moniga 31.07.2003 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Oczywiście jeden wymiar jest zależny od szerokości schodów ale chodzi mi o ten drugi więc nie wiem czy to szerokość czy głębokośc spocznika ale mam nadzieję że się rozumiemy.Czy to jest z góry określone jakimiś przepisami? W gotowych projektach jak próbowałam podejrzeć to wychodził mi 1m a moja projektantka twierdzi że 1,2.Jakie wychodzą wam głębokie klatki schodowe. Ja mam nieć domek parterowy z użytkowym poddaszem i klatka ma zając mi w głąb około 3,2.Czy to nie jest zbyt dużo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magmi 31.07.2003 11:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Lipca 2003 Moniqa, minimalna "głębokość" spocznika to 0,9m - podaję za Muratorem, ale nie wiem czy to wynika z jakiejś normy, czy po prostu ze zdrowego rozsądku - na pewno węższy (płytszy) byłby juz niewygodny. U mnie - schody dwubiegowe ze spocznikiem - głębokość klatki schodowej wychodzi taka jak podajesz (dokładnie nie pamiętam, ale na pewno nie mniej niż 3m). Sam spocznik ma dokładnie 1m głębokości.Zdaje się, że na ogół jest to tak zaprojektowane, że głębokości spocznika=szerokość 1 biegu schodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts