Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeprowadzka - przeniesienie działalności gospodarczej ???

KaiM

Recommended Posts

Moje pytanie o Wasze doświadczenia i wskazówki kieruję do wszystkich, którzy to już przeszli. Od lat kilku do tej pory działalność mam zarejestrowaną w bloku gdzie mieszkam ale właśnie się przeprowadzam do domu pod miastem.

Pytanie czy działalność TRZEBA przerejestrować również? Zmieni mi się US a słyszałem że ten którego opuszczam zawsze robi kontrolę - taką szczegółową na koniec "wspólnego pożycia" :lol: Czy to prawda? Jakoś sie przygotować?

Z góry dziękuję za Wasze wypowiedzi

KaiM

robisz zmianę we wpisie, druk NIP 1 /osoba fizyczna/

hmmm zmianę we wpisie to w Urzędzie Miasta raczej prawda? A NIP1 kojarzy mi się z formularzem raczej w US - chyba że są to dwa kroki

Dzialalnośc - rozliczenie vat'u stary urzad, PIT4 nowy urząd.

A tego pierwszego już niestety nie qmam - zbyt duży skrót myślowy jak dla mnie. To będzie krok 3?

PIT4 składam w nowym OK - to jako krok 4

Dzięki Majka za wskazówki. A coś o tej obowiązkowej kontroli słyszałaś?

robisz zmianę we wpisie, druk NIP 1 /osoba fizyczna/

hmmm zmianę we wpisie to w Urzędzie Miasta raczej prawda? A NIP1 kojarzy mi się z formularzem raczej w US - chyba że są to dwa kroki

Dzialalnośc - rozliczenie vat'u stary urzad, PIT4 nowy urząd.

A tego pierwszego już niestety nie qmam - zbyt duży skrót myślowy jak dla mnie. To będzie krok 3?

PIT4 składam w nowym OK - to jako krok 4

Dzięki Majka za wskazówki. A coś o tej obowiązkowej kontroli słyszałaś?

W urzędzie miasta zmieniasz dane osoby prowadzącej działalnośc gospodarczą, nie zmienia się numer. Nie wiem, czy teraz Urząd zawiadamia GUS - tam też chyba trzeba zmienić adres zamieszkania, ale nie działalności.

W US trzeba zlozyc druk NIP 1 - dotyczy on danych wlaściciela firmy.

ZUS - zawiadomi chyba US.

Oczy wiście bank ty zawiadamiasz, jak dostaniesz nowy dowód. /ten numer też potrzebuje US i ZUS/

Qrcze, coś sie pozmieniało, musisz sprawdzić.

Nie do wszystkich przychodzi kontrola.

Zreszta nie zmieniasz US, w którym płacisz VAT, tylko US gdzie rozliczasz się z dochodowego.