Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ma ktoś może doprowadzone powietrze do kominka rurą o średnicy 110 cm? i Jak mu to działa. Mam taką już zalaną w wylewce i nie bardzo chciałbym kuć. Rura ma 4 m i wychodzi z domu na zachód.

Dzięki za pomoc

https://forum.murator.pl/topic/88935-rura-doprowadzaj%C4%85ca-powietrze-do-kominka-110-cm-ma%C5%82a/

Czy ma ktoś może doprowadzone powietrze do kominka rurą o średnicy 110 cm? i Jak mu to działa. Mam taką już zalaną w wylewce i nie bardzo chciałbym kuć. Rura ma 4 m i wychodzi z domu na zachód.

Dzięki za pomoc

Aż boję się zapytać jak grubą masz wylewkę skoro zmiściła się w niej rura o średnicy powyżej 1 m. :o :wink:

Jeżeli komora spalania jest przystosowana do poboru powietrza tylko przez tą rurę, to może być za mało, jeżeli jest to doprowadzenie pod kominek to lepsza 110 niz żadna, wlot od zachody powinien mieć jakąś czerpnię aby nie wdmuchwało powietrza.

LUDZIE!!!

CO PIJACIE!!!

TEŻ CHCĘ!!!

O rurze pod kominek to jest tu taki wątek bardzo dyskutowany!

Rozmiary podawane były od DWA CENTYMETRY, ŻEBY SI Ę W LISTWIE PODŁOGOWEJ MIEŚCIŁO! do DWA METRY!

Tutaj ten 1 metr i 10cm to już nie szokuje...

Tam było - "żeby nie wzbudzać głębokich uczuć..."

Ktoś napisał, że się nie udało, bo dwa centymetry wzbudza litość, a dwa metry - przerażenie!!!

To zawsze była dziura w ścianie salonu... :roll:

Podręczcie tę szukaczkę...

Adam M.

Jak się do kominka nie nada, to wyjście awaryjne na wypadek oblężenia w sam raz!

Albo na przyjazd teściowej.... :roll:

Zamaskowałbym to jakim zielskiem...

Jak się do kominka nie nada, to wyjście awaryjne na wypadek oblężenia w sam raz!

Albo na przyjazd teściowej.... :roll:

Zamaskowałbym to jakim zielskiem...

Kurcze, nie pomyślałem i zrobiłem 160 mm. :evil: Jutro chyba wezmę kilof i ... gruby nie jestem więc chyba jakieś 60 cm wystarczy :D

:o :o :o

Dała Ci popalić! :o :o :o

Fajne dziewuchy to podobno te, co 90 -60-90... :roll:

Taka w te 60 nie wlezie, a szkoda....

Poświęć się i bodaj 92 zrób!

Selekcja będzie....

Adam M.

Dobra!

Ja też sobie piwko ten teges! :oops:

O obwód mi chodziło! :oops:

Te 2,50 to może ta teściowa i ta selekcja... :roll: A tu mamy średnicę... :oops:

O, ja piwosz nieszczęsny! Pomyliłem parametry!

Na szczęście katastrofy nie było! :lol:

Adam M.

O tej porze to ważne żeby było wesoło :D

Jako budujący żyję w lekkim stresie i muszę szczerze przyznać, że nie jest on wywołany przez teściową. :D

A wracając do tytułowego pytania to u mnie do kominka z płaszczem - 24 kW zalecono rurę o średnicy min 150 mm.

Zazwyczaj tyle wychodzi...

Było już ze 100 razy...

Można jakieś warianty stosować. :roll:

Zweite Wolfszance z wylewkami ponad metrowymi...

:lol:

Fajne bywają! Jak te dziewczyny ...90-60-90...

W psychiatryku były ich fotki. Mówię CI! Robią wrażenie!

Żadna by taką rurką nie przeszła! :lol:

Adam M.

To zależy nie tylko od średnicy i długości rury oraz strony świata wlotu, ale także od:

- mocy kominka - np. 6kW czy 24kW,

- liczby zakrętów trasy rury,

- czy doprowadza świeże powietrze bezpośrednio do paleniska czy pośrednio pod kominek.

Jeśli pośrednio pod kominek, to zależy także od sposobu zasilania świeżym powietrzem całego domu.

Kominek potrzebuje do spalania około 7m3 powietrza na kg spalanego drewna. Drewno ma wartość opałową 4kWh/kg, kominek ma sprawność około 65%. Więc paląc w nim mocą 16kW kominek zużywa:

7*16/(4*0,65)=43m3/h powietrza. Ile go pobiera - załóżmy że 50% więcej, a więc 65m3/h. Paląc mocą 6kW kominek pobiera odpowiednio mniej (25m3/h), a mocą 24kW odpowiednio więcej (100m3/h). Więc nawet największe kominki potrzebują powietrza mniej niż potrzeby wentylacyjne domu jednorodzinnego (120 - 300m3/h)

Rurą fi 110mm 65m3/h świeżego powietrza będzie płynąć z prędkością 1,9m/s. Taka prędkość przy gładkiej prostej rurze nie będzie wymagać zbyt dużego podciśnienia w mieszkaniu. Jednak jeśli miałoby płynąć 300m3/h, a więc nie tylko dla kominka, ale również dla wentylacji, to prędkość musiałaby być 8,8m/s. To jest raczej nierealne, bo wymagane podciśnienie byłoby za duże, powodowałoby cofkę spalin z komina. Wtedy nawet fi 160mm byłoby za małą średnicą. Konieczna byłaby rura co najmniej fi200mm.

Pozdrawiam

Jeż

Jeż dobrze mówi, dać mu wódki :wink:

Poza mocą kominka, etc. o czym pisał Jeż to istotne jest też jak zamierzasz palić w kominku, na zycher czy okazjonalnie ?

Bo jak ma to być tylko dla "oka" ...

Pzdr

J

a co my tam mamy na dole :-?