Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

IsKiErKa A & H

Recommended Posts

• Odpowiedzi 696
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam!

Mamy wreszcie pozwolenie na budowę :D :D :D (czekaliśmy aż dwa m-ce na orzeczenie konserwatora zabytków. Kiedyś w okolicy działek znaleźli "skorupę" z kultury łużyckiej). Chciałam się tylko podzielić nowiną - każdy to przechodził...

Teraz tylko wybrać bank i zaciągnąć "niewielki kredycik" :p

Widok pomieszczeń w naszej " małej" iskierce zrobił dzisiaj na mnie ogromne wrażenie:) Byłam pewna że będzie nam trochę ciasno ale jestem mile zaskoczona oglądając gotowe już pomieszczenia. Naprawdę miejsca jest wystarczająco.

Może uda mi się jutro porobić kilka fotek:)

Dół mamy za sobą to teraz czas na górę.

Widok z góry na klatkę schodową

http://img337.imageshack.us/img337/899/dsc03885fj5.jpg

Klatka schodowa na górze

http://img212.imageshack.us/img212/5326/dsc03884xj5.jpg

Pokój Oliwii (ta ostatnia wnęka będzie zabudowana)

http://img212.imageshack.us/img212/1779/dsc03883hn0.jpg

Łazienka

http://img91.imageshack.us/img91/8929/dsc03886dm2.jpg

Garderoba

http://img207.imageshack.us/img207/5038/dsc03882gm8.jpg

Sypialnia i drugi pokój na górze pominięte przy robieniu zdjęć:)

Fajnie, że wrzuciłas zdjęcia. Mozna sobie popatrzeć jak to wyglada w realu a nie jak u mnie na papierze.Mam dwa pytanka: co zmieniliście w dolnej lazience i jaką decyzję podjęliście odnośnie rynien ,w zwiazku z filarami.

Oglądając zdjecia łazienki na górze nie mogę oprzeć się wrażeniu, że jest dosyc nisko.

betina -dolną łazienkę powiększyliśmy kosztem przejścia do kuchni ( tam miały wychodzić drzwi) a drzwi przenieśliśmy na boczną ścianę. Jest w niej teraz trochę więcej miejsca a przejście też wystarczające.Co do łazienki na górze to inaczej wygląda na zdjęciu , faktycznie jest nisko ale w drugą stronę jest więcej miejsca czego nie widać na zdjęciu ( no i trochę miejsca zabrał nam przesunięty komin)Bardziej martwi mnie ta wąska kuchnia :cry:

Co do rynien ,jeszcze nie postanowione :(

pluszku-komin faktycznie jest "włożony" w ścianę, to była propozycja kierownika budowy a nam to pasowało. Więc mam nadzieję że jest to słuszna decyzja.I spotkałam się z tym już na nie jednej budowie.

Pozdrawiam

Ania

Aniu-jakie planujesz ustawienie w dolnej łazience? Piszesz, że kuchnia jest faktycznie wąska - czy na etapie stawiania ścian działowych nie myślałaś o poszerzeniu jej w taki sposób jak zrobiła to Ula@?I jeszcze jedno pytanko - dlaczego przesuwałaś komin?

betina- jeszcze nie wiem jak rozmieszczę wszystko w dolnej łazience ale na pewno trzeba to zrobić z głową aby nie zagracić jej całej:) Komin przesunięty tylko po to aby nie był "przyklejony" do ściany a wmurowany razem ze ścianą.

A jeśli chodzi o poszerzenie łazienki to właściwie podpytywałam kiedyś Ulę ale wydaje mi się że na to rozwiązanie dla mnie już było za pózno bo chyba musiałabym wcześniej przesunąć komin wentylacyjny, nie wiem jak to jest u Uli ale ten komin by mi przeszkadzał jeśli zostałby w tym miejscu w którym jest teraz ( no chyba że coś żle pojęłam) Na pewno troszkę żałuję że nie powiększyliśmy całego domu od strony kuchni chociaż o 0,5m

Pozdrawiam

Ania

Oj, zapomniałam napisać ,że nastąpiła mała zmiana co do okien dachowych.Co prawda zakupiliśmy 5 szt( i zapłacone już za wstawienie 5szt) to jednak w ostatniej chwili zrezygnowaliśmy z okna w sypialni. Tam naprawdę jest bardzo jasno ze względu na dwa duże okna i okno dachowe było tam kompletnie niepotrzebne.

Aniu i Heniu miałabym prośbę i kilka pytań. Jak byś znalazła chwilę to bym była wdzięczna.

Pytałam na forum, ale nikt na razie mi nie odpowiedział.

Szukałam, ale nie znalazłam wymiarów pomieszczeń na poddaszu.

Po drugie zastanawiam sie nad schodkami w sypialnii - bardzo mi sie podobają ale większość rezygnuje. Więc moje pytanie brzmi czy to ze względu na dużo większe koszty czy z innych przyczyn.

A także jak by nie było problemu prosiłabym o przybliżone koszty albo kosztorys. Łatwiej nam będzie przygotować dokumenty do banku.

Na razie tyle, ale pewnie nie raz będę jeszcze korzystała z Twoich rad. Pozdrawiam

nika co do wymiarów pomieszczeń to wszystko jest opisane w projekcie , musiałabym pomierzyć na budowie aby było tak dokładnie, natomiast co do schodków zrezygnowaliśmy ze względów bezpieczeństwa ( małe dziecko) i chcieliśmy kłaść strop na jednym poziomie ( w przypadku schodków część sypialna i garaż jest niżej)

A pytać o wszystko możesz zawsze ile będę mogła to ci odpowiem:)

Pozdrawiam, Ania

Witam!

Właśnie dzisiaj równaliśmy działkę. Wreszcie wygląda jak działka, a nie dżungla. :D Mamy jednak WIELKI problem. W rogu działki okazało się, że ludzie zrobili sobie "małe" dzikie wysypisko (działka położona jest daleko od zabudowań między lasem a młodniakiem) więc bezkarnie mogli uprawiać ten proceder - myślimy, że przez kilka ładnych lat. Prawdopodobnie czeka nas wymiana ziemi :( , która podobno nie jest tania.

Zamówiliśmy już siatkę na ogrodzenie domu - będzie w grudniu (pod choinkę

:lol: )

Pozdrawiam

Aneta