Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciepło – zjawisko znane, a nie znane!


adam_mk

Recommended Posts

No odpowiedzi nie znam, ale ja bym obstawiał na 99%, że pokój z mniejszą wilgotnością ogrzeje się znacznie szybciej. Dlaczego? Dwa powody: powietrze o mniejszej wilgotności potrzebuje mniej ciepła żeby się ogrzać (ma mniejszą wartość ciepła właściwego cp), przy niższej wilgotności mamy wyższą izolacyjność przegród zewnętrznych.

Co do wpływu wilgotności na przejmowanie ciepła z powierzchni grzejnika. Niestety nie mam przy sobie książek, a nie pamiętam wzorów na współczynnik przejmowania. Jednak wydaje mi się że wilgotność ma bardzo drugorzędne znaczenie. Podstawową sprawą jest lepkość. Jeżeli wilgotność w istotny sposób wpływa na lepkość (w co wątpię, chociażby patrząc na ilości pary w powietrzu) to mogę się mylić.

 

Pzdr, Maciek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 213
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja ma inną zagadkę.

 

Do zamrażalnika wkładamy dwie szklanki. W jednej jest woda o temperaturze 20C, a w drugiej woda z czajnika o temp 100C. Masa wody w szklankach jest identyczna, szklanki są identyczne, szklanki są ustawione symetrycznie w zamrażalniku.

 

Która woda schłodzi się szybciej?

 

Odpowiedź jutro. :-)

 

Pzdr, Maciek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zakładamy, że zamrażarka utrzymuje stałą temperaturą np 0C.

Zatem precyzując, pytanie brzmi, która woda pierwsza osiągnie temperaturę 0C. Pomińmy na razie przemiany fazowe.

 

Czy moglibyście rozwinąć co to znaczy "teoretycznie w tym samym czasie". Bardzo interesuje mnie uzasadnienie.

 

Pzdr,

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uzasadnienie bardzo proste i powiązane z tym co pisałem wcześniej.

Gorąca woda będzie się schładzała w szybszym tempie czyli w godzinę schłodzi się o 50st podczas gdy zmina w te 30 min schłodzi się tylko o 8st (dane przykładowe)

 

Większa różnica temperatur = szybszy proces odbierania ciepła

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zakładamy, że zamrażarka utrzymuje stałą temperaturą np 0C.

Zatem precyzując, pytanie brzmi, która woda pierwsza osiągnie temperaturę 0C. Pomińmy na razie przemiany fazowe.

 

Czy moglibyście rozwinąć co to znaczy "teoretycznie w tym samym czasie". Bardzo interesuje mnie uzasadnienie.

 

Pzdr,

 

Kluczem do zagadki moze być zmniejszająca sie masa wody, szklana z wrzątkiem pod koniec wyścigu powinna zawierać mniej wody niż ta druga.

Jednak analizując zagadnienie czysto teoretycznie, funkcja temperatury w czasie będzie się asyptotycznie zbliżać do owego 0°C. Punkt przecięcia krzywej i asymptoty znajduje się dalej niż nieskończoność :-) Z drugiej strony, wiadomo że stany energetyczne cząstek są skwantowane więc raczej nie trzeba będzie czekać aż tak długo. Sam nie wiem... ;-)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tą zmiana masy wody w szklance to dobry trop. Woda szybciej odparowywuje, więc mniej wody musi się schłodzić, więc mniej ciepła jest do odebrania, więc może przebiegać to szybciej.

 

Jednak, co do rozwiązania Jabka, no niestety to strzał kulą w płot. Woda o temperaturze 100 będzie się schładzać szybciej bo jest wyższa różnica temperatur. Zgadza się, ale po pewnym czasie dotrze do temperatury 20C i co dalej? Będzie schładzała w takim tempie jak woda w szklance z początkową temperaturą 20C. Jednak w tej chwili gdy to się stanie, chłodniejsza woda będzie miała już np 5C. I co dalej?

 

Pzdr, Maciek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Uważam, że pytanie:" która szybciej wystygnie?"jest mocno nieprecyzyjne i z tzw. haczykiem.

 

Szklanka z bardziej gorącą woda przejdzie przyśpieszony proces stygnięcia, więc

można to uznać jednocześnie za "szybsze wystygnięcie".

 

mkepler, naprawdę siedzisz na tym Sachalinie ? Czy tam jest już noc ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tą zmiana masy wody w szklance to dobry trop. Woda szybciej odparowywuje, więc mniej wody musi się schłodzić, więc mniej ciepła jest do odebrania, więc może przebiegać to szybciej.

 

Jednak, co do rozwiązania Jabka, no niestety to strzał kulą w płot. Woda o temperaturze 100 będzie się schładzać szybciej bo jest wyższa różnica temperatur. Zgadza się, ale po pewnym czasie dotrze do temperatury 20C i co dalej? Będzie schładzała w takim tempie jak woda w szklance z początkową temperaturą 20C. Jednak w tej chwili gdy to się stanie, chłodniejsza woda będzie miała już np 5C. I co dalej?

 

Pzdr, Maciek

 

Jak to co dalej.

Dalej będą dwie szklanki o tem 20st i 5st.

I dalej różnica wprzy jednej to 20st a drugiej 5st.

Czyli dalej ta z większą rónicą chłodzi się szybciej.

Tak dojdziemy do 10 i 3st

Potem 6 i 2

Potem 3 i 1

Potem 1 i 0,5

Potem 0,5 i 0,3

Potem 0.3 i 0.2

...

W nieskończonosci obie osiągną 0st

 

 

Matematycznie do udowodnienia.

10 lat temu na studiach liczyłem :lol:

 

Inaczej. Mozna policzyć dla jednej szklanki kiedy cała osiągnie 0st i wyjdzie nieskończoność

Dla drugiej te same obliczenia i wyjdzie nieskończoność.

Masz wtedy matematyczny dowód że obie schłodzą się w tym samym czasie.

 

I gdzie ta kula w płot ?? :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Praktycznie, to wystepują tu wszystkie mozliwe zjawiska "termiczne". Zbyt duzo jest tez niewiadomych - istotnych (np. powierzchnia styku szklanek z "dnem" zamrazarnika, kubatura zamrazarnika, powierzchnia parowania).

 

Bardzo prawdopodobne jest, że wczesniej zadane "zero" osiagnie szklanka "cieplejsza". Proces parowania zmniejszy jej objetość (ciężar) - czyli może "wystygnąć" wcześniej.

 

I chyba zachodzi taka zależność: Im mniejszy (kubaturowo) zamrażarnik tym wyzsze prawdopodobieństwo, ze obie szklanki osiagna taki sam czas.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak. Siedzę na Sakhalinie. Teraz mam tu 22:40. To się nazywa prowadzenie budowy na odległość. Dziś zaczyna dach.

 

Gratulacje Jabko. Jeżeli jesteś matematykiem to gratulacje podwójne. Sory, że tak powiem, ale z punktu widzenia fizyki matematyka to tylko narzędzie. Bez fizyki to ma trochę inny sens.

Jeżeli matematyk jest w stanie udowodnić, że szklanka w lodówce będzie się chłodzić przez nieskończony czas, to zapraszam szanownego matematyka do kuchni i sprawdzimy. Hahahaha :-) Hahaha

A poza tym, skąd założenie że te krzywe będą tak blisko siebie. Może gdy jedna osiągnie już 0C druga będzie miała 5C? (załóżmy błąd pomiaru 0,5C)

 

Krzysztoflis kombinuje bardzo słusznie. Na chłopski rozum tak powinno być. Tylko kurcze wcale nie chce tak być. Dlaczego?

 

sSiwy12 Szklanki są identyczne, więc powierzchnia parowania i styku jest identyczna. Ta informacja jest wystarczająca, ponieważ jak zauważył Krzysztoflis obydwie szklanki przechodzą przez ten sam proces oddawania ciepła w zakresie 20C -> 0C. Jedyna różnica, to to, że "cieplejszej" wody o temp. 20C jest mniej niż "chłodniejszej" o temp. 20C (brzmi to dziwnie, ale wiecie o co mi chodzi). Ponieważ "cieplejszej" wody jest mniej więc ma mniejszą powierzchnię oddawania ciepła przez ścianki boczne szklanki. Ma też mniejszą ilość ciepła do oddania. Zatem należy wziąć pod uwagę stosunek objętości do powierzchni tworzącej walca, który jest stały i wynosi 0,5r. Oznacza to, że zmiana masy wody cieplejszej jest nie istotna. No w minimalnym stopniu, ponieważ jak źródło ciepła jest niższe to efektywniej oddaje ciepło. Najważniejszy jest ubytek ciepła związany nie z ubytkiem masy a z parowaniem. Wiadomo, że jak coś paruje dodatkowo pobiera energię.

 

Czekam na komentarze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...