Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przedstawiam projekt który podoba sie mojej przyjaciółce , prosze o jego ocenę taka fachowym okiem, moje to za mało, dziłka miejska 8arów.wjazd od północnego wschodu,

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/nikita/?Kind=1&Name=NIKITA

co byscie zmienili- dla mnie za dużo szkleń i za mała łazienka na górze- może by ją gdzieć przestawić, acha 4 osoby- w tym dwoje dzieci odmiennej płci

na szybko dwie refleksje ;-)

dom nie bedzie ladnie wygladal z zewnatrz - brak okapow dachowych (wysunietych krokwi) i dach pokryty zdaje sie blacha nie dadza dobrego eektu. na moim osiedlu jest podobny dom, i wszyscy sie dziwia o co chodzilo projektantowi.

srodek - male lazienki / toalety, jedyna wieksza jest dostepna dopiero po przejsciu przez pokoj i garderobe. rozumiem, ze jest to lazienka malzenska, ale chyba zbyt duza jak na swoje przeznaczenie.

pomieszczeie gospodarcze dosyc centralne, jesli bedzie grzane gazem, to OK, jesli drewno lub ekogr. lub inne paliwo stale to bedzie niekomfortowo.

No trudnu i darmo :wink: , powiem to głośno, NIE PODOBA mi się.

Bałagan na dole, słuszna uwaga jacekp71 - mała i centralnie umieszczona kotłownia - wejście wprost na stół jadalny ( przy odrobinie szczęścia, jak ktoś strzepnie mokrą parasolkę to może mu się uda trochę deszczówki do herbaty wrzucić ), kominek niby centralnie, ale jakoś tak przypadkowo, łazienka na górze mała, pokoje 2 i 3 niewiele większe, wejście do pokoju na dole po przesunięciu nogą fotela przy kominku ( jak gabinet lub pokój dla starszej osoby, to porażka ).

Co do wyglądu to rzecz względna. Jeśli coś w tym stylu to lepiej zajrzeć tutaj.

http://www.domyzwizja.pl/

Pozdrawiam.

Jak dla mnie autentycznie straszne są te rzuty na dole

labirynt z zadaniem - "znajdź swoją łazienkę" :o

dziwne chude pomieszczenie przy wejściu do pokoju - magazyn na narty?

kuchnia pod hasłem - "schowałem, ale wystaje" :roll:

za to kibelek schowany skutecznie - można nie dobiec :wink:

góra też dramatyczna, chociaż dołu to już nic nie przebije :lol:

Coś w tym projekcie jest - przynajmniej próbuje być niebanalny.

dom nie bedzie ladnie wygladal z zewnatrz - brak okapow dachowych (wysunietych krokwi) i dach pokryty zdaje sie blacha nie dadza dobrego eektu.

Dziwna uwaga. "Nie będzie" - to znaczy w konkretnej okolicy (której nie znasz), czy tak w ogóle? Strasznie kategoryczna ocena. Bardziej bym się martwił o stronę praktyczną, a nie efekt.

Z opisu: "Dach o konstrukcji stalowo-drewnianej kryty blachą ocynkowaną tytanową."

To ocynkowaną, czy tytanową (cynk z domieszkami). To robi sporą różnicę w cenie i wyglądzie.

wlasciwie mielismy komentowac projekt, a nie czyjes uwagi, ale wobez powyzszego pozwole sobie o mala riposte:

drogi Misiu Uszatku, piszesz: " Bardziej bym się martwił o stronę praktyczną, a nie efekt" .... po czym ani slowa porady/sugestii odnosnie praktycznosci, za to sam odnosisz sie do efektu/wygladu jaki spowoduje pokrycie dachu blacha ....

nie chce byc uszczypliwy ;-)

ale prosze o konsekwencje ;-)

serd. pozd.

Się robi...

Na miejscu kupującego sprawdziłbym jak rozwiązano detale na dachu i w jego okolicy. Co z odprowadzeniem wody, a zwłaszcza śniegu? Jak rozwiązano połączenie przeszklenia z blachą? Osobiście jestem wrażliwy akustycznie i interesowałoby mnie również, czy nie będzie bębnienia podczas deszczu.

Taki dach jest trudniejszy do zaprojektowania i wykonania, ale JEST wykonalny, a efekt, wyróżniający dom spośród miliona identycznych "dworków" jest godny zainteresowania.

Różnica między blachą ocynkowaną a tytanową jest prosta - pierwsza jest tania i brzydka, druga jest droga i wygląda dobrze. Wymaga również szczególnego montażu, o czym powinien pamiętać architekt.

jestem PODOBNEGO ZDANIA DACH ZDECYDOWANIE PRZYGNIATA DOM ale jeśli się komuś PODOBA TO BARDZO proszę NIE WSZYSCY musimy mieszkać W JEDNAKOWYCH DOMACH. gdybyś był zdecydowany to nie pytałbyś innych o zdanie :cry: przemyśl to. co nie znaczy odrzuć.

może obejrzyj projekt Kuropatwa dom ma wyjątkowy wizerunek, a przecież nie chcemy mieszkać w domowisku ale w domku.

a przy okazji czy ci sami forumowicze mogliby ocenić właśnie KUROPATWę.

http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=437http://www.projekty.ign.com.pl/index.php?p=detail&id=437

na szybko dwie refleksje ;-)

dom nie bedzie ladnie wygladal z zewnatrz - brak okapow dachowych (wysunietych krokwi) i dach pokryty zdaje sie blacha nie dadza dobrego eektu.

Przepraszam bardzo :lol: to ze TOBIE (lub twojemu osiedlu ktore bidne zastanawia sie "co architekt mial na mysli") sie to nie podoba to nie znaczy ze calej ludzkosci od razu :roll:

Nie ma tak ze jedynym slusznym wzorcem domu jest pdeudodworek o dwoch kolumienkach i wysunietym okapem :)- chyba sie zgodzisz?:)

Wiec raczej nie ferowalabym kategorycznych wyrokow typu "dom nie bedzie ładnie wygladał" oraz nie uzalezniala tego co sie podoba czy sie nie podoba od kwesti "wysunietych okapow" lub tez ich braku. I na tej podstawie skreslala dom pod wzgledem estetycznym.

Bo po prostu nawet nie masz merytorychnych argumentow na poparcie swoich przemyslen.

To w kwestii formalnej bo mnie cos trafia jak czytam takie teksty:)

Inna rzecz ze faktycznie MOIM ZDANIEM dom jest wyjatkowo pokraczny i z zewnatrz (choc trzeba przyznac ze konsekwentnie utrzymany w "nowoczesnej" stylistyce - to ze malo udanej - inna rzecz - ale nie w okapach i blachach na dachu tu tkwi problem :)) i wewnatrz (juz wyzej zostalo wypunktowane co jest nie halo - wiec nie bede sie powtarzac :))