Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

olej to zakryje styropian ja chcialem fundamenty zrobic we wrzesniu i wykonawcy szukalem w lipcu i co uslyszalem odpusc se pan buduj za rok niema czasu jak chce to go wywal ale zapomnij ze zakoncysz w tym roku a jak on sie rozgada to inny ci moze nie przyjsc pozdrawiam
Mój był solidny i sprawdzony, najlepszy w okolicy :lol: A u mnie się popsuł :-? No i nie kazdy może czekać :wink:

Mayland -z moimi wykonawcami sytuacja była podobna -tylko popsuli się na następnej budowie po mojej :) U mnie wszystko szybko i sprawnie oraz na trzeźwo -natomiast u kolegi do którego poszli po 2tygodniach -albo drinkowali albo trzeźwieli :) Cieśla od więźby u mnie nawet herbaty odmówił -u kumpla natomiast dzień zaczął od wina (bynajmniej nie bordeaux) i resztę dniówki przespał w samochodzie. Kumpel miał do nas potem straszne pretensje, że go nie uprzedziliśmy -a my bylismy w szoku, że ekipa tak zaniemogła z dnia na dzień :wink:

ad Witos - domyslam się że jestes przedstawicielem takich własnie wykonawców

ad Eltom - wieniec płyty żelbetowej nie musi byc opuszczony - osobiście stosuje kilka rodzaji wienców płyty żelbetowej zaleznie od warunków - ale partactwa nie daje się wytłumaczyć

Nie bawię się w kierownika budowy ale widziałem jak przepiękne projekty i przedsięwzięcia zostały ewidentnie sp......dolne przez pseudofachmanów

ad Eltom - wieniec płyty żelbetowej nie musi byc opuszczony - osobiście stosuje kilka rodzaji wienców płyty żelbetowej zaleznie od warunków..

jakieś szczegóły? z czegoś uczyć się muszę

Eltom nie pisał o opuszczonym wieńcu, ani o typie stropu, domyslić się można że chodzi o monolit :roll:

Na domku wylany strop... bez wieńca... płyta dochodzi do zewnętrznej strony ściany "łagodnie opadającym łukiem".
j

ak już cytujesz to do końca, niemanipuluj (bardzo ostatnio popularne słowo :D )

a chodzi mi o ten łuk i jak to ma się do Twoich róznych sposobów wykonywania wieńców

pomijajac nieumiejetnośc wstawiania cytatów -to własnie zmieniałem klawiaturę bo jak zwykle wylałem na nia kawę

nie ma w tym manipulacji ale opis płyty jest jasny i dokładny

Cześć

Podepnę sie pod temat :wink:

Czy w obecnych temperaturach ( noc koło 0 st., dzień koło 10 st. ), trzeba też pielęgnować beton na stropie i wieńcach, znaczy go polewać wodą ?

Czy jak jest chłodniej, to wysycha wolniej i nie trzeba go "lać" :wink:

Z góry dzięki za odpowiedzi.

pozdrawiam, majki

U mnie na budowie przy zalewaniu betonem ścian piwnicznych w szalunkach Acro kilka ściąg dwóch płyt pękło i trochę wybuliło ścianę. Laliśmy w sobotę i o dziwo bez jakiejkolwiek prośby czy zachęty z mojej strony majster z pomocnikiem przyjechał w niedzilele 0 7 rano żeby ściagnąc te dwa blaty i skuli siekierkami powstały garb.(od 1 do 10 cm garbu na powierzchni 1 m2). To się nazywa porządna ekipa.

Co prawda laliśmy bardzo powoli bo wysokość ścian to 2,40 cm, ale jak zaczęły strzelać te ściagi to powiało grozą, mocne przeżycie.

ad Witos - domyslam się że jestes przedstawicielem takich własnie wykonawców

Nie jestem przedstawicielem żadnych wykonawców, ale każdemu nawet najlepszemu wykonawcy coś czasem nie wyjdzie. Ale Ty bys ich zaraz pozwalniał. Dlatego bredzisz. JAk ci żona obiad przypali to też ją zwolnisz..... o nieomylny.

A tak na marginesie to jestem architektem.

e no fajnie jestem przedstawicielem firmy ktora czasem maly wedlug mnie wybaczalny blad popelni. fajnie juhu tylko dlaczego nie moglem znalesc nikogo do zrobienia wlasnych fundamentow a muraza jednego co mam w rodzinie nawet nie pytam o budowe reszty bo nie ma czasu no i szukam kogos innego pozdrawiam

Przepraszam, że wtrącam się w te pogawędki.

Panowie - zapomnieliście o co pytał autor :o

Po pierwsze kolega MARTiiii nie napisał czy wgięło do środka czy na zewnątrz.

Miałem na poddaszu lekko wybrzuszony wieniec na długości około metra do wewnątrz. Niestety mimo czujnego oka (a i wykonawca ni najgorszy) dojrzałem problem dopiero przed tynkowaniem :( . I co ? 8)

Wiertarka z opcją kucia, szeroki przecinak plus oczywiście okulary ochronne i po nierówności nie było śladu :lol: . Zajęło mi to może z pół godziny a tynkarze nie musieli nadkładać kilku centymetrów tynku na całej ścianie.

Pozdrawiam

Karp

Witam, i mam pytanie dotyczace szalowania pod wylewanie wieńca. Właśnie nasi majstrzy robią szalunki z płyt osb i do tego będą wzmacniać konstrukcje prętami stalowymi tzn. łączyć płyty aby nie rozsadziło. Czy to powinno wystarczyć? Planujemy zalewać wieniec z pompy. A jak Wy to robiliście? Może jakieś sugestie, wskazówki jak uniknąć rozsadzenia szalunków?
Witam, i mam pytanie dotyczace szalowania pod wylewanie wieńca. Właśnie nasi majstrzy robią szalunki z płyt osb i do tego będą wzmacniać konstrukcje prętami stalowymi tzn. łączyć płyty aby nie rozsadziło. Czy to powinno wystarczyć? Planujemy zalewać wieniec z pompy. A jak Wy to robiliście? Może jakieś sugestie, wskazówki jak uniknąć rozsadzenia szalunków?

Jeśli majstrzy coś robią, to im nie przeszkadzaj :wink: .

Jeśli robią to pierwszy raz to im podpowiedz by co jakiś kawałek wiązali te płyty do wewnątrz np. "paloną 3" :wink:.

Rozwiązanie tanie i skuteczne, im częściej tym mniej krzywizn.

[

Na domku wylany strop... bez wieńca... płyta dochodzi do zewnętrznej strony ściany "łagodnie opadającym łukiem".

Szczęka opadła mi bynajmniej nie łagodnie...

pokash fotkem :o