Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przydomowe oczyszczalnnie ścieków

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 109
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Uzupełnienie dotyczące dofinansowania. BOŚ udziela preferencyjnych kredytów "na cele ekologiczne". W mazowieckim:

Warunki kredytowania:

kwota kredytu: do 70% kosztów zadania (w indywidualnych przypadkach do 90%),

okres kredytowania: do 8 od lat licząc od dnia zawarcia umowy kredytowej,

okres karencji: do 1 roku licząc od dnia zawarcia umowy kredytowej,

oprocentowanie: zmienne, równe aktualnej wysokości oprocentowania w banku (na podstawie uchwały Zarządu BOŚ S.A.) pomniejszonego o 0,5 s.r.w.

możliwa refundacja wydatków poniesionych przed udzieleniem kredytu - za zgodą Funduszu

prowizje: zgodnie z tabelą opłat i prowizji BOŚ S.A.

Słów kilka o zakazie budowy oczyszczalni. Oczywiście, że jeśli w miejscowym planie zagopodarowania przestrzennego wymagany jest bezodpływowy, szczelny zbiornik na ścieki to znaczy to tylko i wyłącznie, że tylko SZAMBO można sobie zainstalować. I nie pomogą żadne protesty, błagania, telewizja, gazeta czy inne takie. Wiem, bo sama przez to przeszłam. ZAWSZE trzeba zgłosić bowiem zamiar budowy oszczyszczalni. To nie chodzi o uzyskanie zezwolenia na budowę tylko o sam fakt zgłoszenia do starostwa. Starostwo ma 30 dni na: albo milczenie - co jest równoznaczne z brakiem albo SPRZECIW (słowo, które ujrzały oczy me po otworzeniu koperty w sierpniu b.r). Od sprzeciwu przysługuje nam, inwestorom tzw. odwołanie, które jest tylko stratą czasu albowiem, jeśli sprzeciw wynika z tego co pisałam powyżej (plan zagospodarowania przestrzennego) nic nie jest w stanie tego zmienić. PZP jest miejscowym prawem do bezwzględnego przestrzegania. Można pisać o zmianę planu zagosp. przestrz. ale to jest czaso i kaso chłonne. Nie wierzcie wię w banialuki o tym, że nie trzeba zezwoleń na budowe oczyszczalni bo to jest tylko kwestia gry słów. Trzeba NIE MIEĆ SPRZECIWU a to jest równoznaczne......

Pozdrawiam

Posiadaczka "niechcianego" szamba

A

• 4 weeks później...

Zainteresowanie tym proekologicznym i wygodnym rozwiązaniem (w stosunku do szamba) sprawia, że producenci proponują przeróżne rozwiązania, które można dostosować do każdej wielkości działki. Odpowiadając na pytanie "dla kogo..." śmiało można stwierdzić, że dla każdego (w dużym uproszczeniu). Jeśli tylko gmina nie ma przeciwwskazań to możemy zabierać się do montażu.

1. Domy jednorodzinne,

2. leśniczówki

3. małe ośrodki wypoczynkowe i sanatoryjne

4. szkoły w małych miejscowościach

5. małe osiedla

Wszystko to wiąże się z kosztami ale i TAŃSZĄ eksploatacją.

Witam, proszę o wycenę oczyszczalni dla 4-osobowej rodziny, Warszawa-Białołęka, z drenażem rozsączającym, grunt dobry (były robione badania geologiczne). Z mojego rozeznania wynika że wystarczy zbiornik 2000l - proszę podać czy jedonkomorowa czy więcej i które Państwo polecają i co oferują. Dziękuję.

Witam, proszę o wycenę oczyszczalni dla 4-osobowej rodziny, Warszawa-Białołęka, z drenażem rozsączającym, grunt dobry (były robione badania geologiczne). Z mojego rozeznania wynika że wystarczy zbiornik 2000l - proszę podać czy jedonkomorowa czy więcej i które Państwo polecają i co oferują. Dziękuję.

Wysłałem na priv.

• 2 weeks później...

Najmocniejsze atuty firmy Sotralentz

1. najnowocześniejsza technologia wytłaczania z rozdmuchem

2. 10 lat w Polsce

3. 100 lat w Europie

4. kompletna gama urządzeń, umożliwiająca dostosowanie typu oczyszczalni praktycznie do każdych warunków gruntowo-wodnych

5. bogate doświadczenie w montażu instalacji POŚ w zróżnicowanych warunkach terenowych

6. 10 lat gwarancji

7. autoryzowany serwis

8. tysiące zadowolonych klientów w Polsce i w Europie

Tak, wiem ale nasyp tez nie wchodzi w gre. Bardzo prosze o oferte.

Ofertę wysłałem. Natomiast jeśli nie nasyp to większy drenaż. Poprostu glębiej się kopie, daje grubszy żwir, później drobny i dalej standard.

Ja po prostu chcę biologiczną a nie drenażową i już :)

OK. Nie ma problemu. Poproszę tylko o plan działki wraz z rozmieszczeniem domu.

ps. oczyszczalnia biologiczna to koszt ok 12 000 PLN + montaż

Dziwna to cena.W większosci firm cena biologicznej oczyszczalni to koszt 7000-9000, z dowozem w cenie

Tak, wiem ale nasyp tez nie wchodzi w gre. Bardzo prosze o oferte.

Ofertę wysłałem. Natomiast jeśli nie nasyp to większy drenaż. Poprostu glębiej się kopie, daje grubszy żwir, później drobny i dalej standard.

Ja po prostu chcę biologiczną a nie drenażową i już :)

OK. Nie ma problemu. Poproszę tylko o plan działki wraz z rozmieszczeniem domu.

ps. oczyszczalnia biologiczna to koszt ok 12 000 PLN + montaż

Dziwna to cena.W większosci firm cena biologicznej oczyszczalni to koszt 7000-9000, z dowozem w cenie

owszem. Znam producentów nawet za 6000 tylko pytanie co to za oczyszczalnia i jakiej wydajności? Czy są wszystkie aprobaty techniczne itp.? Jest wiele czynników wpływających na cene. To nie są drzwi, które można wymienić po 5 latach. :D

Szukam jakąś dobra firmę z Wrocławia lub okolic do wykonania przydomowej oczyszczalni ścieków. Interesuje mnie firma Sotlarentz, ale nie tylko. Potrzebuje szybko namiary, bo musze pod oczyszczalnie odrolnić grunt, a na to u mnie w powiecie się trochę czeka.