Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krycie dachu papą na zimę

mkepler

Recommended Posts

Witam wszystkich i odwołuje się do waszego doświadczenia.

Na zimę chcę pokryć dach jedną warstwą papy na pełnym deskowaniu. Kąt pochylenia połaci to 37 stopni.

Szukałem w internecie instrukcji montażu papy, ale niestety można znaleźć instrukcje tylko papy termozgrzewalnych. Mój pomysł raczej polegał na przybiciu papy do deskowania i latem na to położenia gontu bitumicznego.

Niestety nie wiem jak to zrobić, czy w poprzek połaci, czy wzdłuż, czy dodatkowo kleić lepikiem na całej powierzchni, czy tylko na łączeniach.

Poradźcie mi coś.

Dzięki, pzdr, Maciek

Ok Dzięki za wskazówki. Ale pytania mnożą się dalej. Na kelenicy duży zakład? A co z wentylacją? Chyba powinna być zrobiona właśnie w kalenicy. Czy Oprócz kalenicy trzeba zrobić też dodatkowe wywietrzaki w połaci?

Dwa czy trzy lata temu sąsiad w taki sam sposób pokrył dach i na wiosnę wszystko zrywał. No może nie wszystko ale 50%, bo papa się pofałdowała i nie można było na niej układać gontu. Co wy na to?

Pzdr, Maciej

Dzięki za info z własnego podwórka.

Jednym słowem, albo kiedyś produkowali lepszą papę, albo papa jest jak wino czym starsza tym lepsza. A może problem polega na tym, że kiedyś papa była na papierze, a teraz na osnowie z włókna szklanego?

Ja kupiłem papę W64 do krycia wierzchniowego.

Skoro teraz będziesz kładł gonty (domyślam się że bitumiczne) to nie ubawisz się że ci się nie zwulkanizują od słońca i po jesiennych wiatrach będziesz miał pełno kurzu i piachu w miejscach łączeń gontów?

Kurcze a ja nadal nie wiem jak położyć tą papę, żeby nie powstały fałdy.

Pzdr, Maciek

Słuszna uwaga! Krycie dachu gontem bitumicznym w tym okresie to trochę nieporozumienie szczególnie na północnej ekspozycji. Pod gonty należy stosować papę systemową w krótkich odcinkach. Niewłaściwa papa pofaluje również po przybiciu gotów. Pozdrawiam.

Ale kontrłatę montuje się chyba tylko wtedy, gdy dach jest kryty dachówką ceramiczną, betonową lub blachą itp. Jeżeli dach będzie kryty gontem bitumicznym to chyba faktycznie będzie problem.

U mnie będzie pełne deskowanie. Mam sporo desek po zdemontowanym szalunku pod lany strop.

Andrzej,

Całkowicie się z Tobą zgadza, pod warunkiem, że rozmawiamy o goncie bitumicznym.

Co do krycia dachu papą na zimę to już nie jestem pewien. Ją też trzeba przybić papiakami. Możemy ją przybić tylko na łączeniach i przykryć zakładką zrobioną z sąsiedniej płachty papy. Pech w tym, że tą zakładkę też trzeba przybić i nie ma już czym jej przykryć. Masz rozwiązanie na taki problem? :roll: