mkepler 14.10.2007 04:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Witam wszystkich i odwołuje się do waszego doświadczenia. Na zimę chcę pokryć dach jedną warstwą papy na pełnym deskowaniu. Kąt pochylenia połaci to 37 stopni.Szukałem w internecie instrukcji montażu papy, ale niestety można znaleźć instrukcje tylko papy termozgrzewalnych. Mój pomysł raczej polegał na przybiciu papy do deskowania i latem na to położenia gontu bitumicznego.Niestety nie wiem jak to zrobić, czy w poprzek połaci, czy wzdłuż, czy dodatkowo kleić lepikiem na całej powierzchni, czy tylko na łączeniach.Poradźcie mi coś. Dzięki, pzdr, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 14.10.2007 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Pod gonty termozgrzewalna jest jak najlepszym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 14.10.2007 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Zaczynasz poziomymi pasami od dołu do kalenicy. Z zakładką następny pas, itd. Używasz papiaków z podkładkami.Na górze na spory zakładJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkepler 15.10.2007 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Ok Dzięki za wskazówki. Ale pytania mnożą się dalej. Na kelenicy duży zakład? A co z wentylacją? Chyba powinna być zrobiona właśnie w kalenicy. Czy Oprócz kalenicy trzeba zrobić też dodatkowe wywietrzaki w połaci? Dwa czy trzy lata temu sąsiad w taki sam sposób pokrył dach i na wiosnę wszystko zrywał. No może nie wszystko ale 50%, bo papa się pofałdowała i nie można było na niej układać gontu. Co wy na to? Pzdr, Maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkepler 15.10.2007 22:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Dzięki za info z własnego podwórka. Jednym słowem, albo kiedyś produkowali lepszą papę, albo papa jest jak wino czym starsza tym lepsza. A może problem polega na tym, że kiedyś papa była na papierze, a teraz na osnowie z włókna szklanego? Ja kupiłem papę W64 do krycia wierzchniowego. Skoro teraz będziesz kładł gonty (domyślam się że bitumiczne) to nie ubawisz się że ci się nie zwulkanizują od słońca i po jesiennych wiatrach będziesz miał pełno kurzu i piachu w miejscach łączeń gontów? Kurcze a ja nadal nie wiem jak położyć tą papę, żeby nie powstały fałdy. Pzdr, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkepler 16.10.2007 04:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 No też fakt. Trudny wybór. Ja będę jednak ryzykował. Wolę na wiosnę wymienić część papy niż mieć nieszczelny dach. Bo jak piasek i kurz podwieje między gonty to to się już nie zwulkanizuje. Pzdr, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 16.10.2007 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2007 Słuszna uwaga! Krycie dachu gontem bitumicznym w tym okresie to trochę nieporozumienie szczególnie na północnej ekspozycji. Pod gonty należy stosować papę systemową w krótkich odcinkach. Niewłaściwa papa pofaluje również po przybiciu gotów. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkepler 18.10.2007 08:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Czy jeszcze ktoś wiej jak zabrać się do montażu tej papy, aby nie pofałdowała. Kupiłem juz papę w64, więc o systemowej nie ma mowy. Liczę na Wasze rady. Pzdr, Maciek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 18.10.2007 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 Montuj odcinki nie dłuższe niż 3 m. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MRJDomańscy 21.10.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 A pod dachówkę (pokrycie dachówką nastąpi dopiero za pół roku - rok)? Jaka papa wierzchniego krycia na tekturze czy włókninie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkepler 22.10.2007 10:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Tak. Gonty będę kładł wiosna lub latem.Papę mam na osnowie z włókna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 22.10.2007 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 sie podczepie pod temat i zadam wlasne pytaniemam zamiar na wiezbe polozyc OSB 12 mm i na to pape ale mam dylemat jak tam pape przybic do OSB? w miejscach krokwi nie ma problemu ale rozumiem ze musi byc gesciej montowana niz co te 70-80 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 22.10.2007 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 sie podczepie pod temat i zadam wlasne pytanie mam zamiar na wiezbe polozyc OSB 12 mm i na to pape ale mam dylemat jak tam pape przybic do OSB? w miejscach krokwi nie ma problemu ale rozumiem ze musi byc gesciej montowana niz co te 70-80 cm Zszywaczem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.10.2007 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Te mocowania nie są istotne gdyż papę doskonale przytrzyma kontrłata. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkepler 22.10.2007 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Ale kontrłatę montuje się chyba tylko wtedy, gdy dach jest kryty dachówką ceramiczną, betonową lub blachą itp. Jeżeli dach będzie kryty gontem bitumicznym to chyba faktycznie będzie problem. U mnie będzie pełne deskowanie. Mam sporo desek po zdemontowanym szalunku pod lany strop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.10.2007 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2007 Przy kryciu gontem bitumicznym papiaki są bite bardzo gęsto i można powiedzieć, że z tej papy zrobią durszlak. Do czasu krycia gontem papę można docisnąć starymi deskami (odpadami). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 23.10.2007 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Te mocowania nie są istotne gdyż papę doskonale przytrzyma kontrłata. Pozdrawiam. a na laczeniach lepi sie jakos ta pape? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkepler 23.10.2007 10:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Z tego co do tej pory wiem, łączenia maja być 10cm łączone lepikiem na zimno lub ciepło. Ten durszlak to dosłownie czy w przenośni? Będzie się lało z dachu przez papiaki czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 23.10.2007 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2007 Oczywiście, że nie będzie się lało bo gwoździe mocujące poszczególne listki gontów papowych są przykrywane następnymi liskami. Papa przebita gwoździem obciska się na nim. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mkepler 24.10.2007 07:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Andrzej, Całkowicie się z Tobą zgadza, pod warunkiem, że rozmawiamy o goncie bitumicznym. Co do krycia dachu papą na zimę to już nie jestem pewien. Ją też trzeba przybić papiakami. Możemy ją przybić tylko na łączeniach i przykryć zakładką zrobioną z sąsiedniej płachty papy. Pech w tym, że tą zakładkę też trzeba przybić i nie ma już czym jej przykryć. Masz rozwiązanie na taki problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts