Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Parkiet jesion - za i przeciw...

GGGosik

Recommended Posts

Oto nasz jesion, klasa II. Jak widac jest kolorowy. :wink:

wiekszosc prac zrobil boorg

Wybor podkladu i lakieru byl nasz, ale propozycje Jego.

aha i byl to wlasnie Pall .., jak mu tam... :lol:

http://s219.photobucket.com/albums/cc199/brigamene/?action=view&current=DSC04269.jpg

http://s219.photobucket.com/albums/cc199/brigamene/?action=view&current=DSC04271.jpg

Witam znów,

właśnie jestem po rozmowie z producentem parkietu,

u którego zamówiłam ten mój wymarzony jesion :)

i... powiem Wam, że co parkieciarz to różne opinie.

U producenta powiedziano mi, że to właśnie po tej Bonie

parkiet zrobi się różowy. Upierają się, że na ten jesion

najlepszy będzie SUPRAMAL / LAKIER PODKŁADOWY ROZPUSZCZALNIKOWY a potem SUPRAMAL / LAKIER NAWIERZCHNIOWY WODNY 2K.

(te lakiery mają u siebie w sprzedaży - każdy chce zachęcić do swojego)

Że nie powinno być odbarwień typu różowy czy czerwień i pomarańcz.

I bądź tu mądry i pisz wiersze....

Nie upieram się przy żadnej z tych firm, bo się nie znam,

ale chciałabym mieć piękny parkiet jesionowy w mieszkaniu,

bez żadnych czerwonych, czy pomarańczowych plam.

Czy w ogóle jest to możliwe w przypadku jesionu,

przy użyciu normalnych środków.

Pozdrawiam,

GGGosik

...Upierają się, że na ten jesion

najlepszy będzie SUPRAMAL / LAKIER PODKŁADOWY ROZPUSZCZALNIKOWY a potem SUPRAMAL / LAKIER NAWIERZCHNIOWY WODNY 2K...

Lakier podkładowy jest chemiczny, więc Twój jesion ani czerwony ani różowy a tym bardziej pomarańczowy nie będzie. :( Masz szanę na zestaw kolorów słomkowy/żołć/beż/brąz: kolorystyka zależy od Twojego jesionu. :p

P.S.

A Zeljka ma na swoim jesionie:

Pallmann (grupa UZIN)

lakier podkładowy wodny X-325,

lakier poliuretanowy wodny NANO.

Apropos jesionu - układał go ktoś we wzór równoległy, tzn. wszystkie klepki dłuższymi bokami do siebie na mijankę? Jest to dopuszczalne? Moi parkieciarze "za Chiny" nie chcą tak układać i proponują kostkę albo jodełkę :-?

Witam,

pewnie, że widziałam, mój brat tak ma położony

i ja też tak będę kładła....Piękny wzór :)

Poszukaj na stronach firm, które sprzedają parkiet

i układają jednoczesnie, wstawiają swoje prace :)

Pozdrawiam,

GGGosik

Wzor na tzw. mijanke czyli wzor angielski jest moim zdanie ladny ponadto powieksza pomieszczenie optycznie i jest duzo mniej odpadow tak wiec trzeba kupic mniej parkietu ktory nie jest tani parkieciarze wola klasc na jodelke z tego wzgledu iz obawiaja sie pracy parkietu ktory w jodelce jest o wiele mniejszy. przy dobrych wylewkach dobrej chemi i drewnie zachowujacym rezim parametrow wilgotnosci mozna klasc kazdy wzor.

Witam,

pewnie, że widziałam, mój brat tak ma położony

i ja też tak będę kładła....Piękny wzór :)

Poszukaj na stronach firm, które sprzedają parkiet

i układają jednoczesnie, wstawiają swoje prace :)

Pozdrawiam,

GGGosik

GGGosik,

jestem z twoich okolic i zastanawiam się kim jest ten najlepszy parkieciarz z radomia :D bo też mierzę w tego najlepszego, ale nie wiem czy o tym samym piszę. A czy brat też ma jego parkiet?

pzdr

GGGosik,

jestem z twoich okolic i zastanawiam się kim jest ten najlepszy parkieciarz z radomia :D bo też mierzę w tego najlepszego, ale nie wiem czy o tym samym piszę. A czy brat też ma jego parkiet?

pzdr

Hajho :)

Pan Pastuszka, rezerwowałam sobie u niego termin już w lipcu :)

Mój brat zaś mieszka w W-wie i wziął sobie ekipę ze sklepu,

w którym kupował parkiet (gdzieś na Bartyckiej), bo tak podbno

bezpieczniej :) Nikt nikogo nie będzie chciał wrobić (że to wina parkietu

lub że wina wykonawcy). Ale i tak miał przebarwienia.... :( które zniknęły

po kilku tygodniach... podobno to normalne, że po położeniu się to utlenia...

Ciut podobno widać kilka plamek pomarańczowych, ale zniknęły pod kanapami.

Dlatego ja chciałabym uniknąć tych przebarwień, a płaczę tu na forum,

bo mój parkieciarz właśnie mnie uprzedza, że z jesionem tak jest. Jak widać

po poradach tutejszych fachowców, NIE! :)

Mam nadzieję, że bedzie wszytsko ok.

Czego i Tobie życzę :)

Pozdrowionka,

GGGosik

...A u Zeljki parkiecik wyszedl wzorcowo :)

Pogratulowac! :)...

Ale raczej nie mnie. :wink: :p Tylko ich parkieciarzowi. :D

No jaja sobie robi!

Prawda jest taka, ze zrobiles 98% roboty. Co jak co, ale jesli parkiet jest ladny, to Twoja zasluga.

Ten drugi facet tylko troche szlifowal i lakierowal.

No bo tak wyszlo. Ja dalej twierdze, ze wolalabym abys Ty wszystko dokonczyl.

Jest jak jest. Innym razem jak u nas bedziesz robil parkiet :wink: to Cie bedzie wiecej poganiac i juz bedzie dobrze. :p

boorg ja nie mam juz zalu, ze nie zdazyles na czas. Ktos juz mowil, ze tak to jest z artystami. I mysle, ze maja racje, bo jesli chodzi o parkiet to jestes artysta, znasz sie na tym i nawet jesli nie zdazasz na czas to fuch nie odwalasz. :p :wink: Chyba dusza czujesz to drewno. :p

Ciesze, sie, ze znowu tu z nami gadasz, bo duzo dobrego robisz na forum.

Pozdrawiam Cie serdecznie.

...Nie zgodzę się...

Masz coś do mnie? :-?

Boorg,

Nie-ee ;) Nie mam nic do Ciebie. Te słowa były akurat odpowiedzią na wyrazony przez uzytkownika pogląd, że pojęcia "artysta" oraz "terminowość" sa sprzeczne ;) A tak nie jest.

Fakt, że gdzies tam dałes ciała jest niezaprzeczalny. Niezaprzeczalny jest tez fakt, ze masz ogromną wiedzę nt. drewna i chemii. W dodatku chetnie i zyczliwie sie tą wiedzą dzielisz. Sam rowniez czytam uwaznie twoje wypowiedzi i do tej wiedzy teoretycznej siegam ;)

...Nie-ee ;) Nie mam nic do Ciebie. Te słowa były akurat odpowiedzią na wyrazony przez uzytkownika pogląd, że pojęcia "artysta" oraz "terminowość" sa sprzeczne ;) A tak nie jest...

Jednak uważam, że sprzeczność jest zasadnicza. Artysta kieruje się nachnieniem a nie zegarem. W/g mnie Twoja zależność (czyli połączenie artyzmu i terminowości) nazywa się rzemiosłem. Artysta nigdy nie będzie rzetelnym rzemieślnikiem ale rzetelny rzemieślnik ma szansę stać się artystą. Ale wtedy raczej z terminowością będzie na bakier. :p

...Fakt, że gdzies tam dałes ciała jest niezaprzeczalny...

Dałem ciała u Zeljki. Skoro mnie chwali, to chyba znowu mnie lubi. :p

...Niezaprzeczalny jest tez fakt, ze masz ogromną wiedzę nt. drewna i chemii. W dodatku chetnie i zyczliwie sie tą wiedzą dzielisz. Sam rowniez czytam uwaznie twoje wypowiedzi i do tej wiedzy teoretycznej siegam ;)...

A ja uważam, że wiedzę mam niewielką ale potrafię ją podać w łatwy do zrozumienia sposób. A wykształcenia w kierunku drewnologii nie mam :oops: więc moja wiedza teoretyczna jest chyba cieniutka. Oj cieniutka. :p

Skoro mnie chwali, to chyba znowu mnie lubi. :p

No, przeciez nie przestalam Cie lubic. :D Zal mi tylko bylo, ze tak wyszlo. :roll:

A prawda jest taka, ze parkiet zrobiles ladnie, wiec czemu nie mam Cie chwalic.

Pewnie nasza wina byla w tym, ze nie umielismy kategorycznie zagrozic :wink: tylko czekalismy, az sie poprawisz. 8) Takich to sie ciagle na bok odstawia, bo pierwszy zawsze sa upierdliwcy. :D