Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

A fachowiec powiedzia? .............

siewonka

Recommended Posts

Mam propozycję może zacytujecie co też ciekawego nasi fachowcy wygadują

My na przykład skończyliśmy układać strop dość skomplikowany

Spojrzał na to "fachowiec" i powiedział że te podciągi to się całkiem inaczej układa i opiera, ja mu na to że jest to zrobione wg projektu dobrze obliczone i jest w porządku (liczył nam to zresztą znajomego konstruktor nasz kierownik) .

Wiecie co powiedział:

"Pani a kto na budowie patrzy na obliczenia"

No dobrze że on mi domu nie buduje.

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam propozycję może zacytujecie co też ciekawego nasi fachowcy wygadują

My na przykład skończyliśmy układać strop dość skomplikowany

Spojrzał na to "fachowiec" i powiedział że te podciągi to się całkiem inaczej układa i opiera, ja mu na to że jest to zrobione wg projektu dobrze obliczone i jest w porządku (liczył nam to zresztą znajomego konstruktor nasz kierownik) .

Wiecie co powiedział:

"Pani a kto na budowie patrzy na obliczenia"

No dobrze że on mi domu nie buduje.

Hmm.... nie można wszystkiego wrzucać do jednego worka. U mnie więżbę wykonano dokładnie wg projektu konstruktora. Kierownik budowy niczego się nie dopatrzył i co się okazało- groziło to katastrofą budowlaną. Inny wykonawca, cieśla -góral zmienił część konstrukcji na "własną". Wezwani w trybie natychychmiastowym projektant, kierownik i jeszcze inny architekt zgodzili sie z rozwiązaniami cieśli. Konstrukcja przetrwała już 2 zimy i mam nadzieję, że obfite opady śniegu w zimie stulecia pozytywnie "zweryfikowały" dach.

Czyli nie zawsze wykonawca nie ma racji..... podobnie jak nie zawsze też projektant ją ma.....

Pozdrawiam

Partacz jest tylko partaczem i takim pozostanie bo jego "pęd do wiedzy" jest żaden, obojętnie czy wkonawca czy projektant czy inny tu nie wymieniony zawód będzie wykonywał-"partolił". Budownictwo to dziedzina bardzo wymagająca szkoda tylko że w naszej rzeczywistości najbardziej wymaga "znania sie na tym wszystkim" od przyszłego użtkownika budowanego własnie domu, mimo że do wykonania tego dzieła "zatrudnił" tylu "facowców'.

No cóż w tym konkretnym przypadku "fachowiec" jest wszechwiedzacy i wydaje mu się że skoro w budownictwie pracuje lat ok 30 to pomimo że jest kafelkarzem to i tak świetnie zna się na wszystkich dziedzinach budownictwa. Ale nie chodziło mi o polemikę nad tym co ten "fachowiec' powiedział a raczej o cytaty naszych fachowców.

U mnie wykonawca na prośbę o wibrowanie betonu (KGadzina - wielkie dzięki za uświadomienie :) :) :) ) odpowiedział, że tak się nie robi, po co to - i że jeszcze nigdy tak nie robił. Skończyło się na wpisie inspektora nadzoru do dziennika budowy z zaleceniem wibrowania - ale byliśmy wtedy na urlopie i do teraz nie wiem - wubrowali ten beton czy nie.

Pozdrawiam,

gaga2

• 2 weeks później...

przed wyborem:

"zobaczy Pan nie będzie nawet śladu"

po robocie:

"a czego się pan spodziewał za takie pieniądze?"

o tych co ręczą swoją ręką "dam sobie rękę uciąć, że wszystko będzie w porządku" nie wspominam bo musiałbym mieć parę ukraińców na etacie i powiększać grono rencistów :wink:

• 11 months później...

Na polecenie by do betoniarki sypać worek cementu murarz mówił: po co tyle cementu? dosypie się piasku i doleje wody...

Cholera, sypałem sam po całym worku...

U mnie, na stwierdzenie, że jakieś wymiary sie nie zgadzają (np. żaden otwór drzwiowy i okienny nie zgadza się z projektem) były dwie odpowiedzi:

- To jest budowa, nie apteka (dotyczy też zużywania większej ilości materiałów, niz przewidziana)

- Z tego sie nie strzela, nie musi być równo/prosto/dokładnie itp.

:evil: :evil: :evil:

Albo jeszcze:

- To jest budowa, nie biuro (to o przeklinaniu na budowie)