Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

LISTWA STARTOWA

DaroMan..

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

DaroMan.. napisał:
Jak zamocowac listwe startowa na scianie z porothermu?

Porotherm lamie sie i kruszy przy wierceniu blisko krawedzi pustaka :(

Ja nie mam listew i jest ok. Zakładasz narożnik i po sprawie. Listwa to ułatwienie w robocie i może trochę zabezpieczenie cokołu jeśli ma kapinos. Jednak bez listwy też się da żyć. A jak bardzo chcesz ją mocować to wierć dobrym wiertłem i bez udaru. Trochę więcej męczenia się ale się da.

Lepiej się pomęcz i załóż listwę. Bez niej przy odrobinie szczęścia mędziesz miał w warstwie ocieplenia stadko myszy, których później nie wyplenisz. I wtedy dopiero rwanie włosów z głowy i posty na forum "co z tym zrobić?" lub inny post dość typowy " jak usunąc taśmę z okien" dla tych którzy przetrzymali ją 6 miesięcy lub więcej.

krzysztofh napisał:
Lepiej się pomęcz i załóż listwę. Bez niej przy odrobinie szczęścia mędziesz miał w warstwie ocieplenia stadko myszy, których później nie wyplenisz.

Święte słowa z tymi gryzoniami, ale jest jeszcze jedno wyjście: zamiast listwy startowej zrób zaczopowanie klejem od dołu styropianu tak jak zrobił to Ged poszukaj jego dziennika bo są tam tego zdjęcia i nie ma wiercenia.

krzysztofh napisał:
Lepiej się pomęcz i załóż listwę. Bez niej przy odrobinie szczęścia mędziesz miał w warstwie ocieplenia stadko myszy, których później nie wyplenisz. I wtedy dopiero rwanie włosów z głowy i posty na forum "co z tym zrobić?" lub inny post dość typowy " jak usunąc taśmę z okien" dla tych którzy przetrzymali ją 6 miesięcy lub więcej.

nic dodac nic ujac !!!! G...zaoszczedzisz a pozniej będziesz miał kłopot. Siatkę gryzonie spokojnie pokonają - lprofila startowego nie !!!

Nie słuchaj tych co "zaoszczędzili" trochę kasy - nie warto

Poroterm spokojnie można wiercić nawet i 2 cm od krawędzi ale jak ktoś podchodzi do tego bez głowy to i w środku pustaka go na kawałki rozwali

jareko napisał:
  krzysztofh napisał:

nic dodac nic ujac !!!! G...zaoszczedzisz a pozniej będziesz miał kłopot. Siatkę gryzonie spokojnie pokonają - lprofila startowego nie !!!

Nie słuchaj tych co "zaoszczędzili" trochę kasy - nie warto

Poroterm spokojnie można wiercić nawet i 2 cm od krawędzi ale jak ktoś podchodzi do tego bez głowy to i w środku pustaka go na kawałki rozwali

oszczędność to kilkaset złotych - a jak dobrzesie siatke zaklei to mysz nie wejdzie

a po drugie - jak ktoś robi listwe startową, to mysz przecież może wgryź sie od ściany - nie musi tego robić od spodu....

krzysztofh napisał:
Lepiej się pomęcz i załóż listwę. Bez niej przy odrobinie szczęścia mędziesz miał w warstwie ocieplenia stadko myszy, których później nie wyplenisz. I wtedy dopiero rwanie włosów z głowy i posty na forum "co z tym zrobić?"

A jak przegryzą narożnik z siatką i klejem??? U mnie np. różnica między główną ścianą a cokołem to 4 cm. Większość z tego zakrywa stalowy narożnik. Jak tam mają wejść myszy? A poza tym cokół mam jeszcze nie obklejony klinkierem tylko jest styropian z siatką i klejem. Jak by miały wejść to tam im będzie dużo łatwiej. Ale moim zdaniem myszy przegryzające klej z siatką to mit. Równie dobrze by mogły przegryźć i tynk bo to dużo słabsza warstwa niż klej z siatką... Myszy mogą się pojawić jak ktoś zostawi od dołu styropian na wierzchu.

Tydzień temu wieszałem listwę startową a ściany mam z poromuru Jopka.

Zaprawa tradycyjna.

Wierciłem nawet na samym skraju pustaka (na styku z zaprawą) i nic mi nie pękało.

Nie wiem jak z innymi pustakami szczelinowymi ale ja wiercę SDSem i nie wyłączam udaru (tylko nie pcham mocno) i nic mi nie rozwala.

Kołki trzymają się mocno.

Ponadto na samym dole pustaka w komorach jest zaprawa więc tym bardziej nie powinno nic rozwalać.

Andriu napisał:
listwę startową daję się też po to aby przez nią dochodziło powietrze stąd są tam małe otworki, ciekawe ile wyniesie cię różnica pomiedzy zastosowaniem narożników i dokładnym wyprowadzeniem kąta a zastosowaniem listwy startowej.

daj juz sobie spokój - nie przekonasz :lol: - przecież widzisz ze taniej ;)

Siatkę i to dwukrotnie położona myszy czy szczur przegryzł u sąsiada - jest styropian położony do samej opaski betonowej - zamiast zacząć od startówki zrobili tak jak mówisz - siateczka i narożnik z siatka - bo niby Panocku tak sie robi i taniej

jareko napisał:
Siatkę gryzonie spokojnie pokonają - lprofila startowego nie !!!

A to dość ciekawe. Skoro tak na prawdę moja elewacja to poza styropianem jest klej z siatką i na to cienka ozdobna warstwa tynku to jeśli potrafią pokonać klej z siatką to wejdą mi w dowolnym miejscu elewacji. No chyba że całe ściany obłożę aluminiowymi profilami ;-)

jareko napisał:
zapewne podobnym mitem są gniazda jakie sobie robią ptaki w takim ociepleniu?

Nie wierzysz? - zapraszam do mnie - uwierzysz

No ale skoro przebiją się przez klej z siatką to przebiją się w dowolnym miejscu elewacji!!! Po co więc zabezpieczać dodatkowo brzegi? Też miałem gniazdo w ociepleniu ale to w szczycie gdzie zapewne nie dojechali klejem z siatką.

mako5 napisał:
  jareko napisał:

No ale skoro przebiją się przez klej z siatką to przebiją się w dowolnym miejscu elewacji!!! Po co więc zabezpieczać dodatkowo brzegi? Też miałem gniazdo w ociepleniu ale to w szczycie gdzie zapewne nie dojechali klejem z siatką.

u mnie także w szczycie ale była siatka

A dzieciol?

On pokona nawet drzewo wiec... :lol: czym ze jest siatka dla wróbelka jak sie uprze idiota ? ;)

jareko napisał:
  mako5 napisał:
  jareko napisał:

u mnie także w szczycie ale była siatka

A dzieciol?

On pokona nawet drzewo wiec... :lol: czym ze jest siatka dla wróbelka jak sie uprze idiota ? ;)

na wróbelki to mam 2 kotki - na razie próbowały wróbelki zrobić gniazda w szczytach - ale koty nauczyły sie tam włazić od strony strychu - bo nie mam jeszcze podbitki a strych nieużytkowy

Możliwości jest kilka :

1. Są listwy startowe które maja szerszą krawędź mocowania.

2. Możesz zamocować listwy do fundamentu(jeżeli masz różnicę to kupujesz szersze listwy, lub podkładasz pod nie jakieś drewno i mocujesz do niego)

3. dokładasz sie do wiercenia tych które masz( wierć pod kątem- czyli w górę)

To prawda myszki dają sobie rade z siatka i klejem, tak samo jak pszczoły.

Nie jest prawda iż zrezygnowanie z listwy obniży ci koszty ocieplenie, bo w zamian musisz dać narożnik-siatkę-klej-tynk + dużo roboty.

pozdrawiam

Tym, którzy zdecydują się na listwę startową polecam wyroby HPI http://www.hpi-polska.pl. Właśnie kupiłem ich listwy i zaletą jest grubość blachy 1 mm. Sąsiedzi dali zwykłą 0,5 mm i gnie się jak blacha od puszki. Moja czeka na mocowanie, ale widziałem podziw w oczach wykonawcy u sąsiada. Są oczywiście niewiele droższe od standardowych.

Darek