Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pokrycie tradycyjne - czy my?leli?cie o tym?

Recommended Posts

Wolę nie eksperymentować - bo kto to umie porządnie zrobić.

Gdzie miałbym dać tą strzechę? Podobnie jak większość mam budowę na normalnym osiedlu, a nie w skansenie czy w środku lasu. Jak wyglądałbym dom ze strzechą w otoczeniu klocków i współczesnych budynków?

Gdybym mieszkał pod lasem, lub w podobnym otoczeniu, to nawet podobałoby mi się, ale musiałbym nieźle się nauczyć technologii (gdzie takie coś jest dobrze opisane?), aby przypilnować fachowców.

Przygotowujemy właśnie artykuł na temat tradycyjnych pokryć dachowych. Mamy nadzieję, że zdołamy w nim rozwiać wszelkie wątpliwości na ten temat i zachęcić czytelnikow do zastosowania takich pokryć.

Chętnie usłyszymy, co potencjalnym nabywacow strzechy czy drewnianych gontow najbardziej zniechęca lub zachęca do takiego zakupu.

ceny, ceny!

dom z bali, pokryty strzechą - marzenie....

tylko ze nowy dom z bali kosztuje krocie, a przeniesienie starego ze wschodnich terenów, uprzednie znalezienie takowego w miarę zdrowego, a potem jego złożenie - wymaga środków i czasu.

nie wpominając o umiejętnościach :smile:

dach tradycyjnie kryty też jest dużo droższy od obecnie typowych - no i skąd wziąć fachowca?!

a poza tym - mimo że jestem miłośnikiem ludowości w jej niekiczowatym wydaniu - nie odważyłabym się postawić takiej chaty na działce, jaką mamy.

[czyli wśród nawoczesnej zabudowy, na dziłkach ~10 ar]

Przygotowujemy właśnie artykuł na temat tradycyjnych pokryć dachowych. Mamy nadzieję, że zdołamy w nim rozwiać wszelkie wątpliwości na ten temat i zachęcić czytelnikow do zastosowania takich pokryć.

Chętnie usłyszymy, co potencjalnym nabywacow strzechy czy drewnianych gontow najbardziej zniechęca lub zachęca do takiego zakupu.

Nie bardzo rozumiem dlaczego redakcja chce nas zachecac do robienia pokryc tradycyjnych. Jesli chcecie zachecac to oznacza ze macie argumenty za. To proponuje zebyscie je podali a my sie do nich ustosunkujemy (przynajmniej ja).

Jesli zrobiliscie domy modelowe to dlaczego zaden z nich nie jest domem pochodzacym z materialow bezposrednio ekologicznych. Wyczuwam tu jakas hipokryzje.

Też nie rozumiem redakcji. W skansenie to może i ładne, ale w normalnych warunkach chyba bezsensowne pod każdym względem. Bezpieczeństwo przeciwpożarowe, koszty, śmieszny wygląd wśród innych domów, brak fachowców. Dla mnie tradycyjna jest dachówka a nie strzecha. Taka extrawagancja na siłę w pierony kosztuje. A jak jakiemuś debilowi strzeli do łba żeby rzucić kominkową zapałkę albo jakiegoś mołotowa na taki dach to co. Chyba rozsądnie patrząc taki artkuł powinien być w muratorze, ale jako ostrzeżenie a nie zachęta. Nie przesadzajcie z tym tradycjonalizmem na siłę bo Was przestanę kupować - chyba że tematy się wam kończą.

On 2002-03-08 21:23, Anonymous wrote:

Taka extrawagancja na siłę w pierony kosztuje.

no właśnie, akurat wczoraj przewalając stare Muratory natknęłam się na artykuł o Gawliku, który stawiał chałupę z gliny i słomy. Zdrowo za to zapłacił, mimo że robił dużo sam, a i chałupka nieco się rozpada :smile:

mi jednak żal tych grubych bel, pruskich murów i strzech.

wiadomo, nic na siłę, ale jednak regionalizm już nie istnieje.

włóczyłam się chwilę ostatnio niedaleko Żywca - Wisła,szczyrk, osławiona Milówka - wszystko betonowe, żadnej starej chałupy nie uświadczysz.

płakać się chce

no dobra, ale mi już nie chodzi o te cholerne strzechy, jeno o nawiązanie do tradycji - choć trochę drewna [tam, gdzie należy], choć trochę skromności, mniej balkonów, więcej okiennic, "słoneczka" nad drzwiami na Orawie i inne tam takie........

ale z umiarem, bo widziałam i takie nawiązywanie do tradycji, że chałupa co prawda niby i góralska i na polance i drewnana i ze wszystkimi obowiązkowymi bajerami, ale.... no tak lekko licząc 3-piętrowa :smile:

Alanta, te kuchnie to chyba nie tylko typowo śląska tradycja. Na Mazowszu też często spotykane. Do łask wraca też tradycyjny góralski gont drewniany. W większych miastach i bynajmniej wcale nie na peryferiach. Wyobrażacie sobie jak kapitanie na nizinach niemalże w centrum miasta wśród betonu wygląda dom pokryty drewnianym gontem? :wink:

Ja kiedyś przyznam myślałam o domku Misoni ze strzechą. Wygląda to tak pięknie, że przez chwilę żyłam tą myślą, ale potem się obudziłam i przestałam mysleć, m.in. z powodu tego że trzeba by mieć ze trzy hektary, zeby obok nie stała żadna kostka.

A co do izby, to zaledwie w zeszłym tygodniu zeznawałam w przedszkolu mojego dziecka na ilu IZBACH żyjemy. Ten wyraz żyje wciąż w urzędowych papierach.

• 4 weeks później...

Jezeli dom staje wsrod pól i lasów - to jak najbardziej gont drewniany. Podstawą budowania domu powinno byc umiejetne wtapianie sie w krajobraz. Moj dom bedzie kryty tradycyjnym, mazowieckim gontem osikowym - dopelnieniem bedą drewniane okiennice z tradycyjnymi "koronkami".Bedzie impregnowany preparatami chroniącymi przed wilgocią, robakami i ogniem ( pisaliscie o tym w "M"). Przez ostatnie pol roku robilam wywiad na temat wykonawcow - wg starej zasady - dla chcacego nic trudnego. Znalazlam wykonawcow w roznych czesciach Polski, oferujacych bardzo rozne ceny. MOzna zobaczyc ich robocizne i wybrac to co nam sie najbardziej podoba.

Na domu moich rodzicow lezy gont osikowy polozony 30 lat temu, wyglada i sprawuje sie swietnie, z pewnoscia polezy drugie tyle,a konserwowany (poprzez malowanie preparatem) byl 3 razy.