Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do D08 - dziennik Magdzi i Pawła

magdziak19

Recommended Posts

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 56
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 4 weeks później...
Witaj Magdziak,

pisałaś na naszych komentarzach...

uprzejmie więc donoszę, że fundamentowe zdjęcia będę robić około marca w tym roku :)

Bardzo ładny ten dom wklejony w waszym dzienniku -jak ja bym chciała już tak mieć... :roll:

Czy możesz mi podać koszt fundamentu jaki Wam wyszedł?

pzdr

Niestety koszt fundamentów przerósł nasze oczekiwania dwukrotnie: ok. 40 tys. zł :o Jest to jednak uwarunkowane nietypową działką (dom na skarpie).

Gdyby nie to, myslę, że koszt wahałby się w granicach 25tys. przy cenach na Podkarpaciu. Rozmawiałam na gg z chłopakiem z pólnocy kraju i jemu fundamenty wyszły 70 tyś :o :o :o

Myslę,że sporo zależy od technologii, jaką wybierzesz oraz warunków na działce.

Cieszę się, że ruszacie w marcu, my jeśli pogoda pozwoli tez planujemy start robót na początek marca. Jeśli potrzebujesz info na temat cegły, dachu itp., to pisz, bo my juz zakupilismy materiały.

Pozdrawiam! :wink:

• 1 month później...

Hej! Przyznam, że cieszę się z murów, ale nie miałam pojęcia z iloma decyzjami wiaże się budowa.W dodatku często nie mam pojęcia o czym ktoś do mnie mówi i nie mogę się zdecydować co chcę :-?

Kajetano, mury postawić to jakieś 6-7 dni przy ekipie 5 osobowej. Potem strop betonowy ok. 4 dni. Miesiac przerwy na wyschnięcie i więźba+dach.

Co do okien, to rzeczywiście widać juz ich zarys :D W dodatku zdecydowałam się na witrynę podobną do pięęęknego okna Jakuba Burkietowicza. Pobobną bo niestety krótszą o 0,5 m.

Mój szef ekipy stwierdził że jeśli miałaby szerokość 3,5m to musiałby dokładac jakieś wzmocnienie w stropie, więc ustąpiłam.

Mam nadzieję że będzie to fajnie wyglądać bop okno jest od zachodu. Gorzej będzie z myciem od zewnątrz - myslę że tę fuchę przejmie mój mąż:drabinka+Windex+szmatka i dalej.... :lol:

Drzankos, obym po moich decyzjach nie zaspiewała "żałuję że cię wybrałam ...." :wink:

stoję teraz przed dylematem jakie kolor okien wybrać do poniedziałku. Do tej pory byłam zdecydowana na złoty dąb z zewnątrz, biale wewnatrz bo chciałam mieć białe dzwi w pokojach. Ale teraz nie wiem czy po pierwsze złotego dębu nie zmienić na ciemniejszy i czy nie wybrać koloru obustronnie :roll:

Podobno od 1.04 drozeja okna. W Vidoku podobno o 10% wiec mam czas do poniedziałku...

Co robić??? Czy ktos z mieszkajacych mógłby podzielic się inf na temat koloru okien???

Ufff...pozdraiwam!

odnosnie zapytania o kolor okien.....

ostatnio wielu ludzi z ktorymi rozmawiam maja wiele rozmyślen na temat;

- jakie okna, drewno czy PCV ?

- jakie okna ciemneme , biale, dwu czy jednostronne?

- jaki dach, dachowka ceramiczna czy cementowa...

- jaki kolor....

ITD

a po wprowadzeniu nikt o tym nie mysli i nie zauważa - NIKT !!!!

ostatnio zapytalem sasiada czy ma dachowke cementowa czy ceramiczna - nie wiedzial :) a kladl ja 2 lata temu (skleroza pomyslalem)

gdy sobie przypomnial ze jednak cementowa- zapytałem jak sie sprawuje ? :)

On na to ze nie wie- bo od 2 lat na dach nie patrzy wcale :)

Wiec mysle że trzeba sobie troche odpuścić :)

To co wpada nam w oko + wiedza ze dany producent jest OK powinno wystarczyć

masz rację Dzankos, mój mąż nie ma takich problemów jak ja, ale ta kobieca, analityczna natura..... :lol:

Dzis byłam w Vidoku, firmie w której kupimy okna i zdecydowałam:

DWUSTRONNE,ale zmieniłam preferencje-zamiast złoty dąb będzie ORZECH (ciemniejszy brąz). Drzwi tarasowe przsuwne, choć maja beznadziejny system przesuwny, ale jak się nie ma co się lubi.... :)

Pozdrawiam!

ja jeszcze nie wybieram co prawda stolarki... ale ostatnio na targach ogladalem drzwi przesuwne....i panowie handlowcy wybili mi ten pomysl z glowy....a dlatego ze po pierwsze primo sa drozsze a po drugie primo przesuwne np.3metrowe i tak maja przeswit po otwaciu niecaly 1,5 m ...wiec tak naprawde ta przestrzen "drzwiowa" jest nie wykorzystana....

za przemawia argument ze zyskuje sie sporo miejsca po ich otwarciu :)

aha

z przesuwnym sa podobno 2 typy

1. z niskim progiem- b. wygodne ale drogie

2. otwierane metoda "jak w busie" - bardzo ciezko sie zamykają (oburecznie trzeba w przypadku rąk kobiecych :)

pozdrówka

Co do drzwi przesuwnych to każde sa wykonywane pod zamówienie, nie ma wymiarów standardowych. Ja sie zdecydowałam na takie bo zakochałam sie w nich za granicą. Niestey Polacy zawsze maja pod górkę i stosuja dziwne rozwiązania:

-otwiera się je faktycznie jak w busie

-nie ma klamki od zewnątrz ani zamka, taka przyjemność kosztuje dodatkowo ok. 600 zł :o :o :evil:

-maja spory próg

-kosztują sporo

-są w połowie przedzielone ramką (nie pamiętam jak sie to fachowo nazywa :oops: ).

My mamy otwór 180 szer, 235 wys., ale żeby nie były ciężkie i az tak wysokie to dajemy nad nie 35cm witrynę więc drzwi będą miały 200cm. Mam nadzieję że przez to będą praktyczniejsze. Nie zrobiliśmy niższego otworu, by nie wygladało to smiesznie w stosunku do okna obok i witryny na sąsiedniej ścianie.

Te drzwi wyceniono mi na 2300 plus 600zł za klamkę. Moim zdaniem nie są warte tej ceny i chyba poszukam innych ale też przesuwnych(czy sa w Polsce takie jakie sobie wymarzyłam?? :o hmmmm....).

zobaczę jeszcze, ale czuje że będzie lipa :-?

kolakao Wysłany: Sro, 2 Kwiecień 2008 18:05 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

witam u ciebie!!!!!

Chcialam powiedziec ze u was zapowiada sie baaaaaaaaaardzo pieknie - uwielbiam parterowki!!!!!!

i chyba bedzie w naszym stylu - czyli klasycznie!!!!!!!!!! pieeeeeknie!!!!!!!!! bede sledzic

Dzięki wielkie, ja równiez jestem symatykiem parterówek. Pozdrawiam!

INEZ2007 Wysłany: Sro, 2 Kwiecień 2008 15:07 Temat postu:

--------------------------------------------------------------------------------

Projekcik super Będę obserwować postępy Szybciutko to u Was idzie.Życzę powodzenia

Inez, dzieki wielkie. Nasz domek będzie przy Twoim domku wygladał niepozornie, :oops: Cieszę się, że bedziesz do nas zaglądać :)

Pozdrawiam!

A mi BAAARDZO podoba się Wasz projekt :D :D :D i napewno będę często zaglądać tutaj :wink: Proszę o dużo fotek :lol: Ja też bardzo chciałam, parterówkę, ale mąż marzył o pokoju bilardowym a trudno byłoby nam się pomieścić na jednej kondygnacji z dwójką dzieci i bilardem :lol: :lol: :lol: a chciałam żeby też troszeczkę ogrodu zostało:D

• 2 weeks później...