zott36 14.10.2007 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Chciałabym zamienic płyte gazowa na elektryczna.4 osobowa rodzina , sniadanie , obiad codziennie , kolacja.Ile mam miesiecznie doliczyc za prad . ??? Jaka to jest kwota ? Pytam powaznie , od tego jest uzalezniona decyzja płyta gazowa, czy elektryczna. Boję się , że rachunki będą kosmiczne-tak mnie wszyscy straszą , tylko , ze Ci wszyscy nie maja porównania bo maja płyty gazowe:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zott36 14.10.2007 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Forumowicze bardzo proszę Was o pomoc . Jaka to jest mniej wiecej kwota? 100 zł dodatkowo do prądu a może 200 lub 500 zł . Muszę mniej więcej wiedziec zanim podejmę decyzję. Proszę Was wpisujcie się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anna.misia 14.10.2007 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 sama jestem ciekawa.Spróbujmy policzyć-płyta zużywa 1kw na ha ? jeden kw kosztuje prawie 38 gr ,czyli 5 godzin gotowania dziennie daje nam 1,90zł dziennie x30 dni to daje 57zł ,może się pomyliłam w obliczeniach poprawcie mnie proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 14.10.2007 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Płyta ma na pewno więcej, niż 1 kW. Tyle może mieć ewentualnie jedno pole grzejne i to nie największe. Moja płyta ma moc całkowitą 7 z groszami. Ale przez te przyjęte do obliczeń 5 godzin dziennie nie włączasz wszystkich pól na maxa, chyba, że przed świętami No i 5 godzin to chyba sporo... Śniadanie - 15 minut ( jajecznica, jajka na twardo, gotowanie mleka itp..); obiad 2 godziny ( zupa, ziemniaki, ryż, fasolka, buraki itp.. ); kolacja 1 godzina jeśli coś na ciepło, 20 minut na jajka, jajecznicę... dodajmy jeszcze pół godzinka na jakieś inne atrakcje... Ja nie używam kuchenki tyle godzin dziennie, i nie wszystkie pola naraz. Myślę, że w codziennym normalnym użytkowaniu dodatkowe 100 zł miesięcznie to max. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zott36 14.10.2007 18:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Nie problem to policzyc pod warunkiem , ze sie wie ile ciagnie płyta kWh.Na każdej stronie z AGD i płytami ceramicznym napisane jest, ze moc przyłaczeniowa to 7-11kw w zależnosci od modelu .Ale nie sadze , zeby to była ta wartosc bo w przeciwnym wypadku faktycznie wychodza kosmiczne pieniadze.Wiec ile ciagnie płyta ceramiczna kWh forumowicze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akacja 14.10.2007 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Moc przyłączeniowa płyty to jej moc maksymalna. Jeśli wszystkie pola grzejne będą włączone jednocześnie i na maxa, to pobór mocy będzie właśnie taki. Ale to się bardzo rzadko zdarza, i najczęściej nie na długo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.10.2007 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Też mnie to interesuje. Więc może od innej strony - na co zwrócić uwagę przy zakupie kuchenki elektrycznej, żeby było ekonimicznie? U mnie decyzja już zapadła, nie ciągnęłam gazu do kuchni, więc musi być elektryczna, ale co wybrać? Proszę o rady Ale 5 godzin dziennie gotować? I jeszcze jedno pytanie: ja mam przydział mocy z elektrowni 12 kW, czy to znaczy, że za mało i będą problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 14.10.2007 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Tu sa orientacyjne moce poszczegolnych pol grzewczych.. Moc oraz wymiary pól grzewczych: 1x14,5 cm i mocy 1,2kW, 1x26,5/17 cm i mocy 2,4/1,6kW, 1x21/14,5cm i mocy 2,2/1kW, 1x14,5cm i mocy 1,2kW zakladajac ze srednio uzywamy 3-4kW to jest w zaokragleniu 1.20-1.60 na godzine (38gr za 1kW cena wzieta z posta na gorze). Teraz mozna sobie to przeliczyc na ilosc godzin gotowania, bo u kazdego bedzie ona inna. U mnie kuchenka jest uzywana gora dwie godziny dziennie przy obiedzie. Rano chodzi zaparzacz do kawy, do kolacji czajnik elektryczny, toster itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts