Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lukarna a konstrukcja żelbetowa

odaro

Recommended Posts

Wczoraj przypadkowo wyczytałem takie oto stwierdzenia na temat zasad murowania lukarny

"......Jeśli ścianka frontowa lukarny stanowi przedłużenie ściany zewnętrznej budynku, jej konstrukcję wykonuje się jako żelbetową ramę w kształcie odpowiadającym zarysowi lukarny. Pionowe elementy nośne muszą być zakotwione w wieńcu ściany zewnętrznej.

Frontowej ściany licującej ze ścianą budynku nie powinno się wymurować z samych cegieł lub bloczków bez ramy żelbetowej gdyż nie miałaby ona dostatecznej stabilności.........'

Albo ja źle patrzę ale w moim projekcie nie ma żadnych ram żelbetowych w lukarnach.

Z drugiej strony takie rozumowanie wydaje się być logiczne.

Czy spotkaliście z takim rozwiązaniem bo ja chyba nie.

Czy rzeczywiście taka rama jest konieczna

nie jest konieczna -choc w poszczegolnych przypadkach moze być konieczna

-fasada lukarny ma statecznośc spowodowana połaczeniem z elementami drewnianymi konstrukcji dachu i wystarczy to w zupełnosci

Szkoda ze nie znali tej teorii średniowieczni budowniczowie zamków i pałaców

A w jakich przypadkach rama będzie konieczna?

Czyli krokwie dachu są przykręcane do ściany frontowej lukarny?

nie jest konieczna -choc w poszczegolnych przypadkach moze być konieczna

-fasada lukarny ma statecznośc spowodowana połaczeniem z elementami drewnianymi konstrukcji dachu i wystarczy to w zupełnosci

a mnie się wydawało, że to elementy więźby opierają się na murach i to zazwyczaj za pomocą wieńca, a tu "tworzy" się jakas przestrzenna konstrukcja murowo-drewniana

hm, jak to jest tak naprawdę?

Stabilność takiej ramy wymurowanej na wieńcu jest żadna jak nie ma bocznych ścianek wspierających (też murowanych). W moim przekonaniu znacznie korzystniej jest wykonać całą konstrukcję drewnianą mocowaną do murłaty. Pozdrawiam.

Stabilność takiej ramy wymurowanej na wieńcu jest żadna jak nie ma bocznych ścianek wspierających (też murowanych). W moim przekonaniu znacznie korzystniej jest wykonać całą konstrukcję drewnianą mocowaną do murłaty. Pozdrawiam.

chyba Kolega coś namieszał

Drogi Przyjacielu chętnie wyjaśnię tylko napisz co jest w mojej wypowiedzi niejasne. Pozdrawiam.

"......Jeśli ścianka frontowa lukarny stanowi przedłużenie ściany zewnętrznej budynku, jej konstrukcję wykonuje się jako żelbetową ramę w kształcie odpowiadającym zarysowi lukarny. Pionowe elementy nośne muszą być zakotwione w wieńcu ściany zewnętrznej.

Frontowej ściany licującej ze ścianą budynku nie powinno się wymurować z samych cegieł lub bloczków bez ramy żelbetowej gdyż nie miałaby ona dostatecznej stabilności.........'

Myślę że kluczowe jest to co konstruktor wymyślił w projekcie. Może w niektórych przypadkach jest taka rama konieczna ale widziałem już trochę lukarn i się jeszcze z czymś takim nie spotkałem. Ściany szczytowe mam dużo wyższe od lukarn i tam już wieniec po nich biegnie tworząc ramę. Właściwie powinien biec bo mi skopali. Jednak konstruktor "klepnął" i taką spapraną robotę bez wieńca więc nie jest źle.

Drogi Przyjacielu chętnie wyjaśnię tylko napisz co jest w mojej wypowiedzi niejasne. Pozdrawiam.

Przyjacielu :D

chodzi o ramę, która jest połączona z wieńcem

czyli jest sobie ściana kolankowa, "na niej" murowana sciana lukarny, a to wszystko jest "przykryte" wieńcem, co defacto wyglada jak rama na tej ścianie, która połaczona jest z wieńcem ściany kolankowej;

chyba o to chodzi

Ty napisałaś o ramie wymurowanej na wieńcu

czyli jest sobie ściana kolankowa, "na niej" murowana sciana lukarny, a to wszystko jest "przykryte" wieńcem, co defacto wyglada jak rama na tej ścianie, która połaczona jest z wieńcem ściany kolankowej;

chyba o to chodzi

Aby rama była połączona z wieńcem ściany kolankowej to z tego wieńca muszą być wypuszczone po cztery pręty na każdy bok i monolitycznie zalane z nadprożem. Inaczej to wymurowane dwa słupki przewiązane nadprożem połączone z wieńcem ściany kolankowej zaprawą nie mające żadnej stabilności. Pozdrawiam.

chyba o to chodzi

Aby rama była połączona z wieńcem ściany kolankowej to z tego wieńca muszą być wypuszczone po cztery pręty na każdy bok i monolitycznie zalane z nadprożem. Inaczej to wymurowane dwa słupki przewiązane nadprożem połączone z wieńcem ściany kolankowej zaprawą nie mające żadnej stabilności. Pozdrawiam.

A skąd Ci wyszło po cztery pręty na każdy bok? :lol: Może wystarczą po dwie, może trzy #16 ale na bokach wzdłuż ściany. Aby taka konstrukcja miała sens, jeśli już się na takie rozwiązanie decydujemy to wskazane jest wykonanie słupków [trzpieni żelbetowych] minimum od wieńca stropu [oczywiście trzpień zakotwiony w wieńcu stropu zgodnie ze sztuką budowlaną :) ] do górnego wieńca nad oknem lukarny. Taki ruszt jest konstrukcją nośną i on musi przenosić wszystkie poziome obciążenia [wiatr, reakcje z dachu] itd.

Jak mała lukarna to oczywiście taka konstrukcja mija się z celem, ale już przy 2 - 2,5 m szerokości lukarny to bym się zastanawiał. Ale to oczywiście jest do policzenia przez...

... Aby taka konstrukcja miała sens, ... to wskazane jest wykonanie słupków [trzpieni żelbetowych] minimum od wieńca stropu [oczywiście trzpień zakotwiony w wieńcu stropu zgodnie ze sztuką budowlaną :) ] do górnego wieńca nad oknem lukarny...

A te trzpienie żelbetowe to pewno z jednego albo z dwóch prętów? :lol: Dla mnie zawsze z czterech połączonych strzmionami. Pozdrawiam.

... Aby taka konstrukcja miała sens, ... to wskazane jest wykonanie słupków [trzpieni żelbetowych] minimum od wieńca stropu [oczywiście trzpień zakotwiony w wieńcu stropu zgodnie ze sztuką budowlaną :) ] do górnego wieńca nad oknem lukarny...

A te trzpienie żelbetowe to pewno z jednego albo z dwóch prętów? :lol: Dla mnie zawsze z czterech połączonych strzmionami. Pozdrawiam.

To jest Twoje:

"po cztery pręty na każdy bok "

A to moje:

"Może wystarczą po dwie, może trzy #16 ale na bokach wzdłuż ściany."

Śmieszne i niezrozumiałe? No to szkoda :cry:

Dla mnie belka czy słup to minimum cztery cztery pręty i strzemiona a skoro Tobie wystarczą dwa to sobie tak zrób. A może jeden pręt 32? Pozdrawiam.

A potrafisz czytać ze zrozumieniem? Gdzie napisałem, że mają być dwa albo trzy pręty na cały przekrój trzpienia? Wskaż mi to.

Skoro napisałeś dokładnie "po cztery pręty na każdy bok " to dla mnie jest jasne, że po cztery pręty na bok a nie w sumie cztery pręty w całym elemencie.

Moja odpowiedź jest oczywista. Oczywiście. :lol: