Gość to tylko ja 31.07.2003 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Potrzebuję wymienić stary kocioł węglowy na nowy. Do ogrzania mam ok. 90m2 powierzchni użytkowej. Instalator proponuje zainstalowanie kotła spalającego miał węglowy. Interesują mnie Wasze opinie na temat kotłów tego typu: 1 - czy rzeczywiście koszty ogrzewania miałem węglowym są niższe o ok. połowę ? Tak twierdzi instalator. 2 - jakie występują problemy z eksploatacją? 3 - czy można spalać w nim doraźnie np. kawałki drewna, śmieci itp. ? 4 - co jest najbardziej istotne w konstrukcji i wyposażeniu kotła. Na co zwracać uwagę dokonując (ewentualnie) wyboru? 5 - jakiego producenta polecacie? pzdr. ALi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawek 1719499182 31.07.2003 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Hey, rzeczywiście chcesz się bawić miałem? To ponoć strasznie syfi, choć jeśli miałaś do tej pory kocioł węglowy, to na pewno masz już odpowiednie miejsce... Z tego co wiem produkuje się strasznie dużo popiołu przy paleniu miałem. Poza tym podobno z miałem na składach budowlanych cuda się dzieją - dosypują ziemię i jeszcze inne balasty aby trochę dorobić, no i zdarza się że miał jest zbyt wilgotny. Dlatego wydaje mi się, że trzeba by sobie zapewnić jakiegoś dobrego dostawcę. Ja muszę zrobić ogrzewanie od początku i ostatecznie zdecydowałem się na kocioł na węgiel eko-groszek o retortowym palniku - taki z zasobnikiem na paliwo, który trzeba uzupełniać co 3-4 dni. Jest on droższy od miałowego (25 KW kosztuje ponad 6 tys.) ale za to trzeba zainwestować znacznie mniej czasu w obsługę. Niestety nie wiem, czy są takie piece o mniejszej mocy, bo na pewno nie potrzebujesz 25 KW dla 90 m2. Widziałem także interesujący patent w jakieś firmie z okolic Pszczyny - produkują oni same podajniki z palnikami retortowymi, do których można przystosować stare kotły węglowe (kocioł "sadza" się na takiej dostawce) - wydawało mi się to całkiem interesującym rozwiązaniem jeśli chce się tylko zmodernizować węglową kotłownię. Nie wiem jednak, jak to funkcjonuje w praktyce. Wrzuć w wyszukiwarkę forum hasło "piec miałowy" a na pewno znajdziesz mnóstwo wskazówek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts