uranos 12.10.2007 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 piec na eko-groszek działa mi już trzy tygodnie. Pierwsze dwa tygodnie były super a ostatni tydzień to ciągłe znaki zapytania. Wracam raz do domu a tu zastaje zgaszony piec. Myślałem że to wina dopływu powietrza ale to zostało wykluczone. Wreszcie doszedłem do tego co jest. Podajnik czy jak to się nazywa retorta czasami zacina się i jest to nieregularne. Raz zatnie się kilka razy w ciągu dnia a raz zatnie się i nie podaje ekogroszku (słychać tylko buczenie silnika) raz na dwa dni. Wykluczam też awarię sterownika. Podłączyłem bezpośrednio zasilanie silnika podajnika pod 230V. Jakość eko-groszka jest dobra i nie ma żadnego miało ani innych zabrudzeń. Przeraża mnie wysłanie retorty do producenta i działanie w obecnych warunkach bez pieca. Co to może być i jak to naprawić?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 12.10.2007 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 piec na eko-groszek działa mi już trzy tygodnie. Pierwsze dwa tygodnie były super a ostatni tydzień to ciągłe znaki zapytania. Wracam raz do domu a tu zastaje zgaszony piec. Myślałem że to wina dopływu powietrza ale to zostało wykluczone. Wreszcie doszedłem do tego co jest. Podajnik czy jak to się nazywa retorta czasami zacina się i jest to nieregularne. Raz zatnie się kilka razy w ciągu dnia a raz zatnie się i nie podaje ekogroszku (słychać tylko buczenie silnika) raz na dwa dni. Wykluczam też awarię sterownika. Podłączyłem bezpośrednio zasilanie silnika podajnika pod 230V. Jakość eko-groszka jest dobra i nie ma żadnego miało ani innych zabrudzeń. Przeraża mnie wysłanie retorty do producenta i działanie w obecnych warunkach bez pieca. Co to może być i jak to naprawić?? Skoro nie ścieło zawleczki, to może być coś z przekładnią, a najprawdopodobniej z silnikiem przekładni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 12.10.2007 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2007 nie zawleczka nie jest ścięta, natomiast silnik w momencie zastoju retorty strasznie się nagrzewa. czy taka awaria jest do naprawienia na miejscu czy też należy wysłać sprzęt do producenta?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 13.10.2007 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 A może poprostu zacina się na kawałku węgla??? kawałek wchodzi pomiędzy kołnierz ślimaka a ściankę pojemnika i kaplica. W teorii prawdopodobnie powinno nastąpić rozkruszenie kamyczka --- ale tylko w teorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 13.10.2007 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 A może poprostu zacina się na kawałku węgla??? kawałek wchodzi pomiędzy kołnierz ślimaka a ściankę pojemnika i kaplica. W teorii prawdopodobnie powinno nastąpić rozkruszenie kamyczka --- ale tylko w teorii. No właśnie i wtedy powinno ściąć zawleczkę. Ciekawe z czego jest zabezpieczenie (zawleczka) lub jakiej grubości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
I.W. 13.10.2007 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 chyba że zawleczka pancerna to wtedy staje wszystko łączni z silnikiem no i wtedy sie grzeje. Ciekawe czy jakby cofnąć ślimak o kawałek żeby węgiel sie inaczej ułozył i z powrotem normalnie do przodu czy by to zdało egzamin w sytuacjach zablokowania podajnika. Coraz bardziej mam ochote na tłokowca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mva 13.10.2007 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Sprawdz czy nie padł kondensator przy silniczku podajnieka. Najlepiej kup nowy (koszt około 20 PLN) Jeśli węgiel jest w porządku i nie zrywa sworzni to oznacza że padł kondensator i silnik przy uruchomieniu nie ma zapasu (którym jest kondensator). U mnie tak było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heizer 13.10.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Sprawdz czy nie padł kondensator przy silniczku podajnieka. Najlepiej kup nowy (koszt około 20 PLN) Jeśli węgiel jest w porządku i nie zrywa sworzni to oznacza że padł kondensator i silnik przy uruchomieniu nie ma zapasu (którym jest kondensator). U mnie tak było Też stawiam na kondensator, brak odpowiednego prądu (siły). Ma gwarancję to po co ma za tym latać...wezwać instalatora i niech on zapier..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heizer 13.10.2007 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 piec na eko-groszek działa mi już trzy tygodnie. Pierwsze dwa tygodnie były super a ostatni tydzień to ciągłe znaki zapytania. Wracam raz do domu a tu zastaje zgaszony piec. Myślałem że to wina dopływu powietrza ale to zostało wykluczone. Wreszcie doszedłem do tego co jest. Podajnik czy jak to się nazywa retorta czasami zacina się i jest to nieregularne. Raz zatnie się kilka razy w ciągu dnia a raz zatnie się i nie podaje ekogroszku (słychać tylko buczenie silnika) raz na dwa dni. Wykluczam też awarię sterownika. Podłączyłem bezpośrednio zasilanie silnika podajnika pod 230V. Jakość eko-groszka jest dobra i nie ma żadnego miało ani innych zabrudzeń. Przeraża mnie wysłanie retorty do producenta i działanie w obecnych warunkach bez pieca. Co to może być i jak to naprawić?? Kręci się ślimak ??? (Odkręcić pokrywę i sprawdzić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 13.10.2007 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 ślimak się kręci instalatorem jest mój chrestny a wykonawcą pieca jest mój szwagier więc Heizer troszkę inteligencji w wypowiedzi (ale dziękuję za podpowiedź) ja też piętnuję swoich fachowców ale z głową.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Heizer 14.10.2007 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 ślimak się kręci instalatorem jest mój chrestny a wykonawcą pieca jest mój szwagier więc Heizer troszkę inteligencji w wypowiedzi (ale dziękuję za podpowiedź) ja też piętnuję swoich fachowców ale z głową.... Sorry ale z twojego posta nie wynika że instalatorem jest twój chrzestny itd. Wieć skąd mam wiedzieć ? Troszkę inteligencji w wypowiedzi stary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 14.10.2007 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 To , że instalacje robił ktoś z rodziny nie oznacza, że na pewno się na tym zna. Poza tym jeśli coś w podajniku zablokuje możliwość podawania powinna zerwać się śruba (sprzęgło) na osi podajnika.Po to właśnie jest tam montowana o ściśle określonej twardości. Albo jak napisał poprzednik- uszkodzenie kondensatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stiff 14.10.2007 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 ślimak się kręci instalatorem jest mój chrestny a wykonawcą pieca jest mój szwagier więc Heizer troszkę inteligencji w wypowiedzi (ale dziękuję za podpowiedź) ja też piętnuję swoich fachowców ale z głową.... Sorry ale z twojego posta nie wynika że instalatorem jest twój chrzestny itd. Wieć skąd mam wiedzieć ? Troszkę inteligencji w wypowiedzi stary. Jakto ??? - takie rzeczy trzeba wiedzieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 14.10.2007 16:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 panowie dajmy sobie na wsztrzymanie - niepotrzebnie dorzuciłem oliwy do ognia temat jest o awarii podajnika a nie o rodzinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
uranos 17.10.2007 07:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 rozkręciliśmy dziś podajnik na częsści ścina końcówkę retorty tak jakby o coś ją tarło. Obluzowaliśmy śrubę mocującą podajnik do pieca i jest ok - szok mam nadziej że to ten element Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts