Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomóżcie brać kredyt czy nie???

prystelka

Recommended Posts

Co do ryzyka:

Załóżmy, że macie dobrze płatną pracę, ale wrzuciliście wszystkie oszczędności w dom. Tracicie pracę - za co żyjecie przez te kilka miesięcy do znalezienia następnej? Sprzedajecie dom? Ktoś pożyczy kasę bezrobotnemu?

Załóżmy, że macie dobrze płatną pracę, budujecie dom na kredyt, a pieniądze wrzuciliście w inwestycje pieniężne. Tracicie pracę - za co żyjecie przez te kilka miesięcy do znalezienia następnej? Za część inwestycji

• Odpowiedzi 153
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

wystarczy porównać kredyt w CHF i lokatę w PLN

przykład: obecnie dosyć mocno w TV promowana jesyt lokata Millenium ze stopą roczną: 5,65%

w tym samym banku kredyt w CHF jest oprocentowany przy 80% wartości nieruchomości 4,05%

pisałem nie buduj "inwestycji" na kredycie CHF i lokacie PLN bo kiedyś nasi politycy puszczą Cię w samych skarpetach...

znam pojęcie uwaga: trudne słowo "ryzyko kursowe" :wink: - a Ty jak widzę go nie znasz

Wszyscy zadowoleni bo mamy od paru lat hosse i kapitał wali do Polski przez co PLN jest mocny.

Jest coś takiego jak cykle koniunkturalne. Zaagraniczni spekulanci w końcu zwieją z naszego grajdołka a PLN wtedy pokaże swoją prawdziwą "siłę"

Co do ryzyka. W przypadku "krachu" kredyt jest zawsze "wymagalny", a lokaty nawet tzw. bezpieczne są "zabezpieczone" gwarancja "iluś tam krotności" średniej płacy lub innego wskaźnika - nie ma gwarancji zwrotu całości powierzonej kwoty.

"Gra" na rynku finansowym jest ryzykowna. Prosperita nie trwa wiecznie. Zawsze po latach tłustych przychodzą lata chude. Może być tak, że oszczedności przepadna, a my zostaniemy z ciagle rosnącym kredytem. Istnieje takie ryzyko. Jeśli mamy taka świadomość i ryzykujemy, bo faktycznie można nieźle zarobić, to dobrze. Żle jest tylko wtedy, kiedy nie oceniamy lub nie doceniamy ryzyka.

Pozdrawiam

znam pojęcie uwaga: trudne słowo "ryzyko kursowe" - a Ty jak widzę go nie znasz

Wszyscy zadowoleni bo mamy od paru lat hosse i kapitał wali do Polski przez co PLN jest mocny.

Jest coś takiego jak cykle koniunkturalne. Zaagraniczni spekulanci w końcu zwieją z naszego grajdołka a PLN wtedy pokaże swoją prawdziwą "siłę"

nie odpowiedziałeś mi na moje pytanie - jesteś finansistą?

skoro chwalisz się, że znasz pojęcie ryzyko kursowe, chociaż przyznajesz, że jest to dla Ciebie trudne słowo (które? - bo są dwa) - to na pewno wiesz, że ryzyko może także działać na plus (tak się np. teraz dzieje)

znasz prognozy dla PLN na przyszłe lata?

robiłeś symulacje o ile musi wzrosnąć kurs CHF aby inwestycja stała się nieopłacalna?

sprawdzałeś czy taka sytuacja miała kiedyś miejsce?

Sprawdzałeś jak długo trwa ruch o taki % przy założeniu, że wynika on z trendu, a nie z załamania?

ile czasu zajęłoby Ci zamknięcie inwestycji i spłata kredytu?

analizowałeś dokładnie temat, czy tak tylko przeczuwasz?

Chyba raczej brać kredyt. Przecież nie będziecie budować przez 10 lat, żeby było "z oszczędności". Co najwyżej możesz pomyśleć o dłuższym terminie spłaty - nawet 30 lat, wtedy raty niezbyt duże , a jak będzie różowo to spłacisz szybciej (wystarczy się dowiedzieć o możliwość wcześniejszej spłaty i wybrać bank, który nie pobiera za to opłat)

ja bym wlasnie tak poradzil

dochody nasze sa srednio takie jak Wasze choc bywaja wieksze gdyz jestem handlowcem na prowizji

nie mam w planie budowac 10 lat wiec wzielismy 200 kola w pln na 30 lat i sie budujemy

za swoje udalo nam sie dociagnac do dachu swoj niewielki 3-kondygnacyjny domek o powierzchni uzytkowej na 1 poziomie okolo 60 kilku metrow

ja bym radzil brac tym bardziej ze 100 kola to nieiele i przy zarobkach 4 miesiecznie to zero stresu - my mamy 1,5 roczna corke

Co do ryzyka. W przypadku "krachu" kredyt jest zawsze "wymagalny", a lokaty nawet tzw. bezpieczne są "zabezpieczone" gwarancja "iluś tam krotności" średniej płacy lub innego wskaźnika - nie ma gwarancji zwrotu całości powierzonej kwoty.

"Gra" na rynku finansowym jest ryzykowna. Prosperita nie trwa wiecznie. Zawsze po latach tłustych przychodzą lata chude. Może być tak, że oszczedności przepadna, a my zostaniemy z ciagle rosnącym kredytem. Istnieje takie ryzyko. Jeśli mamy taka świadomość i ryzykujemy, bo faktycznie można nieźle zarobić, to dobrze. Żle jest tylko wtedy, kiedy nie oceniamy lub nie doceniamy ryzyka.

Pozdrawiam

z takim argumentem można dyskutować podobnym:

w wyniku krachu bank upadnie i nie trzeba będzie spłacać kredytu w ogóle :-)

w wyniku krachu bank upadnie i nie trzeba będzie spłacać kredytu w ogóle

I tu się mylisz. Nawet jak bank upadnie, to kredyt bedzie wymagalny przez prawnego nastepcę, lub likwidatora, czy syndyka. Tak to działa. Oszczedności prawie zawsze są "refundowane" do sumy gwarantowanej a kredyt zawsze jest wymagalny. Spytaj tych, którzy spłacaja lub spłacili kredyty zaciagniete w nieistniejacych (upadłych, a było kilka upadłości) bankach, oraz tych którzy mieli w tych bankach lokaty, ile otrzymali i po jakim czasie.

Istnieje również ryzyko, że kredyt bedzie wymagalny natychmiast i w całości. Też tak było :evil:

reasumując:

bierzemy 200kCHF w jednym banku, ca 450k pln wkładamy na lokatę w Millenium i cieszymy się zyskami z oprocentowania minus Belka i z dalej umacniającej się złotówki - bo jak wiadomo gospodarka Polski będzie w świetnej kondycji przez kolejnych 30 lat.

:roll:

aha bym był zapomniał - za wyciągnięte ze skarpety 400kpln budujemy dom...

:o

Sęk w tym, że pokazujecie teorie. Zycie ma to do siebie, że weryfikuje założenia teoretyczne - zarówno w górę jak i w dół. Nic tak nie uczy jak własne "wpadki". Wiem coś o tym - z doświadczenia, a nie z opowieści.

Jeśli ma sie świadomość ryzyka i stać nas na nie, to dobrze. Inwestuj, za swoje, z kredytu, za pieniądze znajomych. Naprawdę warto :oops:

Zawsze jednak nalezy pamietać o tym, że rynek finansowy, to nie matematyka, gdzie 2 + 2 zawsze jest 4. Tu może być zarówno - 20 jak i + 1000. Oczywiscie na podstawie prognoz, analizy i własnego doświadczenia można "zawęzić" ten margines. Ale nie jest to dogmat - a tak jest to tu przedstawiane.

I też prawda "oczywista": "kto nie ryzykuje ten nie ma". Więc jeśli Cie stać na ryzyko, to ryzykuj.

A gdzie Ty widziałeś kredyt oprocentowany niżej niż lokata ??

Zaraz go biorę i w tym samym banku wkładam na lokatę.

Perpetum mobile :)

reczej oscylator 8)

Nawet gdyby zdażył siętaki cud od razu ma Cię Belka... i już po kokosach... :lol:

wystarczy porównać kredyt w CHF i lokatę w PLN

przykład: obecnie dosyć mocno w TV promowana jesyt lokata Millenium ze stopą roczną: 5,65%

w tym samym banku kredyt w CHF jest oprocentowany przy 80% wartości nieruchomości 4,05%

perpetum mobile?

Żenujący Żart Piszącego.:):)

Lokata w złotówkach a kredyt w CHF i to powinno być wystarczającym wytłumaczeniem.Widzisz z różnicą oprocentowania lokata/kredyt to jak z grą u buka...zawsze to on wygrywa.Podobnie jest z bankiem.

Poza tym zmieniliście zupełnie temat topicu.Pytanie było konkretniejsze.

: Rodzina nam odradza branie kredytów i proponują stopniowe budowanie systemem gospodarczym.

Ja również jestem za kredytem - z powodów opisanych już w wielu postach przede mną. Weź jeszcze pod uwagę, że rodzina, zwłaszcza z tych starszych roczników, ma inne podejście do kredytów. W sumie trudno się dziwić, jak kiedyś stopy wynosiły kilkaset procent rocznie i niejeden się na tym przejechał. W tej chwili budowa z kredytem jest raczej standardem, nie tylko w Polsce. Pytanie - jak dużym (kredytem).

• 1 year później...
Nam złotówkowy w ciągu roku wzrósł o 1/3 sumy zapowiadanej na starcie! (zanim doszliśmy do pełnej spłaty po wypłacie ostatniej transzy) Dobrze,że i zarobki nam się poprawiły, bo nie dalibyśmy rady spłacać - byliśmy na granicy zdolności. Nie żałuję jednak, że go wzięliśmy. Teraz byłoby to niemożliwe, a tak mieszkamy od kwietnia na swoim :)

Nam złotówkowy w ciągu roku wzrósł o 1/3 sumy zapowiadanej na starcie! (zanim doszliśmy do pełnej spłaty po wypłacie ostatniej transzy) Dobrze,że i zarobki nam się poprawiły, bo nie dalibyśmy rady spłacać - byliśmy na granicy zdolności. Nie żałuję jednak, że go wzięliśmy. Teraz byłoby to niemożliwe, a tak mieszkamy od kwietnia na swoim :)

Mieliśmy złotówkowy na działłke i dobrze ze go w kwietniu przewalutowaliśmy na franki ....

Ja wiem że to sie łatwo mowi ale jeżeli w CHF rata jest znacznie mniejsza niż w zł a była x mięsiecy temu jeszcze mniejsza to trzeba cos co miesiąc odlożćc na poczet ewentualnego wzrostu kursu franka....

Pawlok

Mieliśmy złotówkowy na działłke i dobrze ze go w kwietniu przewalutowaliśmy na franki ....

Ja wiem że to sie łatwo mowi ale jeżeli w CHF rata jest znacznie mniejsza niż w zł a była x mięsiecy temu jeszcze mniejsza to trzeba cos co miesiąc odlożćc na poczet ewentualnego wzrostu kursu franka....

Pawlok

Jeżeli przewalutowałeś kredyt w kwietniu, to nie zrobiłeś dobrego biznesu. Kurs od tego czasu wzrósł o 40 groszy, czyli ok. 20%.