MARTiiii 14.10.2007 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Przy zalaniu wieńców betonem szalunki trochę puściły i w niektórych miejscach po zaschnięciu wystają poza obrys ścian. Nie ma tragedii ale wolałbym to jakoś wyrównać... tylko jak to zciąć ten nadmiar by było równo lub prawie ze ścianami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witos 14.10.2007 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Nie ruszał bym tego. Ocieplenie to przykryje, a tak jeszcze zaczniesz skrobać i wyskrobiesz pręcik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek T. 14.10.2007 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Mi też powywalało wieńce i to mocno. Robole olali sprawę, bo na 2-3 dzień powinno sie zdjąć szalinki i dopóki beton w miare miękki to można wszystko wyrównać siekierą albo piłą. Niestety u mnie odkształciły się ale styropianem inna ekipa wyrównała. Nakleli sie ale zrobili! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 14.10.2007 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Przy zalaniu wieńców betonem szalunki trochę puściły i w niektórych miejscach po zaschnięciu wystają poza obrys ścian. Nie ma tragedii ale wolałbym to jakoś wyrównać... tylko jak to zciąć ten nadmiar by było równo lub prawie ze ścianami? Nie podoba sie to obetnij. Robota na 1 godzine dla kilku nadproży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PiotrKw 14.10.2007 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Jeśli jest podejrzenie, że przesuneło się też zbrojenie wieńca to bym nie ruszał. Lepiej jak pręty mają otulinę. Jeśli budynek będzie ocieplany to bedzie to można zgubić na etapie tych prac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 15.10.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 zbrojenie napewno sie nie przesuneło - nie ma prawa Należy wywalić z budowy wykonawcę - ten nie ma pojecia o tej robocie - szalunki nie powinny puscic -były żle zlaszowane- a nawet jak puściły to na drugi dzień sie je zdejmuje i siekierką obstruguje beton do poprawnej geometrii - zajmuje toi 15 min kiedy beton jest jeszcze mięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mario1976 15.10.2007 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Należy wywalić z budowy wykonawcę - ten nie ma pojecia o tej robocie A skąd wiesz, że nie ma ? Litości. Tak - najlepiej wywalić wykonawcę i kierownika. Wziąć 2mc urlopu i dokończyć samemu. Po co dawac takie rady ? A tak na serio czy to jest jakas taka niesamowita wada konstrukcyjna dyskwalifikująca wykonawce ? Z obserwacji swojej budowy i znajomywch wynika mi, że jeszcze nie widziałem wykonawcy, który by czegoś nie zwalił, nie zrobił jakiegoś babola. A jezeli takowi są (nieomylni) to tylko na tym forum lub ich nieomylnoś wynika jedynie z niewidzy inwestora.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 15.10.2007 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 U nas też wywaliło kilka cegieł, które obmurowywały wieniec. Stało się to w trakcie lania betonu z pompy i murarze "na szybko" wstawili w tą wyrwę deskę jako obramowanie i "hamulec" dla wylewki. Po kilku dniach wrócili murować ściany poddasza i wyrwali tą deskę obmurowując wieniec ponownie cegłą. Obecnie nie ma śladu -nawet niewiadomo patrząc na budynek gdzie się to stało. A w odpowiedzi na pytanie -dołączam się do opini aby nie ruszać i przykryć niedoróbki elewacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal9 15.10.2007 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Spokojnie styropian wszystko wyrówna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 15.10.2007 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 i to jest właśnie to dlaczego zdecydowałem się na ścianę dwuwarstwową. widziałem że drobne niedociągnięcia znikną pod warstwą styro... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 15.10.2007 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 wykonawca przygotowany do zawodu postapiłby jak opisałem wyżej -w twoim wypadku lepiej chyba będzie jak skończyśz to sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 15.10.2007 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 wykonawca przygotowany do zawodu postapiłby jak opisałem wyżej -w twoim wypadku lepiej chyba będzie jak skończyśz to sam ale sie ciebie żarty trzymają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 15.10.2007 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 bo jeżeli taki cep nie wie ze na drugi dzień koniecznie trzeba poprawiić i zestrugać nadmiar betonu to wystarczy mi tylko złozyć gratulacje z trafnego wyboru wykonawcy Za wszystkie błędy popełnione przy wykonaniu stanu surowego -zapłaci inwestor przy wykończeniu (d....a jest zawsze z tyłu ) i trudno to zmienic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 15.10.2007 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Ja myślę, że jeszcze trudniej znaleść innego wykonawcę tak na szybko, by kończył robotę. O ile jest to wogóle wykonalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MARTiiii 15.10.2007 17:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Jak bym wywalał po każdej wpadce to bym budowy i w kilka lat nie skończył. Trochę na wstrzmanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 15.10.2007 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 a po co sie spieszyć - nie lepiej zaczekac na wykonawcę solidnego i sprawdzonego a nie brać pierwsze lepsze co sie nawinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayland 15.10.2007 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Mój był solidny i sprawdzony, najlepszy w okolicy A u mnie się popsuł No i nie kazdy może czekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kapusta 15.10.2007 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 pieniadze zaoszczędzone przy "tanim" wykonawcy stanu surowego -trzeba będzie wydać na roboty dodatkowe (prostowanie ścian, scinanie nadlanego betonu itp......)przy wykończeniu budynku no i teraz co ... zcinanie betonu flexem ,maskowanie styropianem a co za tym idzie stworzenia mostka termicznego w elemencie jakim jest wieniec -bzdura koszty tej poprawki powinien ponieśc wykonawca bez gadania Tym bardziej że tego rodzaju sprawy się zdarzaja (bardzo rzadko u doświadcz. wykonawców znających siłę parcia betonu ) - usunięcie tej usterki na drugi dzień kiedy beton jest jeszcze łatwy do zestrugania to raptem 15 minut roboty jeśli o tym nie wiedział - to teraz niech pokryje koszty edukacji jesli mu się nie chciało - to tym bardziej powinien ponieśc te koszty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 15.10.2007 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 a po co sie spieszyć - nie lepiej zaczekac na wykonawcę solidnego i sprawdzonego a nie brać pierwsze lepsze co sie nawinie Nie wiem co paliłeś, ale na pewno kopa ma, co prawda to prawda! Niektórzy biorą kredyty, umawiają się na dzień opuszczenia mieszkania i inne takie. Przy takich opresjach lekko krzywą ścianę każdy zaryzykuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Eltom 15.10.2007 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 jeśli o tym nie wiedział - to teraz niech pokryje koszty edukacji jesli mu się nie chciało - to tym bardziej powinien ponieśc te koszty A! Tu się z Tobą w 100% zgodzę. Nawet w 140% A teraz cymesik z moich okolic: chodzę sobie i patrzę jak ładnie się okolica buduje i patrzę i co widzę?... Na domku wylany strop... bez wieńca... płyta dochodzi do zewnętrznej strony ściany "łagodnie opadającym łukiem". Szczęka opadła mi bynajmniej nie łagodnie... Pewnie developer. Się przykryje strypianem i klient nie będzie wiedział. Ba! Klient może się pojawi dopiero na gotowe... I co wtedy?! Ha! Kupujta ludziska od developerów - no jak dla siebie robią, uczciwe takie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts