jeżyk 11.10.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 pisząc o kablach grzewczych uznałem za oczywiste, że muszą być zasilane z źródła prądu, choc samo dzwiganie też w rozgrzanu pomocne jest. Wybudowany jestem na 99,9% dzisaj kończyli malować, montowali ogrodzenie i przyjechała kostka granitowa do układania - dzień pełen wrażeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.10.2007 18:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Fajnie! To jutro wołasz sobie alarmiarza i powiesz mu, żeby alarm był a kabli nie? (moje zajęcie..., no jedno z wielu...) Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 11.10.2007 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 adam_mk napisał:Kłaść czy nie? A ocieplać z zewnątrz czy z wewnątrz?> Jeżeli nie chcesz korzystać z ciepła pod budynkiem, to kłaść. Styro chyba od zimniejszej strony, czyli od zewnątrz. A może z obu ? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jeżyk 11.10.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 dwa tygodnie po wstawieniu okien i drzwi (antywłamaniowych Gerdy) miałem włamanko (strat na kilka tysięcy ) i w trybie pilnym założyłem alarm i monitoring, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.10.2007 18:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Acha! No to przepadło! Alarm PRZED malarzami!Zwykle jest inaczej. Odwrotnie...Przykre, że tak sie stało z tym włamaniem... Z obu stron nie ma być zimno...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heizer 11.10.2007 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Najlepiej ogrzewać dom tym na co nas stać Czy jednak nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.10.2007 18:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Co zrobić jak nas nie bardzo stać a trzeba? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.10.2007 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 temat chyba na psy schodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heizer 11.10.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Co zrobić jak nas nie bardzo stać a trzeba? Adam M. A kto buduje dom i myśli że go na "wszystko" stać? ...Chyba nikt rozsądny. No Way Out Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 11.10.2007 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Styro chyba od zimniejszej strony, czyli od zewnątrz. Zawsze interesowalo mnie, a nie doczekalem sie odpowiedzi, dlaczego od zimniejszej strony ? Bo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.10.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 sztuka budowlana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.10.2007 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Nie wydaje się Wam, że teza dowiedziona?Gu... jest istotne Co się grzeje?I tak jest sto sposobów?A kasa leci (niepotrzebnie)....Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 11.10.2007 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Nie wydaje się Wam, że teza dowiedziona? Gu... jest istotne Co się grzeje? I tak jest sto sposobów? A kasa leci (niepotrzebnie).... Adam M. Adamie, jakoś mało konkretnie ciągniesz swój temat. Nie zależy Ci, bo po prostu i tak już wszystko wiesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 11.10.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 hes napisał: od zimniejszej strony ? Bo ?> oto odpowiedż: adam_mk napisał To jest odpowiedź. Jak odetniemy pochłaniacz tej energii ( akumulator ) od źródła to stracimy tą energię. Styro lub wełna ma uniemożlwić ucieczkę ciepłego pow. z wewnątrz na zew. ( w pierwszej kolejności ). Ściana ma tą energię zakumulować a izolator uniemożlwić jej na zewnątrz. Odwrotnie - tracimy akumulacyjność ściany, poddajemy ścianę ( która nie koniecznie jest do tego przystosowana, nie każda ) wychłodzeniu i przemarzaniu. Dlatego. Można od wewnątrz, ale jest to mniej korzystne w sensie energetycznym. No chyba, że jest to blaszak Adama... Wtedy z obu stron. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heizer 11.10.2007 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Nie wydaje się Wam, że teza dowiedziona? Gu... jest istotne Co się grzeje? I tak jest sto sposobów? A kasa leci (niepotrzebnie).... Adam M. Twierdzisz że można wybudować chatę bez utraty...ciepła...??? Masz dwa lata na taki projekt...daj znać bo ja buduję drugi dom, czekam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.10.2007 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Takich cudów to nie ma nawet w ERZE! Ja na razie tylko zaprojektowałem sobie dom, który generuje nadmiar energii. Taka konstrukcja zero-energetyczna. Więcej ma niż potrzebuje... Domu, który energii nie traci nie umiem... Zresztą, to nie potrzebne. Wystarczy, że nic nie będzie mnie kosztowało jego utrzymanie bieżące...no, eksploatacja, i zimą i latem... Będą tam pływające betony (takie, co umieją pływać), homeostatyczne mechanizmy obiegu wilgoci i ciepła, taran wodny będzie zasilał instalację (częściowo), będę grzał się lodem i to kompletnie gratis... Ściana stawiana "na raz" będzie tak z 4W w koszcie jednostkowym 0,1W. Sporo będzie tam ogólnodostępnego budulca.... Nie mam nadmiarów kasy. Mam "nic" i tym będę budował... Wbuduję tam to "nic" (czyli powietrze) i będzie mi dobrze służyło... Umiem już je do tego zmusić! POWAŻNIE GADASZ? Nie widzę przeszkód, abyś i u siebie części z tego nie zastosował... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 11.10.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 hes napisał: adam_mk napisał To jest odpowiedź. Jak odetniemy pochłaniacz tej energii ( akumulator ) od źródła to stracimy tą energię. Styro lub wełna ma uniemożlwić ucieczkę ciepłego pow. z wewnątrz na zew. ( w pierwszej kolejności ). Ściana ma tą energię zakumulować a izolator uniemożlwić jej na zewnątrz. Odwrotnie - tracimy akumulacyjność ściany, poddajemy ścianę ( która nie koniecznie jest do tego przystosowana, nie każda ) wychłodzeniu i przemarzaniu. Dlatego. Zewnętrzne powłoki mają niskie temperatury... Bo tracą cieplo. Jakby nie tracily, to już dawno żylibyśmy w budowlanym raju, a tak musimy stawać na glowie, bo te materiały nie są zupełnie doskonałe. Owszem, spowalniają ucieczkę ciepła, ale tylko spowalniają. Malo mnie przekonuje ta potrzeba akumulacji ciepła przez ściany. To w zasadzie nie tłumaczy, dlaczego izolacja koniecznie od zimniejszej strony. Czekalem raczej na jakieś uzasadnienie fizyczne, a nie praktyczne. Wiem, że wszyscy izolują styropianem od zewnątrz, bo tak wygodniej i nawet mi to nie przeszkadza. Nie ukrywam, że chętnie wgłębiam się raczej w poznanie samego zjawiska fizycznego ( izolowania.) Dom to dość skomplikowana struktura i wszystko musi być uwzględnione. Bo przecież trzeba także pamiętać o niebezpieczenstwie zawilgocenia murów przez szczelne opakowanie styropianem. Sporo o tym bylo na Forum, a problem ciągle jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.10.2007 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 "O.K. Teza: Zazwyczaj domy są budowane ze sporymi błędami w założeniach. " Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 11.10.2007 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 hes napisał: Sorry. Jestem tylko humanistą i tylko proste zasady znam. MUSI wystarczyć do budowy domu. Zresztą to, jam Ci ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heizer 11.10.2007 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 "O.K. Teza: Zazwyczaj domy są budowane ze sporymi błędami w założeniach. " Adam M. Mało tego...w konstruowaniu, wykonaiu, odbioru................I tu moja teza: Ogrzewamy tym na co nas stać....bo teoria a praktyka to dwa światy...Rata kredytowa kosztuje dzisiaj x zł a jutro xxx zł...NO WAY OUT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts