moniga 31.07.2003 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 No właśnie jakie, ze spocznikiem czy zabiegowe?Dzisiaj przychodzi moja pani projktantaka i musze się ostatecznie na coś zdecydować.Już wiem że wygodniejsze sa ze spocznikiem ale bardziej podobają mi się zabiegowe. Rzecz w tym że chcę żeby jak najmniej wchodziły na hollczyli która klatka schodowa zajmuje mniej miejsca?Czy ktoś może mi tyo wyjaśnić bo moja pani projektant zachwala spoczniki i unika odpowiedzi na to właśnie pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 31.07.2003 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Zabiegowe zajmują mniej. Możesz pomyśleć ew. o patencie, który wymyślił Rintal - miejsca zabierają tyle co zabiegowe, a mają niby spocznik http://www.rintal.com albo jakoś tak. Jest tam wiele modeli ale jak się przyjrzysz takiemu na b...?, to zrozumiecz o czym mówię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość McLos 31.07.2003 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Moniga. Zabiegowe oczywiście zajmują mniej miejsca ale na pewno nie są wygodniejsze. Ja mam zwykłe z dwoma podestami ( spocznikami ) i uważam że są rewelacyjnie wygodne i funkcjonalne. Pomyśl jak kiedyś trzeba będzie po nich chodzić lub coś wnosić na górę. Nie wspomnę już o mijaniu sie na schodach - najczęściej wygodnie chodzi się tylko blisko ściany ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew Rudnicki 31.07.2003 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 W domku jednorodzinnym nie ma windy, więc niech chociaż schody będą wygodne i bezpieczne.Jezeli projektuje się domek indywidualnie - nie wolno oszczędzać na powierzchni zajmowanej przez schody.Spocznik jest na ogół konieczny, gdy wysokość parteru przekracza 260cm, bo liczba stopni w jednym biegu jest ograniczona przepisami.Zawsze też spocznik występuje w schodach dwubiegowych.Gdy postanowiłem zwiększyć wysokość parteru z 260 do 280cm musiałem schody przekonstruować z dwubiegowych na zabiegowe (o 2 stopnie większe), pozostawiając jednak "półspocznik".Cała masa problemów. Takie schody trzeba dokładnie narysować, trudniej je wykonać, trudniej obłożyć drewnianymi trepami i wykonać poręcze. Poręcze powinny być demontowalne (dla transportu mebli) - są takie wykonywane w technologi rurek ze stali nierdzewnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 31.07.2003 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Bardzo ważne.Jak transportować meble przy zwykłych poręczach? Może w ogóle? Tylko składane wchodzą w grę? ps.Pamiętam jak mi moje pianino transportowali po kręconych schodach w bloku-stare ciężkie.Oj,długo się naczekałam na górze.Ale doczłapali się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek1950 31.07.2003 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Opal, wiem coś na temat pianina na kręconych schodach. Byłem w jednym przypadku jednym z wnoszących. Na 3 pietro. Ważyło podobno 270 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts