DaroMan.. 11.10.2007 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Jak zamocowac listwe startowa na scianie z porothermu? Porotherm lamie sie i kruszy przy wierceniu blisko krawedzi pustaka pozdrooo D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 11.10.2007 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Nie musisz stosować listwy startowej. Styropian można zakończyć narożnikiem z siatką. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 11.10.2007 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2007 Jak zamocowac listwe startowa na scianie z porothermu? Porotherm lamie sie i kruszy przy wierceniu blisko krawedzi pustaka Ja nie mam listew i jest ok. Zakładasz narożnik i po sprawie. Listwa to ułatwienie w robocie i może trochę zabezpieczenie cokołu jeśli ma kapinos. Jednak bez listwy też się da żyć. A jak bardzo chcesz ją mocować to wierć dobrym wiertłem i bez udaru. Trochę więcej męczenia się ale się da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofh 12.10.2007 05:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Lepiej się pomęcz i załóż listwę. Bez niej przy odrobinie szczęścia mędziesz miał w warstwie ocieplenia stadko myszy, których później nie wyplenisz. I wtedy dopiero rwanie włosów z głowy i posty na forum "co z tym zrobić?" lub inny post dość typowy " jak usunąc taśmę z okien" dla tych którzy przetrzymali ją 6 miesięcy lub więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZŁoty Róg 12.10.2007 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Lepiej się pomęcz i załóż listwę. Bez niej przy odrobinie szczęścia mędziesz miał w warstwie ocieplenia stadko myszy, których później nie wyplenisz. Święte słowa z tymi gryzoniami, ale jest jeszcze jedno wyjście: zamiast listwy startowej zrób zaczopowanie klejem od dołu styropianu tak jak zrobił to Ged poszukaj jego dziennika bo są tam tego zdjęcia i nie ma wiercenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 12.10.2007 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Lepiej się pomęcz i załóż listwę. Bez niej przy odrobinie szczęścia mędziesz miał w warstwie ocieplenia stadko myszy, których później nie wyplenisz. I wtedy dopiero rwanie włosów z głowy i posty na forum "co z tym zrobić?" lub inny post dość typowy " jak usunąc taśmę z okien" dla tych którzy przetrzymali ją 6 miesięcy lub więcej. nic dodac nic ujac !!!! G...zaoszczedzisz a pozniej będziesz miał kłopot. Siatkę gryzonie spokojnie pokonają - lprofila startowego nie !!! Nie słuchaj tych co "zaoszczędzili" trochę kasy - nie warto Poroterm spokojnie można wiercić nawet i 2 cm od krawędzi ale jak ktoś podchodzi do tego bez głowy to i w środku pustaka go na kawałki rozwali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 12.10.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Lepiej się pomęcz i załóż listwę. Bez niej przy odrobinie szczęścia mędziesz miał w warstwie ocieplenia stadko myszy, których później nie wyplenisz. I wtedy dopiero rwanie włosów z głowy i posty na forum "co z tym zrobić?" lub inny post dość typowy " jak usunąc taśmę z okien" dla tych którzy przetrzymali ją 6 miesięcy lub więcej. nic dodac nic ujac !!!! G...zaoszczedzisz a pozniej będziesz miał kłopot. Siatkę gryzonie spokojnie pokonają - lprofila startowego nie !!! Nie słuchaj tych co "zaoszczędzili" trochę kasy - nie warto Poroterm spokojnie można wiercić nawet i 2 cm od krawędzi ale jak ktoś podchodzi do tego bez głowy to i w środku pustaka go na kawałki rozwali oszczędność to kilkaset złotych - a jak dobrzesie siatke zaklei to mysz nie wejdzie a po drugie - jak ktoś robi listwe startową, to mysz przecież może wgryź sie od ściany - nie musi tego robić od spodu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andriu 12.10.2007 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 listwę startową daję się też po to aby przez nią dochodziło powietrze stąd są tam małe otworki, ciekawe ile wyniesie cię różnica pomiedzy zastosowaniem narożników i dokładnym wyprowadzeniem kąta a zastosowaniem listwy startowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 12.10.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Lepiej się pomęcz i załóż listwę. Bez niej przy odrobinie szczęścia mędziesz miał w warstwie ocieplenia stadko myszy, których później nie wyplenisz. I wtedy dopiero rwanie włosów z głowy i posty na forum "co z tym zrobić?" A jak przegryzą narożnik z siatką i klejem??? U mnie np. różnica między główną ścianą a cokołem to 4 cm. Większość z tego zakrywa stalowy narożnik. Jak tam mają wejść myszy? A poza tym cokół mam jeszcze nie obklejony klinkierem tylko jest styropian z siatką i klejem. Jak by miały wejść to tam im będzie dużo łatwiej. Ale moim zdaniem myszy przegryzające klej z siatką to mit. Równie dobrze by mogły przegryźć i tynk bo to dużo słabsza warstwa niż klej z siatką... Myszy mogą się pojawić jak ktoś zostawi od dołu styropian na wierzchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 12.10.2007 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Tydzień temu wieszałem listwę startową a ściany mam z poromuru Jopka.Zaprawa tradycyjna.Wierciłem nawet na samym skraju pustaka (na styku z zaprawą) i nic mi nie pękało. Nie wiem jak z innymi pustakami szczelinowymi ale ja wiercę SDSem i nie wyłączam udaru (tylko nie pcham mocno) i nic mi nie rozwala.Kołki trzymają się mocno. Ponadto na samym dole pustaka w komorach jest zaprawa więc tym bardziej nie powinno nic rozwalać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 12.10.2007 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 listwę startową daję się też po to aby przez nią dochodziło powietrze stąd są tam małe otworki, ciekawe ile wyniesie cię różnica pomiedzy zastosowaniem narożników i dokładnym wyprowadzeniem kąta a zastosowaniem listwy startowej. daj juz sobie spokój - nie przekonasz - przecież widzisz ze taniej Siatkę i to dwukrotnie położona myszy czy szczur przegryzł u sąsiada - jest styropian położony do samej opaski betonowej - zamiast zacząć od startówki zrobili tak jak mówisz - siateczka i narożnik z siatka - bo niby Panocku tak sie robi i taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 12.10.2007 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Siatkę gryzonie spokojnie pokonają - lprofila startowego nie !!! A to dość ciekawe. Skoro tak na prawdę moja elewacja to poza styropianem jest klej z siatką i na to cienka ozdobna warstwa tynku to jeśli potrafią pokonać klej z siatką to wejdą mi w dowolnym miejscu elewacji. No chyba że całe ściany obłożę aluminiowymi profilami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 12.10.2007 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 ...Ale moim zdaniem myszy przegryzające klej z siatką to mit. ....zapewne podobnym mitem są gniazda jakie sobie robią ptaki w takim ociepleniu? Nie wierzysz? - zapraszam do mnie - uwierzysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 12.10.2007 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 zapewne podobnym mitem są gniazda jakie sobie robią ptaki w takim ociepleniu? Nie wierzysz? - zapraszam do mnie - uwierzysz No ale skoro przebiją się przez klej z siatką to przebiją się w dowolnym miejscu elewacji!!! Po co więc zabezpieczać dodatkowo brzegi? Też miałem gniazdo w ociepleniu ale to w szczycie gdzie zapewne nie dojechali klejem z siatką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 12.10.2007 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 zapewne podobnym mitem są gniazda jakie sobie robią ptaki w takim ociepleniu? Nie wierzysz? - zapraszam do mnie - uwierzysz No ale skoro przebiją się przez klej z siatką to przebiją się w dowolnym miejscu elewacji!!! Po co więc zabezpieczać dodatkowo brzegi? Też miałem gniazdo w ociepleniu ale to w szczycie gdzie zapewne nie dojechali klejem z siatką. u mnie także w szczycie ale była siatka A dzieciol? On pokona nawet drzewo wiec... czym ze jest siatka dla wróbelka jak sie uprze idiota ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 12.10.2007 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 zapewne podobnym mitem są gniazda jakie sobie robią ptaki w takim ociepleniu? Nie wierzysz? - zapraszam do mnie - uwierzysz No ale skoro przebiją się przez klej z siatką to przebiją się w dowolnym miejscu elewacji!!! Po co więc zabezpieczać dodatkowo brzegi? Też miałem gniazdo w ociepleniu ale to w szczycie gdzie zapewne nie dojechali klejem z siatką. u mnie także w szczycie ale była siatka A dzieciol? On pokona nawet drzewo wiec... czym ze jest siatka dla wróbelka jak sie uprze idiota ? na wróbelki to mam 2 kotki - na razie próbowały wróbelki zrobić gniazda w szczytach - ale koty nauczyły sie tam włazić od strony strychu - bo nie mam jeszcze podbitki a strych nieużytkowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mako5 12.10.2007 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 A dzieciol? On pokona nawet drzewo wiec... czym ze jest siatka dla wróbelka jak sie uprze idiota ? Czyli summa summarum nie ma co zabezpieczać bo cała elewacja to jedno wielkie zagrożenie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 12.10.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 ...Czyli summa summarum nie ma co zabezpieczać bo cała elewacja to jedno wielkie zagrożenie . prawidłowe wnioski waćpan wyciągasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iszin 12.10.2007 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Możliwości jest kilka : 1. Są listwy startowe które maja szerszą krawędź mocowania.2. Możesz zamocować listwy do fundamentu(jeżeli masz różnicę to kupujesz szersze listwy, lub podkładasz pod nie jakieś drewno i mocujesz do niego) 3. dokładasz sie do wiercenia tych które masz( wierć pod kątem- czyli w górę) To prawda myszki dają sobie rade z siatka i klejem, tak samo jak pszczoły. Nie jest prawda iż zrezygnowanie z listwy obniży ci koszty ocieplenie, bo w zamian musisz dać narożnik-siatkę-klej-tynk + dużo roboty. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek_P 12.10.2007 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Tym, którzy zdecydują się na listwę startową polecam wyroby HPI http://www.hpi-polska.pl. Właśnie kupiłem ich listwy i zaletą jest grubość blachy 1 mm. Sąsiedzi dali zwykłą 0,5 mm i gnie się jak blacha od puszki. Moja czeka na mocowanie, ale widziałem podziw w oczach wykonawcy u sąsiada. Są oczywiście niewiele droższe od standardowych. Darek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts