Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Efekt: zimny grzejnik. Proszę o poradę.

sebazax

Recommended Posts

Witam,

bardzo proszę o poradę jak rozwiązać ten problem:

1) domek jednorodzinny - klocek parter i piętro. Sprawa dotyczy piętra.

2) dobudowaliśmy klatkę schodową 6m2, która jest na półpiętrze. Wstawiłem grzejnik (sam - udało się ).

3) zasilanie wziąłem z grzejnika na piętrze i rurkami cu poprowadziłem jakieś 2,5-3m w dół do klatki schodowej (półpiętro).

4) Efekt: wszystkie grzejniki w całym domu (parter i pietro) gorące jak diabli, a ten na półpiętrze nie grzeje Tak jakby tam nie dolatywała woda ciepła.

5) zrobiłem mały test z grzejnikiem na półpiętrze: za pomocą odpowietrznika spuściłem sporo wody. Efekt: grzejnik się nagrzewal. Ale tylko do czasu spuszczania wody

Według mnie: Obieg nie ma siły podnieść wody do góry tak aby zapewnić obieg. W piwnicy na cały dom jest juz zalozona pompa od 8 lat chyba i wszedzie na kaloryferach jest ta sama temperatura.

Co zrobić? Kupić i zamontować pompę na półpietrze dodatkowo tak aby podnosiła wode na piętro skąd jest zasilanie? Czy jest inny sposób?

Proszę o radę. I jeszcze jedno: nie ma możliwości podłączenia się na półpiętro z parteru.

Z góry dziekuję za odp.

może być tak jak pisze hes,

ale bardziej prawdopodobne jest, że nie wyregulowałeś instalacji,

nie piszesz czy masz zawory odcinające przy grzejnikach,

jeżeli tak to:

zakręć wszystkie grzejniki na zaworach odcinających (na powrotach)

oprócz tego nowego,

gdy zagrzeje, a jeżeli nie ma syfonu to zagrzeje na pewno,

następnie odkręcaj po kolei zawory odcinające, ale nie na całość,

masz odkręcić tyle żebyś miał wszystkie grzejniki ciepłe,

razem z tym nowym

Wielkie dzięki za szybkie odpowiedzi. Jutro rano spróbuje - bo tego nie robiłem - sposobu podanego przez hes, tlo1 i 1950.

Kilka informacji: są to grzejniki panelowe typu V22. Posiadam zawory odcinające zarówno na zasilaniu jak i na powrocie.

Po próbach dam znać czy pomogło.

Pozdrawiam.