ania1719508426 13.10.2007 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Czy starsze pokolenie forumowiczów mogłoby przypomnieć tę pra-substancję? Bo moja mama na pytanie "po co się krochmali pościel i jak to działa" odpowiedziała" nie wiem, tak się robi i już. Taka odpowiedź mnie zupełnie nie satysfakcjonuje. Czy ktoś jeszcze używa krochmalu a jeśli tak to po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionek1975 13.10.2007 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Ja używam czasem krochmalu po to żeby firanka dłużej się trzymała , i była sztywna jak nie powiem co I tak samo z pościelą nie wygląda jak flaki wymieszane nie wiadomo z czym po założeniu na kołdrę . Oczywiści wszystko to trzeba wyprasować . Ja krochmal robię z skrobi ziemniaczanej, jest najlepszy i trwalszy od tego kupnego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość elutek 14.10.2007 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 aniu, nie pościel, ale dziecko radziła mi pani doktorkąpać w krochmalu /miało skazę białkową i bardzo suchą skórę/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 14.10.2007 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 aniu, nie pościel, ale dziecko radziła mi pani doktor kąpać w krochmalu /miało skazę białkową i bardzo suchą skórę/ ...ja też krochmaliłam swoje...dzieci - krochmalem z mąki ziemniaczanej - na zmianę z Balneum Hermal (o ile dobrze pamietam) - takim specjalnym płynem do kupienia w aptece... ale kisiel ziemniaczany był skuteczniejszy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 14.10.2007 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 A żeby wykrochmalić pościel, to ile trzeba mąki na litr wody? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tedii 14.10.2007 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 A żeby wykrochmalić pościel, to ile trzeba mąki na litr wody? Tylko uważaj abyś się nie pokaleczyła w czasie snu. Taniej wyjdzie przykryć się gazetą,ten sam efekt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionek1975 15.10.2007 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 A żeby wykrochmalić pościel, to ile trzeba mąki na litr wody? Tylko uważaj abyś się nie pokaleczyła w czasie snu. Taniej wyjdzie przykryć się gazetą,ten sam efekt. Ha ha ha bardzo śmieszne Tedii spróbuj spać pod papierem ściernym,też fajny efekt nie trzeba się drapać jak coś cię w nocy zaswędzi. Nie każdy śpi pod atłasową pościelą A krochmali się tak żeby co nieco nie było za sztywne he he . el-ka na 1 litr wystarczy 3 łyżki stołowe. Trzeba wsypać na gotująca sie wodę i dobrze mieszać żeby sie kluski nie porobiły. Ja gotuje w dużym garnku ok 5 lirtów . Jak sobie firaneczke wykrochmalę to długo sie trzyma. Pościel zresztą też , nie mnie sie tak bardzo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 15.10.2007 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Pościel zresztą też , nie mnie sie tak bardzo. Ale czy też się mniej pyli? Bo mnie ostatnio denerwuje, że tak szybko się kurzy z tej pościeli... Tzn. że tkanina się tak, hmmmm, robi się taka pyląca. Nie wiem, czy jasno się wyrażam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionek1975 15.10.2007 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Nigdy nie zauważyłam żeby się coś pyliło z pościeli Przyznam się że nie bardzo wiem o co chodzi Aniu. Ale po ukrochmaleniu nie ma sie co pylić, ponieważ krochmal ma konsystencję kleju , a po wyschnięciu pościel jest sztywna.I nic nie ma prawa sie z niej sypać. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 16.10.2007 05:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Chodzi mi o kłaczki. Już po tygodniu od prania prześcieradło jest szmatowate. A może to dlatego że frotte? A może trzeba prać częściej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marta-mam niebieski dach 16.10.2007 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 ...Frote krochmali się tylko bawełnianą pościel, frote, satyny, flaneli - nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionek1975 16.10.2007 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 ...Frote krochmali się tylko bawełnianą pościel, frote, satyny, flaneli - nie Dokładnie tylko bawełnianą pościel , ewentualnie kore , tyle że kory nie trzeba prasować. Z prześcieradłami frotowymi to tak jest skudlą się i szmacą . Ale są ciepłe i fajnie się na nich śpi.I nie trzeba prasować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania1719508426 16.10.2007 18:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Z prześcieradłami frotowymi to tak jest skudlą się i szmacą . Ooo, tego słowa szukałam. Strasznie mi się kudli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 17.10.2007 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Pościel zresztą też , nie mnie sie tak bardzo. Ale czy też się mniej pyli? Bo mnie ostatnio denerwuje, że tak szybko się kurzy z tej pościeli... Tzn. że tkanina się tak, hmmmm, robi się taka pyląca. Nie wiem, czy jasno się wyrażam. Czesciej odkuzaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionek1975 17.10.2007 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Z prześcieradłami frotowymi to tak jest skudlą się i szmacą . Ooo, tego słowa szukałam. Strasznie mi się kudli. Na to Ania nie ma rady , frote tak już ma . Waldibmw napisał Czesciej odkuzaj Fachowa męska porada, facet ma pojęcie o sprzątaniu waldi Chciałabym zobaczyć jak odkurzasz swoją pościel Zwłaszcza odkurzaczem Pozdawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 17.10.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2007 Z prześcieradłami frotowymi to tak jest skudlą się i szmacą . Ooo, tego słowa szukałam. Strasznie mi się kudli. Na to Ania nie ma rady , frote tak już ma . Waldibmw napisał Czesciej odkuzaj Fachowa męska porada, facet ma pojęcie o sprzątaniu waldi Chciałabym zobaczyć jak odkurzasz swoją pościel :win Nieodkuzam gosposia mi zmienia raz na tydzien bezwzgledu czy spie czy nie -tez sie dziwila na poczatku lubie satyne verscze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpionek1975 18.10.2007 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 waldibmw ale Ci dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
waldibmw 18.10.2007 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Nienarzekam ! jak sobie poscielesz tak sie wyspisz spie dobrze ,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts