Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z co

denes

Recommended Posts

Witam.

Mam instalacje co z Viessmannem Vitodensem 200 + grzejniki purmo.

Zdjalem grzejniki, zeby pomalowac sciany pod nimi i po zalozeniu i uruchomieniu

pieca ponownie wszystkie grzejniki na pietrze przestaly grzac.

W dodatku cisnienie pokazywane przez kociol waha sie miedzy 0 a 0.1 Bara.

Czym moze byc spowodowane takie dzialanie?

Co moge z tym zrobic? Czy musze wzywac serwis?

Pozdrawiam

Jak zdjales grzejniki tzn ze musiales spuscic wode z nich. A skoro cisnienie masz 0-0,1 czyli wogole go nie ma tzn ze nie napusciles wody do instalacji :lol:

Znajdz gdzie masz zawor do napelniania instalacji i ja napelnij.

Oczywiscie wczesniej sprawzd czy aby grzejniki wszystkie dobrze dokreciles. Sprawdz rowniez czy aby zawory przed samymi grzejnikami sa odkrecone. ( te na klucz imbusowy)

W zasadzie instalacja sama powinna sie odpowietrzyc na rozdzielaczach ale warto jesdzcze sprawzic czy na grzejnikach nie jest zapowietrzona tez.

Jak zdjales grzejniki tzn ze musiales spuscic wode z nich. A skoro cisnienie masz 0-0,1 czyli wogole go nie ma tzn ze nie napusciles wody do instalacji :lol:

Znajdz gdzie masz zawor do napelniania instalacji i ja napelnij.

Oczywiscie wczesniej sprawzd czy aby grzejniki wszystkie dobrze dokreciles. Sprawdz rowniez czy aby zawory przed samymi grzejnikami sa odkrecone. ( te na klucz imbusowy)

W zasadzie instalacja sama powinna sie odpowietrzyc na rozdzielaczach ale warto jesdzcze sprawzic czy na grzejnikach nie jest zapowietrzona tez.

Tez tak myslalem, ale obejrzalem cala instalacje i nie widze nigdzie zaworu do napelniania instalacji. Nie wiesz gdzie powinien sie znajdowac? Zawory przy grzejnikach wszystkie otwarte na pewno. Problemem jest brak wody, ale nie wiem co z tym zrobic.

Dzieki.

PS.

Ma ktos instrukcje do Vitodensa 200? Dostalem tylko po niemiecku... :/

Poprostu odpowietrzyć. Metod jest wiele. Nie znam układ co ale najprościej luzuj przy każdym grzejniku górną rorkę doprowadzającą wodę usłuszysz syczenie wychodzącego powietrza aż pojawi się woda.Nie zapomnij o podstawieniu pod złącze naczynka na wodę bo trochę tej wody czasami może polecieć :lol: Te czynności powtórz przy każdym grzejniku.Powodzenia :D

Poprostu odpowietrzyć. Metod jest wiele. Nie znam układ co ale najprościej luzuj przy każdym grzejniku górną rorkę doprowadzającą wodę usłuszysz syczenie wychodzącego powietrza aż pojawi się woda.Nie zapomnij o podstawieniu pod złącze naczynka na wodę bo trochę tej wody czasami może polecieć :lol: Te czynności powtórz przy każdym grzejniku.Powodzenia :D

Z boku grzejnika sa takie specjalne zaworki do odpowietrzenia. Probowalem tego, po kolei otwieralem w kazdym grzejniku, ale byl tylko krotki syk, przez jakies 5 sekund i nic wiecej. Jak zostawilem na kilka minut ten zawor otwarty to tez nie pomoglo....

Z boku grzejnika sa takie specjalne zaworki do odpowietrzenia. Probowalem tego, po kolei otwieralem w kazdym grzejniku, ale byl tylko krotki syk, przez jakies 5 sekund i nic wiecej. Jak zostawilem na kilka minut ten zawor otwarty to tez nie pomoglo....

bo masz nie napełnioną instatację,

weź sobie instrukcję obsługi kotła tam na rysunku powinien być pokazany zawór do napełniania instalacji

Zawór napełniający łączy instalację C.O. z instalacją wody użytkowej. Pooglądaj osprzęt przy kotle i poszukaj takiego zaworu. Jeśli jest to kocioł z zasobnikiem to bardzo możliwe że instalator założył taki zawór na rurce doprowadzającej zimną wode do zasobnika.

dokładnie, powinien być w tym miejscu

Niezupelnie koniec

trzeba jeszcze przypilnowac aby cisnienie bylo na poziomie 1-1,5 bar a to sprawdzisz na cisnieniomierzu.

W trakcie napelniania powinienes slyszec syczenie przy odpowietrznikach na rozdzielaczuto oznacza ze instalacja sie odpowietrza. odpowietrzniki sa automatyczne co oznacza ze po wyjsciu powietrza same sie zamkna

Jezeli jest prawodlowo wykonana to powinno wystarczyc ale moze bedzie jeszcze koniecznosc odpowietrzenia grzejnikow czyli delikatnie odkrecic zawor odpowietrznika na grzejniku. zamaist powietrza powinna wyplynac woda zatem przy da sie jakis maly kubeczek.

Po tej operacji sprawdz cisnienie w instalacji jezeli bedzie w przedziale 1-1,5 to jest ok jezeli ponizej 1 to troche dopusc wody do instalacji.

pamietaj zeby zakrecic koniecznie zawor bo za wysokie cisnienie w instalacji moze ja uszkodzic.

A czy nie prosciej zadwonic do instalatora ktory ci robil instalacje i zapytac go gdzie zalozyl taki zawor i czy nie ogl by ci naplenic instalacji jeszcze raz?

Jak instalatorwporzadku i jest w poblizu to chyba powinien ci to zrobic za friko.

Nie zupelnie koniec

trzeba jeszcze przypilnowac aby cisnienie bylo na poziomie 1-1,5 bar a to sprawdzisz na cisnieniomierzu.

W trakcie napelniania powinienes slyszec syczenie przy odpowietrznikach na rozdzielaczuto oznacza ze instalacja sie odpowietrza. odpowietrzniki sa automatyczne co oznacza ze po wyjsciu powietrza same sie zamkna

Jezeli jest prawodlowo wykonana to powinno wystarczyc ale moze bedzie jeszcze koniecznosc odpowietrzenia grzejnikow czyli delikatnie odkrecic zawor odpowietrznika na grzejniku. zamaist powietrza powinna wyplynac woda zatem przy da sie jakis maly kubeczek.

Po tej operacji sprawdz cisnienie w instalacji jezeli bedzie w przedziale 1-1,5 to jest ok jezeli ponizej 1 to troche dopusc wody do instalacji.

pamietaj zeby zakrecic koniecznie zawor bo za wysokie cisnienie w instalacji moze ja uszkodzic.

A czy nie prosciej zadwonic do instalatora ktory ci robil instalacje i zapytac go gdzie zalozyl taki zawor i czy nie ogl by ci naplenic instalacji jeszcze raz?

Jak instalatorwporzadku i jest w poblizu to chyba powinien ci to zrobic za friko.

Dzieki za info. Chcialem juz w weekend zaczac grzac, zeby ukladac panele. Nie chce instalatorowi zawracac glowy w niedziele, jesli mi sie nie uda tego samemu zrobic to faktycznie jutro do niego zadzwonie.

bo masz nie napełnioną instatację,

weź sobie instrukcję obsługi kotła tam na rysunku powinien być pokazany zawór do napełniania instalacji

Instrukcje mam po niemiecku... jak go poznam w tej instrukcji?

Denes - widzę miejsce zamieszkania Poznań?

Wsiądź w autko, pojedź drogą nr 5 na Wrocław i zaraz na wyjeździe z Poznania w Komornikach masz przedstawiciela Viessmanna (naprzeciw Kia). Sądzę, że bez kłopotu dadzą Ci polskojęzyczna instrukcję.

Swoja drogą powinieneś wejść w kodowania odpowietrzania układu (2F:1), choć lepiej wziąć do tego serwisanta, żeby np nie przełączyć przypadkiem rodzaju gazu (jest taka opcja jeden kod wcześniej).

Dzieki wszystkim za porady. Udalo mi sie przeprowadzic cala akcje dzieki Waszym opisom. Grzejniki grzeja. Najpierw nalalem wode do ok 1,2bara. Potem odpowietrzenie na pietrze. Cisnienie spadlo do ok 0,1 - 0,2. Powtorzylem napelnienie i tak jeszcze ze 2 razy. Po tym juz nie bylo powietrza w grzejnikach. Reszta powietrza mam nadzieje ze wyjdzie sama (sa zainstalowane automatyczne odpowietrzniki).

Maly - dzieki za info o przedstawicielu, przejade sie tam. Powiedz mi tylko o co chodzi z tym odpowietrzeniem? Czy automatyczne odpowietrzenie nei zadziala? Musi byc odpowietrzenie na kotle?

Przy okazji mam jeszcze pytanie. Kociol dzialal wczesniej tylko na podlogowce (jakies 30m2). Przez ok 2 tyg. z temperatura ok. 30 stopni kociol zjadl prawie 100m3 gazu. Czy to nei za duzo? Co moze byc przyczyna takiego duzego zuzycia?

Pozdrawiam

100 m3/ 14 dni = ok 7 m3/ dobe GZ-50

Moim zdaniem to nie jest przesadnie duzo biorac pod uwage ze to dopiero rozruch instalacji CO a wiec sciany i podlogi musza sie wygrzac.

Duzo tez zalezy jaka temp utrzymywales przez ten okres w pomieszczenaich. Jezeli ok 20 stopni to wg mnie juz zupelnie powinienes byc spokojny o zuzycie gazu jezeli ok 15 to chyba w normie ( majac na uwadze 1 sezon)

Teraz przypomnialo mi sie ze faktycznie serwisant odpowietrzal rowniez piec podczas pierwszej wizyty ale nie wiem czy bylo to zwiazane z tym ze wlasnie bylo to pierwsze uruchoienie czy trzeba to robic po kazdorazowym spuszczeniu wody :(