kailos 14.10.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 witam Pierwszy post, pierwsza budowa a wiedzę mam z internetu:)Poczytałem ale nie znalazłem nigdzie. Wykopałem rowy fundamentowe i została mi glina. Padła propozycja, żeby tą glinę rozplanować w środku fundamentów.Oczywiście po uprzednim wybraniu humusu. Warstwę gliny przykryć dopiero piaskiem. (30 cm) I drugie czytam o zagęszczaniu. Czy dobrym pomysłem jest: piasek 10-50 cm polewam wodą i ubijam wibratorem.Trochę boję się tej wody (pogoda jaka jest pada często i gęsto) Zasypane fundamenty będą sobie leżeć do przyszłego roku co wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GACUŚ 14.10.2007 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 Tą glinę w fundamentach to daruj sobie , nie jest to dobry pomysł . Jeżeli chodzi o lanie wody w piasek i potem zagęszczanie to dobry pomysł , tylko jak wsypiesz na spód glinę to gdzie ta woda będzie miała wsiąknąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek.z 15.10.2007 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 uwazam ze to zly pomysl. glina jest wysadzinowym gruntem-lepiej uzyc piasku.jesli gline masz w wykopie fund. to pamietaj by chronic ja przed doplywem wilgoci i przemarzaniem.jak bedziesz zageszczal piasek rzucony na glinie wibracyjna zageszczarka moze dojsc do uplastycznienia gruntu gliniastego-dlatego proponuje przed ulozeniem podsypki wylac warstwe chudego bet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorisN 15.10.2007 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 witam Pierwszy post, pierwsza budowa a wiedzę mam z internetu:) Poczytałem ale nie znalazłem nigdzie. Wykopałem rowy fundamentowe i została mi glina. Padła propozycja, żeby tą glinę rozplanować w środku fundamentów. Oczywiście po uprzednim wybraniu humusu. Warstwę gliny przykryć dopiero piaskiem. (30 cm) I drugie czytam o zagęszczaniu. Czy dobrym pomysłem jest: piasek 10-50 cm polewam wodą i ubijam wibratorem. Trochę boję się tej wody (pogoda jaka jest pada często i gęsto) Zasypane fundamenty będą sobie leżeć do przyszłego roku co wy na to? Jak na wiedzę z internetu to troszkę słabiutko Nigdy nie daje się gliny do środka fundamentów i nie polewa się wodą piasku w fundamentach gdzie woda nie będzie miała odpływu w tym przypadku nie będzie miała bo masz glinę. Czyli do środka tylko piasek i ubijanie go co 20-30 cm. Sama na ten temat dużo czytałam i mam nadzieję że to optymalna wersja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kailos 15.10.2007 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 witam Pierwszy post, pierwsza budowa a wiedzę mam z internetu:) Poczytałem ale nie znalazłem nigdzie. Wykopałem rowy fundamentowe i została mi glina. Padła propozycja, żeby tą glinę rozplanować w środku fundamentów. Oczywiście po uprzednim wybraniu humusu. Warstwę gliny przykryć dopiero piaskiem. (30 cm) I drugie czytam o zagęszczaniu. Czy dobrym pomysłem jest: piasek 10-50 cm polewam wodą i ubijam wibratorem. Trochę boję się tej wody (pogoda jaka jest pada często i gęsto) Zasypane fundamenty będą sobie leżeć do przyszłego roku co wy na to? Jak na wiedzę z internetu to troszkę słabiutko Nigdy nie daje się gliny do środka fundamentów i nie polewa się wodą piasku w fundamentach gdzie woda nie będzie miała odpływu w tym przypadku nie będzie miała bo masz glinę. Czyli do środka tylko piasek i ubijanie go co 20-30 cm. Sama na ten temat dużo czytałam i mam nadzieję że to optymalna wersja Nigdzie nie było napisane wprost ze sie nie daje. A wkoło mnie sasiedzi co sie budują dają glinę. Mnie osobiście też ten pomysł się nie widział stąd ten post. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-Mandzia 15.10.2007 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Zgadzam się z DorisN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedzio 15.10.2007 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2007 Nie popełniaj tego błędu, nie syp gliny do fundamentów (to żadna oszczędność, a wręcz znaczny wzrost kosztów później). Odnośnie sypania gliny do fundamentów, to za mnie zdecydowali o sypaniu gliny ekipa i kierownik, a koszty naprawy tej decyzji musiałem w większości ponieść ja --> tak naprawdę nadal nie jestem pewien czy poprawka została zrobiona właściwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirosław badeński 18.10.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2007 DorisN ma 100% rację. Dawno temu usnuto powiedzenie: "glina wody nie przepuszcza....". Proponuję pod wylewkę betonową podłogi (wewnątrz) 30cm żwiru (pospółka) lub nawet tłuczeń kamienny frakcji 0-8. Gliny należy się pozbyć (odwóz). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts