sebazax 12.10.2007 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Witam, bardzo proszę o poradę jak rozwiązać ten problem: 1) domek jednorodzinny - klocek parter i piętro. Sprawa dotyczy piętra. 2) dobudowaliśmy klatkę schodową 6m2, która jest na półpiętrze. Wstawiłem grzejnik (sam - udało się ). 3) zasilanie wziąłem z grzejnika na piętrze i rurkami cu poprowadziłem jakieś 2,5-3m w dół do klatki schodowej (półpiętro). 4) Efekt: wszystkie grzejniki w całym domu (parter i pietro) gorące jak diabli, a ten na półpiętrze nie grzeje Tak jakby tam nie dolatywała woda ciepła. 5) zrobiłem mały test z grzejnikiem na półpiętrze: za pomocą odpowietrznika spuściłem sporo wody. Efekt: grzejnik się nagrzewal. Ale tylko do czasu spuszczania wody Według mnie: Obieg nie ma siły podnieść wody do góry tak aby zapewnić obieg. W piwnicy na cały dom jest juz zalozona pompa od 8 lat chyba i wszedzie na kaloryferach jest ta sama temperatura. Co zrobić? Kupić i zamontować pompę na półpietrze dodatkowo tak aby podnosiła wode na piętro skąd jest zasilanie? Czy jest inny sposób? Proszę o radę. I jeszcze jedno: nie ma możliwości podłączenia się na półpiętro z parteru. Z góry dziekuję za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andriu 12.10.2007 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 sprawę załatwi tylko pompa cyrkulacyjna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 12.10.2007 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 sebazax, czy czasami przy prowadzeniu tych rurek do grzejnika nie zrobiłeś jakiegoś siodełka- syfonu, gdzie może gromadzić się powietrze ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tlo1 12.10.2007 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Jeżeli masz grzejnik płytowy to na dole po tej samej stronie co odpowiertznik jest zawór. Może należy go odkręcić mocniej. U mnie pomogło. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 12.10.2007 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 może być tak jak pisze hes,ale bardziej prawdopodobne jest, że nie wyregulowałeś instalacji,nie piszesz czy masz zawory odcinające przy grzejnikach,jeżeli tak to: zakręć wszystkie grzejniki na zaworach odcinających (na powrotach) oprócz tego nowego,gdy zagrzeje, a jeżeli nie ma syfonu to zagrzeje na pewno,następnie odkręcaj po kolei zawory odcinające, ale nie na całość, masz odkręcić tyle żebyś miał wszystkie grzejniki ciepłe, razem z tym nowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 12.10.2007 14:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 To instalacja otwarta czy zamknięta? Stawiam na to, że otwarta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 12.10.2007 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 i jak grawitacyjna to w pionach są pewnie rury o przekroju jakieś 15 razy większym niż w tej nowej miedzianej rurce i wtedy woda wybiera sobie "stare piony" do płynięcia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebazax 12.10.2007 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Wielkie dzięki za szybkie odpowiedzi. Jutro rano spróbuje - bo tego nie robiłem - sposobu podanego przez hes, tlo1 i 1950. Kilka informacji: są to grzejniki panelowe typu V22. Posiadam zawory odcinające zarówno na zasilaniu jak i na powrocie. Po próbach dam znać czy pomogło. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts