Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zimowanie roślin w skrzynkach/donicach

kofi

Recommended Posts

Mam w donicach hortensje i wiem, że nie moge ich na zimę zostawić na tarasie (mieszkam na północnym wschodzie, bywa u nas dość zimno), tylko nie bardzo wiem kiedy i do jakiego pomieszczenia je przenieść. Były już u nas przymrozki i niecierpki na tarasie zmarzły.

Chętnie przechowałabym też pelargonie - moja babcia zawsze je zimowała w piwnicy i starałam się kupiś podobnie wyglądające (rabatowe), może się uda. Tylko do jakiego pomieszczenia je przenieść: do chłodnej (nieogrzewanej) piwnicy, niezbyt jasnej, ale z oknami i podlewać?

To samo z rozmarynem - nie mam złudzeń, że przezimuje w gruncie - dać go do piwnicy, czy postawić w kuchni?

Tu są sposoby zimowania doniczkowych :

http://www.muratordom.pl/ogrod-i-otoczenie/ogrod-jesienia_-zima/rosliny-z-tarasow-na-zimowisko,6468_2512.htm

Hortensja zrzuca liście, więc potraktuj ją jak daturę - chłodne miejsce 5-10C, jeśli ma liście - to jasne, jeśli już zrzuciała- to ciemne, żeby zapobiec wznowieniu wegetacji w zimie.

Albo , wkopac z donica do ziemi ( w kompostnik, etc) i okryc stroiszem.

Rozmarynu nie miałam, więc nie wiem jak go przechować.

Ale pochodzenie śródziemnomorskie sugeruje ciepło i światło, czyli parapet wewnątrz domu ( ?) :o

Może podpowiedzą Ci, którzy mają to zielę ?

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?p=128936&sid=c81a34f436dd8e088aba271547f4a119