piotrwww 13.10.2007 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Mam pytanie do znawców tematu.Jak rozwiązać sprawę wody gruntowej będącej na poziomie ok 2 m w przypadku gdy dolny poziom ław fundamentowych jest przewidziany na poziomie 2.3 m.Czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 13.10.2007 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 teraz jest 2 metry ostatnio były sucha zima suche lato ciekawe ile będzie na wiosnę po śnieżnej zimie czy gdy w lecie dwa miesiące będzie padał deszcz... mierzony poziom wody będzie w piwnicy wg nóg - po kostki, po kolana... a na temat - wyjście odpuścić sobie piwnicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrwww 13.10.2007 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Jak bym nie chciał robić sobie podpiwniczenia (kosztów) pewno nie byłoby tematu i pytania.Projekt chatki to GL 387 z http://www.studioatrium.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 13.10.2007 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Jak się boisz wysokich wód gruntowych to zainwestuj w profesjonalne ciężkie izolacje przeciwwilgociowe . I możesz budować nawet pod wodą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrwww 13.10.2007 18:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Wiem że jest takie coś jak "Ciężka izolacja przeciw wodna czy przeciwwilgociowa". Jestem w tym kompletnym laikiem i czy mógłby ktoś powiedzieć jak się to robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Staszek budowniczy 13.10.2007 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Wejdź na stronę Deiterman lub SIKA - są tam poszukiwane przez Ciebie informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RENE-ENES 13.10.2007 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 na moim terenie jest różnie. teraz woda jest na poziomie 3,5 m ppt., na wiosnę na metrze już pojawia się woda. nikt z sąsiadów nie ma piwnic. sąsiadka ma kanał w garażu (głęboki na ok. 1,8m.) - od wiosny do lata non stop pompuje z niego wodę. jeśli nie musisz mieć piwnic to z nich zrezygnuj. jeśli są co niezbędne - faktycznie zainwestuj w cięzkie izolacje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrwww 14.10.2007 09:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Jeśli ktoś z forumowiczów robił te ciężkie izolacje albo sie z nimi gdzieś spotkał to niech poda garść informacji i sie z nimi podzieli.Zgadzam sie z moimi przedmówcami ale zastanawiam się co jest tańsze-rezygnacja z piwnic i budowanie drugiego budynku na zaplecze gospodarcze, czy też wykonanie tych izolacji?Jest tez aspekt użytkowania np. w zimie chodzić do kotłowni.Planuje dom ogrzewany piecem na ekogroszek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 14.10.2007 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 oczywiście że piwnica najlepsza na kotłownię... ale bez wody po kolana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 14.10.2007 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 nie robię u siebie piwnicy ale mam mokry grunt i robię izolację ciężką.Do wyboru są masy bitumiczne Deitermann lub Schomburg - jakościowo bardzo dobre, u mnie na 200 m2 ściany fundamentowej wyszła kwota 9800zł(deitermann), 10500zł (schomburg), poszukałem trochę i znalazłem maty bentonitowe koszt 5600zł - we wtorek je zakładaml Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiho 14.10.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Zainteresowały mnie te maty,koszt ok.30 zł za m2,ale 200m2 ściany to wielki dom,przy 2 m głębokości piwnicy daje 100m obwodu czyli w kwadracie to będzie bok 25 m.A co z izolacją posadzki,chyba,że te 200 m2 to ściany razem z powierzchnią posadzki i dom 10 na 11 m ale skoro nie robisz piwnicy to po co ta izolacja i czego.Chciałem zapytać tylko o możliwość zakupu mniejszej ilości bentonitu,ok. 20 m2,chciałbym zaizolować piwniczkę na wino.W moim domu zastosowałem drenarz obwodowy i wyszło taniej jakieś 10 razy tylko teraz pompuję wodę ze studzienki do oczka wodnego przed domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 15.10.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 łączny obwód fundamentu wynosi 92 mb, wysokość ściany fundamentowej to 90 cm, zaokrąglając 100 mb * 1m * 2 (izoluje ścianę z zewnąrz i wewnątrz budynku) daje to ok 200 m2 maty są sprzedawane w rolkach 1,5*50m ja nie mam gdzie zlewa wody z drenaży , a wodę mam wiosną na głębokości ok 50- 60cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 16.10.2007 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 a izolacji posadzki na gruncie już nie przewidujecie?izolacja ciężka to nie tylko izolacja pionowa, ale calość i ciąglość, pion i poziomno i czy znacie technologię kładzenia takiej izolacji jak maty bentonitowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbiho 16.10.2007 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Ok,wymiary się zgadzają,ogromny ten fundament ,tylko po co go izolować ,zamiast się od niego odizolować co jest nieporównanie tańsze i skuteczniejsze,przecież ta ściana nie jest z ytonga tylko z betonu.W waszym przypadku trzeba fundament zaizolować też od spodu...Dziękuję za informację o matach,dla mnie troszkę za duże ilości.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 18.10.2007 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 od dołu już dawno zaizolowana co do technologi mat bentonitowych to dłuższa zabawa, aż wściekłość ogarnia w katalogo i u doradcy wszystko jest proste i banalne itp - należy kłaść tak jak zwykłą papę tylko, że to tyczy się tylko i wyłącznie izolacji poziomej przy założeniu stałego parcia wody na izolacje poziomą ten materiał się nie nadaje maty powinny być ułożone pomiędzy dwiema warstwami dociśniętymi do siebie - wtedy w chwili pojawienia się mikropęknięć - mata pod wpływem wody pęcznieje i uszczelnia pęknięcie przez ten mały szczegół wydałem pieniądze (1,5 tony maty) i nie można jej zastosować w efekcie kończę lepić membrany GRECE - chyba najlepszy materiał jaki widziałem do izolacji ciężkiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 18.10.2007 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 to nie tak, nie masz racji jeżeli chodzi o maty no i Grace a to to już zupełnie niepricziom w katalogo i u doradcy wszystko jest proste i banalne itp - należy kłaść tak jak zwykłą papę tylko, że to tyczy się tylko i wyłącznie izolacji poziomej przy założeniu stałego parcia wody na izolacje poziomą ten materiał się nie nadaje maty bentonitowe jak najbardziej nadają się na izolację poziomą i pionową, bez względu na to jak wygląda parcie wody jest jeden podstawowy warunek: mata bentonitowa powinna znależć się pomiędzy dwoma, stosunkowo twardymi materiałami, tak aby dostając wody i puchąc nie rozprężała się swobodnie i tak w przypadku poziomu, jest to spełniome jeżeli kładzie się na podłoże np z pospóły ubitej z jakąś tam ilością cementu, bądź (co lepsze) na chudy beton i przyciśnięte chudym betonem, a w większości przypadków idzie na to płyta żelbetowa przy ścianie jedna warstwą jest np ściana murowana, ale trzeba matę czymś dociśnąć, i tu jest trochę większy problem, bo trzeba to np obrzucić zaprawą (dosyć grubo, najlepiej na siatce) albo obmurować (dokładnie i iściśle) i porządnie obsypać, co jest dosyć upierdliwe i tyle a izolacją jest b.dobrą, tyle że do kurników raczej nie stosowaną Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 19.10.2007 05:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 ale sam napisałeś, że trzeba ją docisnąć - co w przypadku domu jednorodzinnego jest przerostem formy nad treścią - trzeba dostawić min 10 cm dociskowej ściany do ściany fundamentowej, poza tym w katalogu producenta maty są układane tak jak papa - na wierzch i obsypana ziemią - w efekcie woda wymyje cały bentonit i po izolacji śladu nie ma. a o co chodzi z grace? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 19.10.2007 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 napisałeś Grece, a firma to Grace ale sam napisałeś, że trzeba ją docisnąć a gdzieś z tego się wycofałem? w katalogu producenta maty są układane tak jak papa - na wierzch i obsypana ziemią jakieś źródło, katalog, skan? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aero 19.10.2007 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2007 firma adae - maty uszczelniające bentizolstrona 44 w katalogu: akcesoria do żelbetu jak tylko odgadnę jak dopiąć skan to jpeg podepnę[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts