quincy 13.10.2007 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2007 Mam pytanie, mozna stawiać ściany nośne z suporeksu 400 o grubości 24 cm? Jaką grubość styropianu proponujecie na docieplenie ? Czytałm tu i tam że to niewskazane a materiał mam zakupiony. Oczywiście przy zakupie nikt nie mówił mi że nie mogą być nośne ściany z 4-setki. Proszę o opinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.10.2007 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Mam pytanie, mozna stawiać ściany nośne z suporeksu 400 o grubości 24 cm? Jaką grubość styropianu proponujecie na docieplenie ? Czytałm tu i tam że to niewskazane a materiał mam zakupiony. Oczywiście przy zakupie nikt nie mówił mi że nie mogą być nośne ściany z 4-setki. Proszę o opinie. Gestość (400kg/m3) to nie wszystko. Sprawdź w aprobacie technicznej tego materiału parametry wytrzymałościowe. Na ich podstawie konstruktor będzie w stanie przeliczyć wytrzymałość ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
quincy 14.10.2007 14:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Dziękuje za odpowiedż, czy ktoś z Państwa budował ściany nośne z suporeksu H+H 4-setki o wym.: 25x62x25 ? Prosze o opinie na ten temat. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 23.10.2007 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Dziękuje za odpowiedż, czy ktoś z Państwa budował ściany nośne z suporeksu H+H 4-setki o wym.: 25x62x25 ? Prosze o opinie na ten temat. Pozdrawiam. Ja chciałem budować z 400 z solbetu gr 24 cm na pióro i wpust , ale sam sprzedawca mi odradzał właśnie argumentując, że nie jest to materiał konstrukcyjny. W zasadzie nie miał w tym żadnego interesu bo na tej 400- ce by więcej zarobił bo droższa, Wybrałem 600 i kasy sporo też zaoszczędziłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 23.10.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Na sciany konstrukcyjne to musza byc grubsze, np. 36 z Solbetu albo podobne. Te beda za cienkie i za wiotkie. ewnie obciazenia sciskajace wytrzymaja, ale napor wiatru juz moze je mocno naginac. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 23.10.2007 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Na sciany konstrukcyjne to musza byc grubsze, np. 36 z Solbetu albo podobne. Te beda za cienkie i za wiotkie. ewnie obciazenia sciskajace wytrzymaja, ale napor wiatru juz moze je mocno naginac. Pzdr. Ściany 24 cm za wiotkie? , wiatr będzie je naginać. Chłopie co ty za brednie wypisujesz, chyba za duzo piwa wypiłeś jak pisałeś tego posta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 24.10.2007 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 "Za wiotkie" to tylko taka metafora. Nie chodzilo mi doslownie ze beda sie bujac etc. Nie umiesz czytac ze zrozumieniem? A co do piwa to Twoja odpowiedz brzmi jak od czlowieka ktoremu brakuje argumentacji to zaczyna byc (delikatnie mowiac) uszczypliwy Zacznij myslec to zrozumiesz co ja chcialem powiedziec. Domow nie buduje sie tylko w idealnych warunkach, sa np. "przeciagi" w terenie a sila wiatru jest olbrzymia. Ponad to zaczynaja byc potezne wichury w Polsce i sciana tak "lekka" i o grubosci 24 cm bedzie ryzykowna i to mocno. Nikt rozsadny nie powinien tego ryzyka ponosic, szczegolnie jezeli zaleze mu na zdrowiu i zyciu rodziny. Mam nadzieje ze teraz wyrazielm sie jasniej! Oczywiscie jezeli jakis budynek jest osloniety od wiatru, nie ma zbytnich obciazen i teren jest "dobry", nosny to pewnie mozna by i 24 BK 400 wybudowac. Zeby nie bylo watpliwosci, chodzi mi o sciany zewnetrzne nosne, nie o wewnetrzne np. dzialowe lub wypelniajace. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maro74 25.10.2007 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2007 "Za wiotkie" to tylko taka metafora. Nie chodzilo mi doslownie ze beda sie bujac etc. Nie umiesz czytac ze zrozumieniem? A co do piwa to Twoja odpowiedz brzmi jak od czlowieka ktoremu brakuje argumentacji to zaczyna byc (delikatnie mowiac) uszczypliwy Zacznij myslec to zrozumiesz co ja chcialem powiedziec. Domow nie buduje sie tylko w idealnych warunkach, sa np. "przeciagi" w terenie a sila wiatru jest olbrzymia. Ponad to zaczynaja byc potezne wichury w Polsce i sciana tak "lekka" i o grubosci 24 cm bedzie ryzykowna i to mocno. Nikt rozsadny nie powinien tego ryzyka ponosic, szczegolnie jezeli zaleze mu na zdrowiu i zyciu rodziny. Mam nadzieje ze teraz wyrazielm sie jasniej! Oczywiscie jezeli jakis budynek jest osloniety od wiatru, nie ma zbytnich obciazen i teren jest "dobry", nosny to pewnie mozna by i 24 BK 400 wybudowac. Zeby nie bylo watpliwosci, chodzi mi o sciany zewnetrzne nosne, nie o wewnetrzne np. dzialowe lub wypelniajace. Pzdr. Oki doki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts