Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ogrzewanie podłogowe pod drewnem w sypialni,

Piotr_ok

Recommended Posts

Pokoje dzieciaków - dąb olejowany 11 mm dwuwarstwowy duoparkiet,salon i p-pokój gres i placki z merbau Holzexport,dwie sypialnie na dole jatoba - wszystko dwuwarstwowe 11 mm i olejowane .Dom = ściana jednowarstwowa Ytong 36,5,ogrzewanie pompa ciepła Nibe..i ciągle gorąco - dla mnie max to 22 st.ciągle "skręcamw dół" pompę żeby mieć te 22 st.Okna w salonie od płd -wsch i płd zach.- w ciagu dnia słońce robi za ogrzewanie.Gdzie nie staniesz wszędzie ciepło.Rolzpalenie w kominku to znowu za gorąco.Jednym słowem pełen komfort cieplny.

• 7 months później...
jak duże mogą być szczeliny w parkiecie?

pozdr

Piotr

Po dwóch tygodniach grzania mie ma wcale. Słyszałam, że minimalne, poniżej milimetra, jak jest naprawdę sucho.

Witam,

Lili Lili jak po zakończeniu sezonu oceniasz to połączenie ze względu na komfort i koszty ??

• 8 months później...
A jaka jest różnica w liczeniu podłogówki pod płytki a pod drewno? Żadna. W wykonawstwie ogrzewania też niewielka, wychodzi co najwyżej nieco więcej rurki.

Oczywiście matematyka jest jedna ale po to przeliczasz podłogówke pod kątem tego co na niej bedzie położone żeby określić odstępy miedzy rurkami a tym samym wydatek ciepła poprzez izolator. U mnie w pomieczczenaich z kaflami jest położone co 20 cm a w tych w który jest drewno co 10 cm. Podłogówka była liczona na Merbau 15 mm klejony bezpośrednio do wylewki.

Mnie też podoba sie drewno na podłodze, jednak świadomie z niego zrezygnowałam...Wybór coś-za coś ...

Jasne, że można dać deski/panele/parkiet przystosowane do ogrzewania podłogowego, jednak trzeba się liczyć, że zawsze stanowić one będą warstwę izolującą...Należałoby to bezwzględnie uwzględnić przy projektowaniu ogrzewania ...

Poczekam aż mi skończą układać parkiet i zobaczymy. Cały dom jest na podłogówce, ani jednego grzejnika. Źródło - pompa ciepła. Póki co, ciepło jak w uchu (przy zasilaniu podłogówki m/w około 28-30 st na wlocie).

Podważałbym teorię o jakimś niezwykle silnym izolowaniu cieplnym drewna, które jest podłogówką dyskwalifikowane. Skoro deska barlinecka może być stosowana do podłogówki, a w większości składa się z sosny, która jest dobrym izolatorem, bo ma małą przewodność cieplną, to z powodzeniem możemy położyć na podłogówce parkiet z każdego twardego drewna (dąb, merbau itp). Poza tym - ciepło tak, czy siak gdzieś wylezie - nie przez podłogę, to przez sufit, a jeśli nawet nie to wróci z powrotem do kotła, pompy ciepła itp. Jedyne ryzyko to takie, że możemy mieć nieco wyższą temperaturę na zasilaniu. Ale nie sądzę by była to jakaś dramatyczna zmiana, która będzie biła w sposób zauważalny po kieszeni.

Ja w każdym razie tym się w ogóle nie przejmuję - wszędzie mam podłogówkę, parter w gresie, piętro w drewnie. Za jakiś miesiąc, a najpóźniej za rok w zimie przekonam się jak to gra. Podejrzewam, że znakomicie - inaczej bym tego nie robił :D

• 2 years później...

Podciągam temat

Czy osoby, które mają drewno na podłogowce (szczegolnie inteersuje mnie parkiet przemysłowy - lite drewno, oraz podogi warstwowe klejone do posadzki ) mogą podzilić sie wrazeniami po kilku latach uzytkowania takiego połaczenia.

Jestem na etapie decyzji. Bedzie pompa i bedzie drewno w salonie, pytanie czy robic podłogówke czy pościć w grzejniki niskotemperaturowe. Wiem, ze powinna być podłogówka.... ale z drewna nie chcemy rezygnowac.....