Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

podłogówka a grubość wylewki

mamamatinka

Recommended Posts

proszę o pomoc: mamy wylanego chudziaka (dom jest w stanie surowym otwartym) na wylewkę wraz z ociepleniem podłogi na grunie jest zostawione 16 cm (czyli tyle np. ma odległość od chudziaka do otworów drzwi tarasowych). Czy jest to grubość wystarczająca żeby zmieściło się ocieplenie i wylewka z podłogówką?????

Styropian systemowy posiada na foli nadruk (krate) ktora ulatwia rozmierzanie rur - uklada sie je po liniach narysowanych.

Co do wylewki to 6 cm jest dopuszczalne. Prosze takze pamietac o tasmie dylatacyjnej - ktore oddzieli wylewke od scian i umozliwi jej prawidlowa prace. Zamiast systemowej tasmy dylatacyjnej mozna takze uzyc styropianu

proszę o pomoc: mamy wylanego chudziaka (dom jest w stanie surowym otwartym) na wylewkę wraz z ociepleniem podłogi na grunie jest zostawione 16 cm (czyli tyle np. ma odległość od chudziaka do otworów drzwi tarasowych). Czy jest to grubość wystarczająca żeby zmieściło się ocieplenie i wylewka z podłogówką?????

Raczej tak. Ale i tak warstwy Ci wyjdą dopiero po odniesieniu do schodów (masz schody?) i do zamontowanych drzwi tarasowych (wcale nie muszą się zaczynać tam gdzie jest otwór - a nawet jeśli to wylewka może na nie zachodzić parę centów).

Jak to mi mówili - 4,5 cm to jest ABSOLUTNE minimum grubości wylewki na podłogówce. 5 cm jest ok, a 6 cm i grubiej jest spoko.

Mam na gruncie 10 cm styropianu FS20 zwykłego i na to folia aluminiowa z nadrukiem.

Dzięki za odpowiedź!

A jakiej firmy polecacie styr. systemowy?

U mnie w projekcie, na parterze, jest 15 cm od chudziaka do ostatecznej podłogi. Projekt zakłada 2x5cm styro. + 4 cm wylewka + 1,5 cm panel. Poddasze to 5 styro + 4 cm wylewka + 1,5 panel

Jak to najlepiej rozegrać biorąc pod uwagę, że ok. 70% powierzchni parteru i 20% poddasza to podłogówka?

Z góry dziękuję za odpowiedź!

Dzięki za odpowiedź!

A jakiej firmy polecacie styr. systemowy?

U mnie w projekcie, na parterze, jest 15 cm od chudziaka do ostatecznej podłogi. Projekt zakłada 2x5cm styro. + 4 cm wylewka + 1,5 cm panel. Poddasze to 5 styro + 4 cm wylewka + 1,5 panel

Jak to najlepiej rozegrać biorąc pod uwagę, że ok. 70% powierzchni parteru i 20% poddasza to podłogówka?

4 cm to za mało. Pogrub warstwy przynajmniej 2 cm. Jeśli jest na styk to ok, ale może trzeba będzie okna tarasowe wyżej, może też kucie nadproży... A może wystarczy szlifierką przelecieć od dołu drzwi wewnętrzne.

Dzięki El (i) Tom, :D

wylewki jeszcze przedemną. Nie mam jeszcze drzwi wejściowych. Czekam na drzwi tarasowe i z tego co pamiętam przy pomiarze, Pan pomiarowy wziął ekstra zapas od dołu 2cm, a więc się wyrobię.

Folia z nadrukiem chyba będzie lepszym pomysłem, ponieważ nie trzeba żąglować dwoma typami styropianu.

Co dajecie pod styro. na chudziak papę + folię czy tylko folię?

Jesli chodzi o srodki do klejenia to na rynku sa dostepne do pomieszczen zamknietych (nie pamietam teraz dokladnie nazwy). Nie beda nic emitowaly, zreszta na to daje sie jeszcze folie, styropian i wylewke wiec spokojna glowa :D Ja mam w wszystkich pomieszczeniach wlasnie w ten sposob hydroizalacje robiona i jest OK