skrzypp 11.10.2007 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Czy warto z tego budować i czy cena 6,20 brutto jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.10.2007 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 budowałem z tego dom. Tak dennych pustaków nie widziałem nigdzie. Moi budowlańcy strasznie na nie psioczyli. Fakt że w miarę równe (nie to co nierówny Jopek) ale moje były strasznie kruche. Ja kupiłem 30 palet i z tego zostało przebranych uszkodzonych 4 pełne palety!!! 288szt A i tak dużo lekko trachniętych jest wmurowana w ścianę. Ja kupowałem w lutym jak zaczęła się ta gorączka cenowa i mogłem brać albo Leiera po 6,6 albo winerbergera nie wiadomo na kiedy za 10zł. Z tym że nie wiedziałem że są takie kiepskie na składzie nie wyglądały źle. A jak w kwietniu zaczęli ściany stawiać to jużbyło po herbacie bo jakbym kazał zabierać te pustaki jako reklamacja to musiałbym nie wiem ile czekać na materiał... Potem dokupowałem na działówki czeskiego winerbergera. Z 10 palet, uszkodzonych były 2 sztuki Te Leiera potrafiły się przy cięciu rozsypać. Z jednej palety po rozpakowaniu 72szt wyszło 15 całych - reszta połamana albo całkiem w proszku. (to był rekord). Mam full fotek tego materiału i nawet miałem zrobić specjalną stronkę jakby mi reklamacji nie uznali. Ale uznali i sobie odpuściłem. Nie wiem czy akurat ja trafiłem na jakąś taką partię. Polecam Winerbergera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.10.2007 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Nie wiem czy akurat ja trafiłem na jakąś taką partię. Polecam Winerbergera. zbyt uogólnione a co ma znaczek firmowy do jakości wyrobu danej wytwórni? moim zdaniem niewiele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.10.2007 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 budowałem z tego i z tego - jaka wytwórnia nie wiem.Wiem że Leier dał dupy a Winerberger był cud miód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzypp 12.10.2007 05:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 TO JUZ NIE WIEM CZY WARTO TO KUPOWAĆ NA PALECIE WYGLADA ŁĄDNIE ALE NIE WIADOMO CO W SRODKU, I CZY WARTO SIE JESZCZE WSTRZYMAĆ SKORO NIE BUDUJĘ W TYM ROKU TYLKO NA WIOSNĘ I POCZEKAĆ DO ZIMY ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 12.10.2007 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 kup sobie ze 2 pustaki Leiera i Winerbergera i porównaj organoleptycznie - walnij młotkiem itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodowity 12.10.2007 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Witam, miałem do czynienia z pustakami tej firmy. Akurat 25 były niezłe, ale stawiałem z nich tylko działowe nośne. Natomiast mury zewnętrzne z 30 i jest to porażka mojej budowy. Również kupiłem je na początku roku i gdyby nie tegoroczne problemy z zaopatrzeniem, to bym złożył reklamację i cały ten szajs kazał zabrać z placu, na którym mam kupe gruzu. Majstry cieli je specjalną piłą, ale i tak nic nie pomagało, wszystko zamieniało się w proszek. Strasznie kruche. Nie polecam 30 Leiera (chyba że coś się zmieniło w jakości). Gdybym wiedział. ze tak będzie to całą chałupę postawiłbym z 25 Leiera lub Winerber. W styczniu na składzie oferowano mi jeszcze Winerber. po 5,7 w każedj ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzypp 12.10.2007 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 czy ma ktoś jakąś pozytywną opinie o Leire czy warto z tego budować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 12.10.2007 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 idź lepiej, i kup te pustaki bo decyzje już chyba podjąłeśna pocieszenie dodam że kierbud powiedział że dom z tych pustaków co użyłem będzie stał...mi pozostał tylko niesmak że budowałem z takiego szajsu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waltz 12.10.2007 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 A skąd są te pustaki ? Ja budowałem z węgierskich - cięte były szlifierką z tarczą diamentową - z tego co widzę, to odpadów zostało bardzo mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skrzypp 12.10.2007 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 sa to polskie pustaki ceramiczne produkowane przez firmę LEIER . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waltz 12.10.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 No to polskie rzeczywiście są kruche z tego co wiem od ekipy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam2007 12.10.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 budowałem z tego i z tego - jaka wytwórnia nie wiem. Wiem że Leier dał dupy a Winerberger był cud miód. Fakt. Ja sprowadzałem z Wegier w czerwcu winerbergera i normalnie cegła jak dzwon. Przez ponad 1000 km pękły mi tylko 2 cegły a jak zrzuciłem pustak na beton to tylko sie poobtłukiwał. I jak dzwoni..... Sąsiad sprowadzał Britterm ze słowacji i porażka. W kazdej palecie ma jakies popękane cegły od samego transportu. Dodam ,że ja mam Porotherm 38 a nie 25. 25 będą jako sciany działowe - konstrukcyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cozy13 11.11.2009 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2009 Ja w pażdzierniku kupiłem i budowałem z cegły Leier 25 P+W i okazała się bardzo dobra i mocna.Nie wiem skąd takie złe opinie.Wykonawca który poraz pierwszy budował z tego materiału bardzo chwalił. Z 28 palet tylko jedna cegła była pęknięta.W prównaniu do Porothermu Leier ma na pewno grubsze ścianki. Uważam że jest to bardzo dobra cegła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianw3 23.11.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2009 szwagier budował z leiera 30 dom jak przywieźli materiał chciał ręcznie przerzucić kilka palet ale się nie dało co złapał w ręce to pół zostawało na ziemi. zostawił to padał na to deszcz pustak nasiąkł wysechł i był dwa razy twardszy, w sumie nie wiem co się stało może dojrzał czy coś takiego ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betina29 24.11.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2009 Witam!! My własnie budujemy z Leiera 25-jak narazie pustak super,jutro zamawiam jeszcze z tego nadproża i 11 - na ścianki działowe. Pozdrowionka!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelk300 01.06.2013 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2013 Obecnie moj domek juz stoi w surowym stanie i w calosci budowany z pustakow leier 25 p+w oraz 11,5 p+w do tego nadproza ceramiczne rowniez leier i musze stwierdzic ze nie zgadzam sie z opinia wielu,te polamance jakie dostajecie to nie wina LEIERA! tylko waszego dostawcy pustak jest kruchym materialem i nalezy go odpowiednio przewozic,czeste rozladunki i przeladunki krusza je,ja na 23palety 25p+w czyli 1656szt mialem moze z 5 uszkodzonych na paletach po otwarciu, podobnie z 11.5p+w moze ze3 szt na 300szt ktore mialem,jedyne co rozni je od wienerbergera to kolor ale tu chodzi o skladnik gliny oraz cenaaaa ja placilem 4,35pln/szt 25p+w oraz 3,1pln/szt 11,5 p+w ceny na rok 2013 czy kupicie za ta cene wienerbergera ?raczej nie:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 06.06.2013 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Też to kiedyś porównywałem. Oprócz koloru jest jeszcze jedna różnica, moim zdaniem znacznie bardziej istotna. Pustaki Wienerbergera są o 2 kg cięższe niż Leier, chociaż mają identyczne wymiary. Przyczyn możemy się tylko domyślać - mniejsza gęstość materiału, większe przestrzenie powietrzne, itp. Może też to właśnie ten element jest odpowiedzialny za większą kruchość Leiera w stosunku do Porothermu. I to nie chodzi tylko o sam transport, bo to jest jasne, że kilka pustaków może być lekko walniętych. Tą kruchość można sobie fajnie porównać podczas docinania obu pustaków. Ja mogę tylko powiedzieć, że u mnie było docinanych kilkadziesiąt pustaków Porothermu i żaden się nie posypał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 06.06.2013 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Mam porównanie Leiera do Pichlera, Leier miał w moim przypadku cieńsze ścianki, spękane żeberka co w Pichlerze prawie nie wystepuje. Podczas ciecia kątówką z Pichlera leci pył, z Leiera dodatkowo iskry - jest znacznie twardszy i bardziej ceramiczny, jakby mniej poryzowany. Moknącemu przez zimę Leierowi nic nie jest, kilka Pichlerów rozmokło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kris1982 11.02.2014 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Witam!W tym roku na wiosnę zaczynam budoweę i mam problem jaki materiał wybrać, Leier 25p+w czy Porotherm 25p+w. Za jednym idzie cena, za drugim zaś jakość (niby lepsza). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts