grzybe_k 12.10.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Witam, czy można połączyć piec na eko-groszek i kominek z płaszczem wodnym. Czy to w ogóle jest dobry sposób na ogrzewanie tego domku: http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=352 a może proponujecie coś innego? Zaznaczam, że ogrzewanie gazowe odpada (brak gazu) więc muszę też czymś ogrzewać wodę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 12.10.2007 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 Możesz, tylko po co ?Jak eko-groszek to kominek tylko do ozdoby w salonie, no może DGP grawitacyjne.Ciepła woda latem - pewnie prądem.Brak gazu - zawsze można zbiornik na propan zastosować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janieszka 12.10.2007 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 A gdzie wstawisz ten piec na eko-groszek??? Tez mam problem,bo chciałam piec retortowy ale mam za małe pomieszczenie gospodarcze. Wymiary kotłowni przy piecach na paliwa stałe określa polska norma PN-87/B-02411 wg niej Kotły należy ustawiać na płaszczyźnie ścianami czołowymi do okna, tak aby odległość od przeciwległej ściany kotłowni była co najmniej 0,5 m większa niż długość kotła i nie mniejsza niż 2 m. Odległość między tylną ścianą kotła a ścianą kotłowni powinna wynosić min. 0.7 m. Z boku 1m od sciany.... chyba,ze w garazu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzybe_k 13.10.2007 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 janieszka to co napisałaś to są normy dla kotłów o mocy od 25 do 2000 kW. Nie wiem jaką moc kotła Ty potrzebujesz ale ja się zmieszczę poniżej 25kW. Dla mocy do 25 kW należy zachować następujące odstępy między kotłem, a najbliższymi ścianami: - od przodu co najmniej 1 m; - odległość od pozostałych ścian powinna zapewniać swobodny dostęp do elementów wymagających obsługi i konserwacji. Źródło: http://www.muratordom.pl/eksperci_budowairemont/odpowiedz/wymiary-kotlowni-zgodne-z-przepisami,1991,42-0.htmChyba że sie mylę. Tak więc proszę jeszcze kogoś o odpowiedzi co do wymiarów kotłowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janieszka 13.10.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 tu jest odpowiedź o powierzchni kotłowni własnie dla kotłów do 25kw http://66.102.9.104/search?q=cache:Ocxm-sowza4J:www.klimosz.pl/przepisy/kotlownie_na_stale.pdf+PN-87/B-02411&hl=pl&ct=clnk&cd=1&gl=pl równocześnie przyznaje,ze kiedy zadzwoniłam do jednego z producentów kotłów i powiedziałam,ze mam pomieszczenie 1,5m na 3m to troche jęcząc oswiadczył,ze w zasadzie takie pomieszczenie moze byc.... tylko ja sie boje,ze potem jak bede oddawac dom do uzytku,to każą mi rozebrac piec. Mój dom bedzie miał zaledwie 74m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 14.10.2007 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 tu jest odpowiedź o powierzchni kotłowni własnie dla kotłów do 25kw http://66.102.9.104/search?q=cache:Ocxm-sowza4J:www.klimosz.pl/przepisy/kotlownie_na_stale.pdf+PN-87/B-02411&hl=pl&ct=clnk&cd=1&gl=pl równocześnie przyznaje,ze kiedy zadzwoniłam do jednego z producentów kotłów i powiedziałam,ze mam pomieszczenie 1,5m na 3m to troche jęcząc oswiadczył,ze w zasadzie takie pomieszczenie moze byc.... tylko ja sie boje,ze potem jak bede oddawac dom do uzytku,to każą mi rozebrac piec. Mój dom bedzie miał zaledwie 74m2 nie sądzę aby ktoś się fatygował , odbiór to głównie papiery. Sprawdź jakie są kotły retortowe najmniejszej mocy i porownaj ze swoim zapotrzebowaniem. Kocioł to nie mebel - trzeba go czyścić , rozbierać , naprawiać. Czyszczenie to nie starcie ścierką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts