diunia 11.10.2007 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Mam taki oto problem. Chcemy kupić działkę, ktora ma wydane pozwolenia na budowe. Kupujemy ja przez biuro nieruchomosci i tu poradzono nam, zeby kuoic ja jako dzialke rolna, a cesja wszystkich warunkow do zabudowy nastapi juz po transakcji. W ten sposob unikniemy placenia podatku 22 %. Czy ktos z Was tez tak robil? Problemem w takiej sytuacji moze okazac sie wziecie kredytu, bo malo ktory bank daje kredyt na zakup dzialki rolnej (ktora jest budowlana, tyle, ze to ukrywamy, zeby zaoszczedzic na tym podatku). Czy wiecie w ktorym banku nie bedzie z tym problemu? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coffee 11.10.2007 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 diunia, a mnie sie ten pomysl nie podoba. Napisz na priv, ktore biuro wyszlo z taka propozycja. Moze jestem przewrazliwiona, ale nie ufam juz posrednikom, zwlaszcza jesli reprezentuja rownoczesnie sprzedajacego. Wszechmogacy urzad skarbowy moze zainteresowac sie brakiem VATu. Takie pouczenie jest nawet w akcie notarialnym. (my mielismy cene z VATem i przy odczytywaniu tego punktu przez notariusza dowiedzielismy sie ze US na pewno sie nie doczepi, bo jest wlasnie ten VAT) Po drugie, sama cesja praw po akcie nic nie zalatwi, bo przeciez pozwolenie wydane i tak z data wsteczna. W razie spowiedzi w US wyjdzie na jaw. Moze nie mam racji, lepiej jednak sprawdzcie to dokladnie. Jesli chodzi o banki, to faktycznie oferta sie zaweza nieco, chyba ze jest to dzialka rolna z mozliwoscia zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
diunia 12.10.2007 07:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Wlasnie musze to dokladnie posprawdzac, zeby potem nie bylo problemow. Mam nadzieje, ze da sie to jakos zrobic, zeby i zaoszczedzic na tym podatku i zalatwic to legalnie. A jesli kupowalibysmy dzialke rolna z mozliwoscia zabudowy to wtedy ten podatek nas obowiazuje czy nie, bo poki co srednio sie orientuje w tych podatkowo-prawnych zawilosciach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coffee 12.10.2007 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 diunia, podatek 22% odprowadza sprzedajacy, ale Ty masz go wliczony w cene. Wtedy nie placisz z kolei 2% podatku cywilno-prawnego. Z VATem na dzialki rolne jest roznie. Jedni go odprowadzaja, inni nie. Jesli nie, to US z reguly bada dlaczego nie. Ale sprawdzaja sprzedajacego a nie kupujacego. Sprzedajacy ma obowiazek naliczyc 22% jesli sprzedaje po raz kolejny dzialke co sugeruje, ze robi to stale, zarobkowo. Jesli sprzedaje pierwszy raz, to z reguly udaje mu sie udowodnic, ze nie bedzie ten proces mial charakteru ciaglego i urzedowi nic do tego. Ale to juz zalego od konkretnego US. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts