bogumil 13.10.2007 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Mam pytanie odnośnie tej rośliny.Czy i do kiedy można Krzewuszkę trzymać w donicy(na tarasie). Czy musi być w ziemi i jeśli tak to kiedy można ją przesadzać?Pierwszy raz mam do czynienia z tą rośliną więc proszę o rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 13.10.2007 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Jeśli jest w pojemniku, to możesz ją wysadzić zawsze, dopóki ziemia nie zamarznie. Najlepiej zrób to teraz. To piękny krzew, daj mu kompostu, słoneczne miejsce i odpowiednią ilość wilgoci, a odwdzięczy się wspaniałym kwitnieniem w czerwcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 13.10.2007 12:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 dompodsosnami dziękuję za odpowiedż, ale powiedz mi ,czy nie mogę jej zostawić w donicy? Jest wsadzona razem z wrzosami( taka kompozycja). Tak mi się podoba ale jeśli trzeba to ją przesadzę bez dwóch zdań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 13.10.2007 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 dompodsosnami dziękuję za odpowiedż, ale powiedz mi ,czy nie mogę jej zostawić w donicy? Jest wsadzona razem z wrzosami( taka kompozycja). Tak mi się podoba ale jeśli trzeba to ją przesadzę bez dwóch zdań A może zakop ją w ziemi razem z donicą, aby korzenie roślin nie zmarzły. Wiosną wykopiesz i postawisz tam gdzie Ci będzie pasowało. Aby uniknąć ewentualnego zabrudzenia donicy ziemią to można ja osłonić np. folią (zrobić w folii na dole otwory aby woda z opadów mogła odpływać). .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 13.10.2007 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Pinus dobrze radzi. Chodzi o zabezpieczenie bryły korzeniowej przed przemarznięciem. Albo obłóż donicę styropianem, wełną mineralną i starannie zabezpiecz przed mrozem, albo wkop ją całą w ziemie, zabezpieczywszy przed zabrudzeniem. Jeśli jednak mogę coś sugerować - krzewuszka zdecydowanie najlepiej będzie się czuła w gruncie i tam też pokaże pełnię swoich możliwości w kwitnieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 13.10.2007 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Prawdę mówiąc to ta kompozycja w donicy (krzewuszki i wrzosów) wcale mi nie pasuje Pomijam już wzgledy estetyczne i nie wnikam jaka to odmiana krzewuszki (np. niska czy wysoka) bo to kwestia gustu. Rośliny te mają jednak różne wymagania glebowe, wrzosy zdecydowanie kwaśne środowisko a krzewuszka nie. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 13.10.2007 17:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 pinus czepiasz się ale tak poważnie to bardzo cenie sobie wasze rady.Ja jestem początkującym ogrodnikiem , a do tego jeszcze jak mi się coś podoba to nie patrze na "glebe kwaśną czy słodką". Ale od czego jest Pinus czy Mirek cz jeszcze dompodsosnami i wielu innych. Od was się uczę i naprawdę wasze rad biorę sobie do serca( ale wazelina,co?). Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 13.10.2007 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 pinus czepiasz się ale tak poważnie to bardzo cenie sobie wasze rady.Ja jestem początkującym ogrodnikiem , a do tego jeszcze jak mi się coś podoba to nie patrze na "glebe kwaśną czy słodką". Ale od czego jest Pinus czy Mirek cz jeszcze dompodsosnami i wielu innych. Od was się uczę i naprawdę wasze rad biorę sobie do serca( ale wazelina,co?). Dzięki! Przepraszam, jeżeli się czepiam .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 13.10.2007 17:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Pinus Nie obrażaj się Ja tak z sympatii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 13.10.2007 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Pinus Nie obrażaj się Ja tak z sympatii Ja się nie obrażam, zaś obrażonego o czepianie się przeprosiłem. Uważałem, że sprawa została zakończona .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 14.10.2007 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Pardon ale Pinus ma racje co do 'słodkiej czy kwaśnej gleby".Jeżeli bogumił nie będzie przestrzegał zasad co do kwasowości gleby widzę marne efekty w temacie ogrody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 14.10.2007 13:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 jaki Ja wcale nie twierdze że Pinus nie ma racji! Cenie sobie bardzo jego rady Przestrzegam wszystkich zasad co do kwasowości gleby.A jeśli czegoś nie wiem to pytam was jako fachowców.Ja poprostu żartowałam co do "kwaśnej czy słodkiej "gleby.Jeśli ktoś wziął to na poważnie ,to bardzo mi przykro. Z pozdrowieniami Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 14.10.2007 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 BeataNiech Ci nie będzie przykro. Ty i ja jesteśmy od niedawna na forum, język jakimi porozumiewamy się jest dość specyficzny i czasami nasze oczekiwania nie zawsze są spełnione. Ja kilka razy dostałem po uszach za niewiedzę/co nie znaczy że Ty jej nie posiadasz/ mówię o sobie Pozdrawiam i życzę dobrego poniedziałku którego ja nie cierpięJaki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bogumil 14.10.2007 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Jaki Dzięki i również życzę dobrego poniedziałku( którego też nie cierpię). Ale przed nami jeszcze niedzielny wieczór i zamierzam się nim cieszyć czego Tobie i innm forumowiczom życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaki 14.10.2007 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Wzywam Pinusa,halo,halo Mam /albo miałem/ borówkę amerykańską, Pies stratował mi ją do gołego pieńka. Moje pytanie jest takie, czy z korzeni coś odbije? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pinus 14.10.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Wzywam Pinusa,halo,halo Mam /albo miałem/ borówkę amerykańską, Pies stratował mi ją do gołego pieńka. Moje pytanie jest takie, czy z korzeni coś odbije? Nie wiem co tam z niej zostalo po tym psie . Jeżeli odbije z korzenia (a powinna) to będzie pełnowartościową rosliną. Borówka nie jest szczepiona. .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts