a_melia 11.10.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Wszystko przez mój projekt ogrodu, zrobiony 6,5 roku temu przez koleżankę siostry, studentkę architektury krajobrazu. Wtedy nie miałam pojęcia o tym co chcę, jakie rośliny itd. Teraz mam większe pojęcie, łacińskie nazwy oswajam i kurcze mam zastrzeżenie do tego projektu. Oczywiście nie będę dziewczynie głowy zawracała, bo nawet nie wiem gdzie teraz ona mieszka. A ja głowię się nad tym projektem. Działka za domem, bo to głównie część ogrodowa długości 40m, szer. 12m tylko niestety. Bliźniacza zabudowa, osiedle domków jednorodzinnych. Cała działka ma długość 55m x 12m. Z większych nasadzeń, bo od tego chciałabym zacząć są trzy brzozy na końcu działki Betula Pendula, myślę, że lepsza byłaby jednak pożyteczna, bo jest niższa i węższa, albo coś innego. Więc tak sobie siedzę, czytam, podglądam i coraz mniej wiem.Brzoza pożyteczna też brudzi? Szukam, szukam i znalazłam tylko takie informacje:http://www.kurowski.pl/pl/katalog.php?action=2&roslina=29&nazwy=1Co to oznacza, że nie jest samosiejką? Czy świerk serbski nie jest za wysoki na taki typ osiedli albo jodła kalifornijska, choć strasznie mi się podoba?A i jeszcze jest świerk kłujący. Wybrałabym niższy ale wtedy co robić ze strzelistym serbskim. W projekcie obok brzozy rośnie magnolia, myślę, że to porażka, chyba że słyszałam o sadzenie brzozy głębiej, przykrywanie jej korzeni folią i zasypanie ziemi. Spotkaliście się z takim sposobem?Dzięki za wszelkie odpowiedzi,Amelia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aro3003 11.10.2007 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 A co brudzi ta brzoza (jakakolwiek), bo nie zrozumiałam. Też myslę o brzozach, bo ziemia delikatnie mówiąc niezbyt żyzna IV klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaWo 11.10.2007 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Wszystko przez mój projekt ogrodu, zrobiony 6,5 roku temu przez koleżankę siostry, studentkę architektury krajobrazu. Wtedy nie miałam pojęcia o tym co chcę, jakie rośliny itd. Teraz mam większe pojęcie, łacińskie nazwy oswajam i kurcze mam zastrzeżenie do tego projektu. Oczywiście nie będę dziewczynie głowy zawracała, bo nawet nie wiem gdzie teraz ona mieszka. A ja głowię się nad tym projektem. Działka za domem, bo to głównie część ogrodowa długości 40m, szer. 12m tylko niestety. Bliźniacza zabudowa, osiedle domków jednorodzinnych. Cała działka ma długość 55m x 12m. Z większych nasadzeń, bo od tego chciałabym zacząć są trzy brzozy na końcu działki Betula Pendula, myślę, że lepsza byłaby jednak pożyteczna, bo jest niższa i węższa, albo coś innego. Więc tak sobie siedzę, czytam, podglądam i coraz mniej wiem. Brzoza pożyteczna też brudzi? Szukam, szukam i znalazłam tylko takie informacje: http://www.kurowski.pl/pl/katalog.php?action=2&roslina=29&nazwy=1 Co to oznacza, że nie jest samosiejką? To oznacza, że nasiona które co roku na niej powstają nie wykiełkują, czyli że z żadnego z nich nowe drzewo nie urośnie. Niemniej jednak nawet pospolita brzoza nie rozsieje Ci się po trawniku jeśli chociaż raz na jakiś czas go kosisz. O to bym się nie martwiła. Problem z brzozami jest raczej taki, że brudzą nasionami, a potem suchymi liśćmi praktycznie przez cały sezon i to już nie jest fajne zwłaszcza jeśli masz w ogrodzie oczko lub basen. Czy świerk serbski nie jest za wysoki na taki typ osiedli albo jodła kalifornijska, choć strasznie mi się podoba? Jodła kalifornijska po 10 latach zajmie Ci pół ogrodu. Świerk serbski już lepiej bo jest dość wąski, ale też wysoki. Może warto się zastanowić nad jodłą koreańską? Albo kompaktowymi odmianami np. świerka? A i jeszcze jest świerk kłujący. Wybrałabym niższy ale wtedy co robić ze strzelistym serbskim. W projekcie obok brzozy rośnie magnolia, myślę, że to porażka, chyba że słyszałam o sadzenie brzozy głębiej, przykrywanie jej korzeni folią i zasypanie ziemi. Spotkaliście się z takim sposobem? To niezbyt dobry pomysł, po paru latach korzenie przerosną przez folię, poza tym brzoza znacznie szysciej rośnie od magnolii i ją zagłuszy, nie mówiąc już o wodzie i składnikach pokarmowych w ziemi. Może zmień tą brzozę na coś innego? Dzięki za wszelkie odpowiedzi, Amelia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
a_melia 12.10.2007 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Wielkie dzięki za odpowiedź. Co można posadzić zamiast brzozy, jakieś mniejsze liściaste drzewka. Może klony. Jest ich mnóstwo, jednak rozbieżność pokroju/wzrostu ogranicza ten wybór w stosunku do mojej działki. Czy max wysokość do 8m jest wystarczająca na takiej działce. Może ktoś miał podobny problem i mógłby coś podpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts