gonzo93 13.10.2007 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 http://img128.imagevenue.com/loc468/th_70744_fundament_122_468lo.JPGJak wykonać ten detal, tak żeby nie było mostka termicznego?? I żeby podjazd nie pękał w miejscu styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogo5660 13.10.2007 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Nie przsesadzasz z tym mostkiem?! Bez przesady. Kostka bauma a pod nia suchy beton. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 13.10.2007 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Ale chodzi też o to by się styropian nie załamywał pod kostka. W końcu to z 10cm. Zazbroić beton na tym odcinku? I trochę boję sie szronienia podłogi przy wjeździe i np. przymarzania bramy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 13.10.2007 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Nie da się tego zrobić bez mostka niestety.... Ja zrobiłem to tak: http://img504.imageshack.us/img504/4580/podjazdwo6.jpg musiałem poprawić obrazek bo kątownik napisałem bankowo czyli kontownik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 13.10.2007 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Ja nad styropianem dam prog debowy, ktory bedzie lezal na dwoch katownikach przykreconych odpowiednio do fundamentu i do betonu podjazdu: http://img249.imageshack.us/img249/2015/16proggarazusf0.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gonzo93 13.10.2007 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Dębowa deska hmmm. może butwieć, wypaczać się i niszczeć, chyba bym nie zaryzykował.Ciekawe jak to robią w domach pasywnych, przecierz tam bardzo dba sie o mostki cieplne.... może ktoś widział takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 13.10.2007 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Napisałem że nie da się mostka ominąć, bo jak na mój gust to ilość utraconej energiiwynikający z nieocieplonej powierzchni oraz co równie ważne...z niskiej temperaturyściany fundamentowej jest do pominięcia, ale widzę że nie boisz się trudności.Skoro tak, to podjedź kostką wprost do samego styropianu ułożonego na równiz wjazdem do garażu i wykonaj most z blachy centkowanej, taki pas... wzdłuż garażu.Jedną krawędź oprzyj na fundamencie, a drugą w połowie pierwszej kostki. W tensposób styropian zostanie pod mostem z blachy i nie będzie poddany naciskowi koła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
www005531gazeta.pl 24.11.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 Witam, Ocieplenie wg tego rysunku niestety nie gwarantuje eliminacji mostka.Ocieplenie winno być wykonane analogicznie jak przy ocieplaniu otworów okiennych i drzwiowych czyli styropian powinien być bezpośrednio pod bramą garażową i jeśli fundamenty są ocieplone to to ocieplenie powinno łączyć się z ociepleniem fundamentów (wg tego rysunku zygzakiem)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 24.11.2007 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2007 Witam, Ocieplenie wg tego rysunku niestety nie gwarantuje eliminacji mostka. Ocieplenie winno być wykonane analogicznie jak przy ocieplaniu otworów okiennych i drzwiowych czyli styropian powinien być bezpośrednio pod bramą garażową i jeśli fundamenty są ocieplone to to ocieplenie powinno łączyć się z ociepleniem fundamentów (wg tego rysunku zygzakiem)... Jedna różnica - po otworach okiennych i drzwiowych nie jeździ się hummerami... Być może rozwiązaniem jest przykrycie warstwy ocieplenia grubą blachą jak powyżej podane - ciekawy pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cuthbert 16.09.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 (edytowane) Pozwalam sobie podbić starocia bo stoję przed tym samym problemem.Budynek mam podpiwniczony, obłożony na zewnątrz 10cm styropianu fundamentowego. W tej chwili wjazd przebiega po żelbetowym wieńcu do którego chciałem dołożyć ok 7-8cm kostki brukowej na zaprawie aż do profilu z nierdzewki (pod skrzydłem bramy), który oddzielał by płytki w garażu do kostki na zewnątrz. Styropianu na podłodze w garażu nie planowałem bo i tak na środku jest otwór kanału ok 2 m2 przykryty deskami. Nie mam pojęcia jak zrobić wjazd żeby zminimalizować mostki termiczne. Dopuszczam w ostateczności ułożenie jednak na podłodze garażu max 5cm stryropianu i podniesienie o te 5cm poziomu podjazdu do wysokości 12cm nad wieniec. Wtedy można by w poziomie ocieplić wieniec 3-5cm XPS+4cm zbrojonej wylewki+6cm na kostkę na zaprawie. Do rozwiązania pozostaje wykonanie przejścia nad styropianem fundamentowym z problemami o których pisał mój przedpiszca. Na dzień dzisiejszy chciałem dozbroić próg i dolać betonu na szerokość styropianu i na 15cm wysokości (tam by nie było styropianu fundamentowego). Tylko w tym wariancie tworzy mi się dość pokaźny mostek cieplny. W ostateczności mogę dołożyć styropian na ścianę i sufit w piwnicy w pasie ok 1m ale nie jestem do tego rozwiązania przekonany. Z góry dziękuję za sugestie i podpowiedzi Edytowane 16 Września 2013 przez cuthbert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domowy cieć 16.09.2013 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 a wystarczy dać odwodnienie liniowe nad styropianem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 16.09.2013 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2013 Zdaje się, że typowe wrota garażowe mają izolacyjność na poziomie zasłonki w oknie, więc mostkiem stworzonym przez podjazd bym się w przypadku garażu nie martwił zbytnio, bo to i tak będzie śmieszny promil strat w porównaniu z tym, co ucieka przez bramę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darkob 17.09.2013 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2013 Wlaśnie niedawno poprawiałem beton pod bramą garażową by uszczelka idealnie przylegała ale jak zobaczyłem te szczeliny na bokach bramy miedzy panelami to mi sie odechcialo walczenia z mostkiem termicznym pod bramą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
smigloxxx 20.09.2013 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 A może dać łączniki halfena balkonowe w to miejsce http://www.halfen.pl/t/91_7062.html Pozdrawiam Paweł http://www.smigielskidomy.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.09.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2013 Pewnie można, jeśli kogoś nie przeraża cena tego rozwiązania. Można znaleźć pewnie jeszcze kilka sposobów absolutnie niepotrzebnego wydania kupy kasy na tym etapie budowy. Kasy, której potem zabraknie w późniejszych etapach. Tylko warto wcześniej zadać sobie pytanie: po co? Garaż będzie miał nieszczelne wrota o niemal zerowej izolacyjności. Co więcej, ileś razy dziennie te wrota będą otwierane, powodując natychmiastowe całkowite wychłodzenie wnętrza. Co tu zmieni "mostek termiczny" pod tymi wrotami? No ludzie... O wiele sensowniejsze w przypadku garażu w bryle budynku jest termiczne odcięcie tegoż garażu od reszty: izolacja na suficie i ścianach między garażem, a domem (normalnie, jak z zewnątrz na elewacji: styropian, na niego tynk cienkowarstwowy), szczelne i termoizolowane drzwi między garażem a domem i tyle. A w garażu niech sobie panuje temperatura, jaka chce (i tak nie będzie to temperatura równa zewnętrznej, tylko wyższa). J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin5 24.02.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 ^^ Skoro już tak odcinamy garaż od domu, to po co te drzwi między nimi? Bez sensu zupełnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 24.02.2014 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Jeśli ktoś lubi latać w czasie deszczu zewnętrzną stroną mimo, że garaż przylega do domu - jego wola Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gentoonx 24.02.2014 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 ^^ Skoro już tak odcinamy garaż od domu, to po co te drzwi między nimi? Bez sensu zupełnie. widać, że nie masz doświadczenia w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GraMar 24.02.2014 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2014 Ja mam spiżarnię między garażem a wiatrołapem ^^ Skoro już tak odcinamy garaż od domu, to po co te drzwi między nimi? Bez sensu zupełnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts