podwójnej), łatwo i szybko się otwiera

No z tym miejscem to różnie bywa. Ja właśnie ze względu na brak miejsca zmuszony jestem robić bramę tradycyjną.

tylko przesuwna :)

dla mnie same plusy, nie zajmuje tyle miejsca podczas otwierania co podwójna (w zimie trzeba odśnieżać dość dokładnie przy bramie podwójnej), łatwo i szybko się otwiera

No z tym miejscem to różnie bywa. Ja właśnie ze względu na brak miejsca zmuszony jestem robić bramę tradycyjną.

I ja też.

Napędy do tradycyjnej drozsze i zawiasy muszą być prawie idealne.

Do przesuwanej musi być miejsce na otwartą bramę czyli ca. 4m.

Zazwyczaj obok bramy jest furtka - jeśli wjazd jest z samego brzegu działki, to trzeba zrobić bramę uchylną bo na przesuwaną nie ma miejsca.

Ja mam przesuwaną i uważam, że jest bardzo fajnie, zresztą to już jest standard.

należy równiez uwzględnić miejsce na podjeździe coby auto się zmieściło i skrzydło bramy zamknęlo-zdecydowanie samonośna

ja mam taką sytuację że światło bramy 4,8 a płotu zostało 6m i jeden mi wyrzeźbił przeciwage 1,2m. Fakt- nie jest to optymalne rozwiązanie ale dał 2x 8-io rolkowe wózki i jakoś jeździ :-)

Jakie macie doświadczenia? jakie plusy i minusy?
Szukanie minusów i plusów to trochę, jak "dzielenie włosa na czworo" :-?

Mam otwieraną, bo taka pasowała mi w ukladzie ogrodzenia. Działa bez zarzutu. Gdyby była przesuwana pewnie też by dziłała.

Pisał Ktoś o innym odsniezaniu. Przesada. Odsnieza się i tak wjazd a nie tylko miejsce na otwieranie bramy. A szybkośc otwierana - czy te ewentualne kilka sekund różnicy to aż taki wazny argument?

Lepiej wybierz dobrą jakościowo. Patrz na cenę, gwarancję i odleglość od serwisu .

musicie mieć chyba strasznie wąskie działki że nie mieszczą wam się bramy przesuwne :o

Niestety nie koloego mam działkę o wymiarach 32mx194m to chyba niezbyt wąska jak sądzisz??

Czasami istnieję też tzw. czynniki trzecie - a to wspomniana lokalizacja wjazdu.

http://images12.fotosik.pl/115/ef6fde42fee1ffa1m.jpg

Na zdjęciu widać konstrukcję pod bramę. Z lewej strony jest furtka. I może mi doradzisz kochany w jaki sposób można zrobić bramę przesuwną?

A może w Twoim przekonaniu łatwiej będzie wyciąć kilka drzewek z lasku na początku działki?

Są bardzo różne aspektyi dokładnie zgdzam się z przedmówcą, że bardziej trzeba zwracać uwagę na jakość wykoania a nie na to czy komuś pasuje przesuwna, czy tradycyjna.

Lili Lili Wysłany: Pią, 12 Październik 2007 10:53 Temat postu:

A na przykład taki aspekt: że przesuwana raczej tylko przy "płaskim" ogrodzeniu metalowym, z metalowymi słupkami, a przy murowanych słupkach raczej otwierana, bo przesuwna musiałaby być cofnięta do wewnątrz za słupek?

wiele takich rozwiązań widziałem (że przesuwna na wewnątrz od słupków) i ładnie to wygląda, ja też tak będę miał