Piotr_ok 12.10.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 mam na myśli ogrzewanie podłogowe wodne i zakładam, że nie ma żadnego innego źródła ciepła; kto ma takie rozwiązanie? jak to się sprawuje? czy inny rozkład temperatury niż dla ogrzewania konwekcyjnego pomaga czy raczej przeszkadza w spaniu? czy są jakieś bariery w jego zastosowaniu? wiele jest na temat zalet podłogówki ale w salonach, łazienkach, kuchniach, niestety nie ma nic na temat zastosowania takiego rozwiązania w sypialniach; podzielcie się własnym doświadczeniem i spostrzeżeniami, po co wywalać otwarte drzwi pozdr Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lili Lili 12.10.2007 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 No cóż, moim zdaniem najlepiej się śpi w chłodnej sypialni. Przez 10 lat miałam w domu ogrzewanie podłogowe elektryczne wszędzie poza sypialnią. W sypialni konwektor, którego nigdy nie włączałam W nowym domu mam tanie grzanie i ogrzewanie podłogowe wodne wszędzie, również w sypialni. O wrażeniach jeszcze za dużo nie powiem bo to pierwszy sezon. Wiem tylko jedno: zawsze mam możliwość w szafce rozdzielczej przykręcić obwód w sypialni i będzie chłodno. Ale na początku położyć na pewno warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
androzek 14.10.2007 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Podłogówkę mam w całym domu,również w sypialni.Nie wiem skąd to upieranie się zę w sypialni musi być grzejnik.Temperatura w pomieszczeniu jest przy odpowiednim osprzęcie do regulowania nawet przy podłogówce.Póki co nie zauważyłem negatywów.Pokutują ciągle gusła i zabobony odnośnie podłogówki:- w sypialni grzejnik- broń Boże w całym domu podłogówka - bo będzie zimno- kurz będzie fruwał- puchną nogiDziś było minus 4 stopnie.Woda w instalacji ma 38 stopni czyli trochę cieplejsza niż ludzkie ciało - pdogłoga jest "letniawa".W domu średnio 22 st ( w sypialni w szczycie domu 21,1 st.dla niektórych za ciepło dla mnie optymalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 14.10.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Podłogówkę mam w całym domu,również w sypialni.Nie wiem skąd to upieranie się zę w sypialni musi być grzejnik.Temperatura w pomieszczeniu jest przy odpowiednim osprzęcie do regulowania nawet przy podłogówce.Póki co nie zauważyłem negatywów. Pokutują ciągle gusła i zabobony odnośnie podłogówki: - w sypialni grzejnik - broń Boże w całym domu podłogówka - bo będzie zimno - kurz będzie fruwał - puchną nogi Dziś było minus 4 stopnie.Woda w instalacji ma 38 stopni czyli trochę cieplejsza niż ludzkie ciało - pdogłoga jest "letniawa".W domu średnio 22 st ( w sypialni w szczycie domu 21,1 st.dla niektórych za ciepło dla mnie optymalnie A co masz na podłodze w sypialni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.10.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Ja także planuję ogrzewanie podłogowe w całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 14.10.2007 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 W domu dobrze ocieplonym podłogówka może być wszędzie W nieocieplonym zamku z kamienia i cegły - prawie nigdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lili Lili 15.10.2007 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 A co masz na podłodze w sypialni? Kolejny zabobon Że na podłogówkę tylko terakota. No to ja mam wszędzie poza kuchnią i łazienkami drewno na podłogówce, również w sypialni. Parkiet dębowy warstwowy, 11 mm. Ciepło przenika bez problemu. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OGC 15.10.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Też mam zamiar dawać tylko podłogówkę. Byłem w takim jednym domku gdzie mieszkają już kilka sezonów z samą podłogówką (byłem w zimie). W domu było przyjemnie ciepło.Jeżeli chodzi o wykończenie podłóg to w salonie mieli zamontowane panele na dosyć dużej powierzchni. Co prawda nie spałem u nich, ale ktoś już wyżej pisał że jak za ciepło w sypialni to można przykręcić na rozdzielaczu.Poza tym plusy które daje stosowanie samej podłogówki (brak kaloryferów, niska temperatura wody odpowiednia do pracy z piecami kondensacyjnymi, dobry rozkład temperatur ...) rekompensują i tak wątpliwe minusy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_ok 15.10.2007 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 nie chodzi o zabobony, ale o praktyke Ty masz, korzystasz, dlatego Twoje rady są bardzo cenne dla takich osób jak ja, które nie miały do czynienia z podłogówką na codzień; napisz czy przy projekcie ogrzewania uwzględniałaś przyszłe ustawienie mebli np. łóżko, kanapa itp. wszelkie uwagi mile widziane pozdr Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lili Lili 15.10.2007 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 nnapisz czy przy projekcie ogrzewania uwzględniałaś przyszłe ustawienie mebli np. łóżko, kanapa itp. wszelkie uwagi mile widziane pozdr Piotr Ja mam ogrzewanie podłogowe wodne, tylko taki można położyć pod drewno. Przy wodnym nie ma potrzeby uwzględniania ustawienia mebli, jest to ogrzewanie niskotemperaturowe, nie ma zagrożenia "przegrzania" pod meblami. Takie zagrożenie istnieje tylko przy ogrzewaniu podłogowym elektrycznym. Przy podłogowym instalator wręcz zalecał położenie rurek pod szafkami kuchennymi, chociaż ja nie chciałam. Argumentował, że w przypadku zalania, wycieku ze zlewu czy zmywarki, szybciej pod tymi szafkami wszystko wyschnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basia_z_lasu 15.10.2007 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 A co masz na podłodze w sypialni? Kolejny zabobon Że na podłogówkę tylko terakota. No to ja mam wszędzie poza kuchnią i łazienkami drewno na podłogówce, również w sypialni. Parkiet dębowy warstwowy, 11 mm. Ciepło przenika bez problemu. Polecam. No właśnie, zabobon, ale mnie nie dotyczy, bo mam podłogówkę w projekcie w całym domu. A pytanie jest o konkrety - jakie konkretnie drewno, jaki producent, jaka grubość, czy klejone do wylewki, ile sezonów chodzi itp. Bo np. za grubego drewna nie można dawać i to raczej nie jest zabobon. O ile masz gęściej rurki pod drewnem niż pod kamienną podłogą? Bo ja mam w projekcie pod terakotą co 30 cm, pod drewnem co 20 i w łazienkach co 10 cm, parametry 45/34 st. i nie wiem, czy to jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 15.10.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 O ile masz gęściej rurki pod drewnem niż pod kamienną podłogą? Bo ja mam w projekcie pod terakotą co 30 cm, pod drewnem co 20 i w łazienkach co 10 cm, parametry 45/34 st. i nie wiem, czy to jest ok. Rozstaw rur zależy od od potrzebnej mocy grzewczej grzejnika powierzchniowego (podłogowego), a ta zależy od m.in. od izolacji przegród budynku (ścian, dachu, okien). To można a nawet trzeba obliczyć i zaprojektować. W zależności od oporu cieplnego warstw pomiędzy rurami i pomieszczeniem przy tej samej oddawanej do pomieszczenia mocy konieczna mniejsza (terakota) lub większa (drewno) różnica temperatur, a tym samym wyższe parametry czynnika grzewczego. Wyższe parametry płyty grzejnej to z kolei większe straty cieplne do gruntu (oczywiście dla ogrzewania podłogowego na gruncie) przy tej samej izolacji cieplnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lili Lili 15.10.2007 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 A pytanie jest o konkrety - jakie konkretnie drewno, jaki producent, jaka grubość, czy klejone do wylewki, ile sezonów chodzi itp. Bo np. za grubego drewna nie można dawać i to raczej nie jest zabobon. O ile masz gęściej rurki pod drewnem niż pod kamienną podłogą? Bo ja mam w projekcie pod terakotą co 30 cm, pod drewnem co 20 i w łazienkach co 10 cm, parametry 45/34 st. i nie wiem, czy to jest ok. Parkiet dębowy 11 mm, klejony dwuwarstwowy. Wierzchnia warstwa dębowa 6mm, pod spodem klejona w poprzek warstwa sosnowa. Producent Dąbex, parkiet gotowy Parat Dos, gotowy (bez cyklinowania po położeniu) olejowany lub lakierowany (ja mam olej). Jest przeznaczony na ogrzewanie podłogowe, nie jest za gruby, 11 mm to chyba najcieńszy dostępny parkiet. Zaznaczam: parkiet, nie panele. Klejony do wylewki. Wykonawca (przedstawiciel producenta) wiedział, że kładzie na ogrzewanie podłogowe, mam gwarancję producenta na parkiet i ułożenie. Rurki nie były kładzione gęściej, instalator ogrzewania nie miał zastrzeżeń do kwestii drewna, jego grubości i kleju. Mam nadzieję, że się sprawdzi, bo to dopiero pierwszy sezon i kilka dni grzania. Liczę się z pracą drewna, znaczy szczeliny w parkiecie e pełni sezonu grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_ok 15.10.2007 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 jak duże mogą być szczeliny w parkiecie?pozdrPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lili Lili 15.10.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 jak duże mogą być szczeliny w parkiecie? pozdr Piotr Po dwóch tygodniach grzania mie ma wcale. Słyszałam, że minimalne, poniżej milimetra, jak jest naprawdę sucho. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_ok 15.10.2007 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 dzięki za informację, ciekaw jestem jak będzie po zimie, trzymam kciuki że wszystko będzie ok, ja będę kładł dopiero w przyszłym roku pozdr Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zetka79 15.10.2007 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 a może zastosować w sypialni ogrzewanie ścienne? Ja też zastanawiam się nad całkowitą rezygnacją z grzejników i ogrzewanie ścienne do sypialni jest chyba optymalnym rozwiązaniem. Może wypowie się ktoś, kto ma coś takiego w domu i napisze coś na temat wad i zalet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_ok 22.10.2007 18:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 jaki parkiet kładziecie/polecacie na podłogówkę? jakich producentów?pozdrPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys74 22.10.2007 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Mnie rowniez bardzo interesuje temat wykonczenia podlogowki.Lecz najprawdopodobniej nie zdecyduje sie na deske, parkit czy panel ,choc podobaja mi sie poloze jednak polery z Nowej Gali z ktorymi podloga wyglada rownie atrakcyjnie a sa chyba praktyczniejsze i jednak o wiele lepiej wspolpracuja z podlogowka.Co by nie powiedziec wszystko co z drzewa jest IZolatorem tak wiec producenci owszem dopuszczaja polozenie na podlogowce lecz maja na mysli wytrzymalosc swojego materialu a nie odpowiedniw oddawanie ciepla.Opinie swoja podpieram rowniez dosc duzymi problemami inwestora u ktorego polozono buko-deske na podlogowce ,gdzie po 2 sezonach nastapila koniecznosc zrywnia podlogi. krzys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaimycha 22.10.2007 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Mnie też podoba sie drewno na podłodze, jednak świadomie z niego zrezygnowałam...Wybór coś-za coś ...Jasne, że można dać deski/panele/parkiet przystosowane do ogrzewania podłogowego, jednak trzeba się liczyć, że zawsze stanowić one będą warstwę izolującą...Należałoby to bezwzględnie uwzględnić przy projektowaniu ogrzewania ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts