mamamatinka 12.10.2007 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 proszę o pomoc: mamy wylanego chudziaka (dom jest w stanie surowym otwartym) na wylewkę wraz z ociepleniem podłogi na grunie jest zostawione 16 cm (czyli tyle np. ma odległość od chudziaka do otworów drzwi tarasowych). Czy jest to grubość wystarczająca żeby zmieściło się ocieplenie i wylewka z podłogówką????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arlix 12.10.2007 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 WitamJesli chodzi o ogrzewanie podlogowe wodne to wyglada to tak:Minimalna warstwa ocieplenia przy podlodze na Gruncie to 8 cm (5 normalnego styropianu + 3 systemowego), do tego dochodzi 6,5 cm wylewki. Czyli w sumie mamy 14,5 cm. Jednak polecam zwiekszenie grubosci styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 12.10.2007 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 jeśli dasz cieplejszy styropian to tak u nas jest 17 cm styropian 5+5 i 7 cm wylewkiwtedy zamiast 10 cm styropianu możesz dać 8-9 cm najcieplejszego do podłóg jaki znajdziesz a na to 7 cm wylewki. troszkę zwiększy to koszt, ale da się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodowity 13.10.2007 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Witam (5 normalnego styropianu + 3 systemowego Mam pytanko. Co to jest styr. systemowy? Czy to jest styr. typu Podłoga? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 13.10.2007 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 A ja polecam dać 6 cm wylewki (licząc razem z podłogówką+ siatka zbrojeniowa), wtedy szybciej będzie reagować na zadane ciepło, a co do wytrzymałości, to przecież samochodem po niej nie będziesz jeździć. Ja dałem 5cmx2 styro + 6 wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga - Żona Facia 13.10.2007 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 styr. systemowy? To jest styropian, który kładzie się pod rurki od ogrzewania podłogowego tzn. 2,5 cm styropianu z folią aluminiową. Do kupienia w takich rolkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arlix 13.10.2007 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Styropian systemowy posiada na foli nadruk (krate) ktora ulatwia rozmierzanie rur - uklada sie je po liniach narysowanych. Co do wylewki to 6 cm jest dopuszczalne. Prosze takze pamietac o tasmie dylatacyjnej - ktore oddzieli wylewke od scian i umozliwi jej prawidlowa prace. Zamiast systemowej tasmy dylatacyjnej mozna takze uzyc styropianu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 13.10.2007 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 proszę o pomoc: mamy wylanego chudziaka (dom jest w stanie surowym otwartym) na wylewkę wraz z ociepleniem podłogi na grunie jest zostawione 16 cm (czyli tyle np. ma odległość od chudziaka do otworów drzwi tarasowych). Czy jest to grubość wystarczająca żeby zmieściło się ocieplenie i wylewka z podłogówką????? Raczej tak. Ale i tak warstwy Ci wyjdą dopiero po odniesieniu do schodów (masz schody?) i do zamontowanych drzwi tarasowych (wcale nie muszą się zaczynać tam gdzie jest otwór - a nawet jeśli to wylewka może na nie zachodzić parę centów). Jak to mi mówili - 4,5 cm to jest ABSOLUTNE minimum grubości wylewki na podłogówce. 5 cm jest ok, a 6 cm i grubiej jest spoko. Mam na gruncie 10 cm styropianu FS20 zwykłego i na to folia aluminiowa z nadrukiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodowity 13.10.2007 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Dzięki za odpowiedź!A jakiej firmy polecacie styr. systemowy? U mnie w projekcie, na parterze, jest 15 cm od chudziaka do ostatecznej podłogi. Projekt zakłada 2x5cm styro. + 4 cm wylewka + 1,5 cm panel. Poddasze to 5 styro + 4 cm wylewka + 1,5 panelJak to najlepiej rozegrać biorąc pod uwagę, że ok. 70% powierzchni parteru i 20% poddasza to podłogówka? Z góry dziękuję za odpowiedź! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 13.10.2007 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Dzięki za odpowiedź! A jakiej firmy polecacie styr. systemowy? U mnie w projekcie, na parterze, jest 15 cm od chudziaka do ostatecznej podłogi. Projekt zakłada 2x5cm styro. + 4 cm wylewka + 1,5 cm panel. Poddasze to 5 styro + 4 cm wylewka + 1,5 panel Jak to najlepiej rozegrać biorąc pod uwagę, że ok. 70% powierzchni parteru i 20% poddasza to podłogówka? 4 cm to za mało. Pogrub warstwy przynajmniej 2 cm. Jeśli jest na styk to ok, ale może trzeba będzie okna tarasowe wyżej, może też kucie nadproży... A może wystarczy szlifierką przelecieć od dołu drzwi wewnętrzne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 13.10.2007 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Dzięki za odpowiedź! A jakiej firmy polecacie styr. systemowy? Jakiejkolwiek. Równie dobrze może być normalny styro plus folia z nadrukiem. Co jest tańsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodowity 13.10.2007 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Dzięki El (i) Tom, wylewki jeszcze przedemną. Nie mam jeszcze drzwi wejściowych. Czekam na drzwi tarasowe i z tego co pamiętam przy pomiarze, Pan pomiarowy wziął ekstra zapas od dołu 2cm, a więc się wyrobię. Folia z nadrukiem chyba będzie lepszym pomysłem, ponieważ nie trzeba żąglować dwoma typami styropianu. Co dajecie pod styro. na chudziak papę + folię czy tylko folię? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 13.10.2007 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Co dajecie pod styro. na chudziak papę + folię czy tylko folię? Folię. Już daliśmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ertevu 13.10.2007 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 i jeszcze pytanie- czy pod folię izoluje się( maluje) chudziaka jakimś preparatem , czy kładzie folię bezpośrednio na niego ?.P.S. pozdrowienia dla Rodowitego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arlix 15.10.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Na chudziaku powinna byc zrobiona warstwa hydroizolacji. Ja mam 2xpape, potem na pape folia i dopiero styropian. Pape nalezy pokleic lepikiem lub jakims srodkiem lepikopochdnym.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamamatinka 15.10.2007 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 bardzo wam wszystkim dziekuje za odpowiedzi!!! zostałam uświadomiona ) faktycznie schody mamy o to pierwszy schodek wyznaczy poziom, no ale myślę, że powinno wszystko się zmieścić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodowity 15.10.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 ..... Pape nalezy pokleic lepikiem lub jakims srodkiem lepikopochdnym. Pozdrawiam Pytanie, czy te środki nie będa emitowały jakiegoś świństwa w pomieszczeniach zamkniętych? Wydaje mi się, że są przeznaczone do stosowania na zewnątrz, chyba że się mylę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodowity 15.10.2007 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 i jeszcze pytanie- czy pod folię izoluje się( maluje) chudziaka jakimś preparatem , czy kładzie folię bezpośrednio na niego ?. P.S. pozdrowienia dla Rodowitego Dziękuję i również pozdrawiam zza Rogu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arlix 15.10.2007 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Jesli chodzi o srodki do klejenia to na rynku sa dostepne do pomieszczen zamknietych (nie pamietam teraz dokladnie nazwy). Nie beda nic emitowaly, zreszta na to daje sie jeszcze folie, styropian i wylewke wiec spokojna glowa Ja mam w wszystkich pomieszczeniach wlasnie w ten sposob hydroizalacje robiona i jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodowity 15.10.2007 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Dzięki Arlix za info! .. ale jeszcze Cię pomęczę Jaką dajesz papę i czy również robisz zakład z papy na ścianę? Jak to wychodzi finansowo w porównaniu z papą termozgrzewalną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts