Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt GRYF pracownia DOMOWE KLIMATY

Recommended Posts

• 2 months później...

Dominiko i Jakubie witajcie w budowlanej bajce.

Projekt GRYFA pojawił się stosunkowo niedawno, więc nie ma raczej osób, które by go zrealizowały. Jeśli się zdecydujecie, będziecie prawdopodobnie pierwsi lub jednymi z pierwszych.

Przy rozpatrywaniu tego projektu dwa aspekty wydają się być zasadniczymi: funkcjonalność i prostota bryły, która przekłada się bezpośrednio na koszty. Szczególną urodą raczej nie grzeszy dlatego też można mu będzie zrobić trochę "makijażu". Gra kolorami, jakieś niedrogie a ciekawe obróbki, niewielkie elementy obłożenia klinkierem czy kamieniem. Czasami w hurtowniach zostają jakieś "resztówki", których pozbywają się tanio. To temat na koniec rozważań o projekcie ale nie na koniec budowy!!!!.

Układ pomieszczeń - jest to oczywiście jakaś propozycja autora, którą każdy według potrzeb może adaptować. Jednakże, moim skromnym zdaniem, dom ten można budować bez jakichkolwiek zmian. Sugeruję jednak jedną zasadniczą.

Poszerzenie garażu do około 4m. w środku. Powtarzam to w wielu postach, nie z powodu sklerozy, że dom powinien być funkcjonalny. Zatem, powinien mieć pomieszczenia i urządzenia ułatwiające nam życie w nim. Zbyt wąski garaż jest po prostu męczarnią!!! Wzrosną koszty domu ? Fakt, ale warto je w tym przypadku ponieść. Dodatkowo, pokoje będą miały większą powierzchnię - po około 13,85m. Druga ewentualna zmiana to likwidacja podcienia w salonie. Prawdopodobnie i tak należałoby wybudować taras,więc dodatkowe metry z podcienia przydadzą się w salonie. Materiały i koszt praktycznie takie same. Zabieg ten niewątpliwie poprawi funkcjonalność salonu, który w proporcjach wyjdzie trochę długi.

W celu utrzymania pewnej symetrii można byłoby zrobić korektę ustawienia okien i bramy garażowej (małe przesunięcia).

Kuchnia - jeśli zbyt mała - ewentualnie można przesunąć ściankę w stronę salonu, jednak nie więcej jak 20 cm, żeby zbytnio nie zmniejszyć wejścia do salonu z holu. Jeśli ktoś nie chce mieć zbyt otwartej na salon kuchni, może ją trochę "przymaskować" poprzez wydłużenie jednej ze ścianek.

Tyle na razie. Pozdrawiam.

A ja odradzam te zmiany....

Śledzę posty gourmand od jakiegoś czasu i pojąć jednej rzeczy nie mogę: skąd ten pęd do poszerzania garażu w domach, kt. mają np. na parterze 75 m.kw. ? Garaż to pom. pomocnicze, dla wielu osób wręcz zbędne w bryle budynku. Przy domach ok. 150-200 pow. użytkowej to ja się z tezą o ich szerokości i głębokości zgadzam. Te parę metrów w tą czy w tamtą nie grali roli. Ale przy budynkach o prostej bryle, pow. 120 m.kw., gdzie każdy metr kw. się liczy, poszerzanie garażu do rozrzutność.

Tak samo jak poszerzanie całej bryły powyższego domku. Diabli biorą SYMETRYCZNOŚĆ ELEWACJI. A ona przy tak prostej bryle jest niebywale ważna. Poszerzenie budynku o prawie 80 cm. spowoduje wzrost całej powierzchi o około 10 m.kw., a to już 130 m.kw. i wtedy można poszukać już innego domu o tej pow.

Podobnie sceptyczny jestem do zabudowania zadaszenia i wciągnięcia go do salonu. Efekt=salon stanie się kiszkowato długi, czyli kolejne m.kw., a pokój dzienny ani bardziej reprezantacyjny, ani bardziej ustawny, a droższy....

Dominiko i Jakubie

Projekt jest bardzo wyważony, zarówno w formie jak i programie wewn. Ma mało komunikacji, prosty dwuspadowy dach i wszystko co potrzeba. Zadaszony taras, osłonięty ścianami budynku pozwoli spędzać na nim czas w deszczowe dni.

Jedyna wada, jak dla mnie, to brak dostępu światła dziennego do łazienki. Ale coś za coś.

W podobnym stylu są domy:

http://www.archipelag.pl/projekty-domow/rozia-g1/

http://www.domus.wroc.pl/projekt1.html?id=31&flip=

http://www.dobredomy.pl/?id_project=38&infopage=1

jest wersja z garażem.

Pozdrawiam.

Witajcie forumowicze,

nie będzie tu traktatu o pojmowaniu rzeczy, bo to nie czas i miejsce ...... ale prośba o uważne czytanie innych wypowiedzi, jeśli chcemy konstruktywnie w dyskusji uczestniczyć.

W swej poprzedniej wypowiedzi pisałem " Przy rozpatrywaniu tego projektu dwa aspekty wydają się być zasadniczymi: funkcjonalność i prostota bryły, która przekłada się bezpośrednio na koszty"...

Zatem, wydawało mi się, że jasno określiłem mój stosunek do tego projektu. Jeśli nie, to przepraszam i na przyszłość postaram się bardziej klarownie wyrażać myśli.

.... dalej go potwierdziłem pisząc...... " Układ pomieszczeń - jest to oczywiście jakaś propozycja autora, którą każdy według potrzeb może adaptować. Jednakże, moim skromnym zdaniem, dom ten można budować bez jakichkolwiek zmian".

O kształcie salonu po zmianach również się wyraziłem sygnalizując ich skutki....

...."Zabieg ten niewątpliwie poprawi funkcjonalność salonu, który w proporcjach wyjdzie trochę długi".....

Odniosę się do proporcji domu, o czym pisał mój poprzednik. Oczywiście nie jako riposta lecz merytoryczna dyskusja. Łatwo zauważyć, że patrząc na niego od frontu jest on węższy (12,5m.) niż głębszy (13,7m.), zatem poszerzenie go wręcz poprawiłoby proporcje.

Skąd mój pęd do poszerzania garaży? Do niczego takiego z góry się nie przyznaję. Jedynym moim celem jest poprawienie funkcjonalności pomieszczeń, które chcemy sobie zbudować za ciężko zarobione pieniądze. Jeśli kogoś będzie stać i będzie miał taką potrzebę, po prostu skorzysta z tej sugestii. Lepiej jest pominąć czyjąś sugestię niż żałować po wybudowaniu domu, że się na jakiś pomysł nie wpadło.

Nigdy też na forum nie dawałem żadnych rad, a jeśli już coś sugerowałem, to zawsze starałem się argumentować, wskazując (zauważane przeze mnie) pozytywne i negatywne strony określonego rozwiązania.

Tak przy okazji poruszę inny problem ogólny. Nie zawsze w dyskusji aspekt finansowy czy też konieczność ograniczenia powierzchni domu są decydujące. Można przecież budować dom mały ale nie znaczy to , że musi być ciasny i nie funkcjonalny. Osobiście np. zawsze przedkładam dobrze urządzoną kuchnię, gdzie spędza się dużo czasu, nad przesadnie przepastną sypialnię, gdzie zazwyczaj spędza się mniej czasu.

Jeśli ktoś ma odmienne zdanie w tej materii..... zawsze to uszanuję. Jak to dobrze, że nie musimy być wszyscy jednakowi!!!!

Ważne jest to, że takie forum istnieje, że ludzie mogą dyskutować, wymieniać poglądy, czy też wręcz nauczyć się wiele o trudnej sztuce budowania. Niestety długo jeszcze nie będzie tak, że każdy kto chce pobudować dom wyjmie pieniądze na stół, wezwie fachowców a oni uczciwie wykonają dom jego marzeń.

Dominika i Jakub rozpoczynają przygodę z budowaniem i jestem przekonany, że nawet najbardziej kontrowersyjna sugestia forumowicza, może być przez nich wykorzystana.

Życząc im trafnych wyborów zapraszam do dalszej dyskusji.

Witamy, dziekujemy za wszelkie sugestie, które faktycznie mogą pomóc w podjęciu słusznych decyzji i z pewnością sprawiają że na różne sprawy można spojrzeć z innego punktu. Dla nas jest to projekt w którym nie przewidujemy zbyt wielu zmian, z pewnością między kuchnią i salonem nie bedzie tych małych ścianek po bokach, a problem z ciemną łazienką chcemy rozwiaząc za pomocą świetlików tunelowych Velux. Kuchna faktycznie jest niewielka, ale sądze że nawet tak niewielkie pomieszczenia można ładnie i funkcjonalnie urządzić. Zacieniony taras to nie tylko osłona przed deszczem, ale także przed słońcem, gdyż taras znajdować się będzie od południowej strony, w zwiazku z czym zawsze to odrobina cienia. A pomysł z "makijażem" z pewnością jest warty głebszego zastanowienia :D .

Czekamy na dalsze sugestie.

gourmand

Czytam uważnie wszystkie posty, w temacie w którym chcę zabrać głos, zapewniam.

Impuls do jego napisania dały mi Twoje, jak Ty to nazwałeś, sugestie. W moim odczucie błednę, w tym KONKRETNYM przypadku.

Kilka razy ostatnio pisałeś o tym garażu, ale tyczyło się to domów, które miały przystawiony garaż z boku budynku ( ztego co pamiętam ). I jego ewent. poszerzenie to strzał w dziesiątkę. Małe koszty, duży efekt.

Ale w przypadku Gryfa....Powtórzę, proporcje podcień-reszta budynku ( ich wzajemny stosunek 1-1 ) diabli biorą i nic do rzeczy tu nie ma, że długość budynku jest większa.

Zresztą założyciele wątku, nie chcą wprowadzać zmian, kt. ewent. zasugerowałeś. :wink:

Z pozostałymi tezami Twojej wypowiedzi zgadzam się w pełni. Mało tego uważam, że bardzo ładnie piszesz o architekturze, z dużym szacunkiem do odbiorcy i z niezłym wyczuciem stylu pytających. To się również dobrze czyta, w tym pełne, składne zdania, nie zaś poszarpane wypowiedzi.

Pisz zatem, miły przed-przedmówco :wink: , pisz jak najwięcej, sam chętnie przeczytam.

Pozdrowienia.

• 1 month później...
  • 4 weeks później...
Cześć. Po wielu miesiącach szukania projektu domu (zaczęliśmy od tych z poddaszem użytk.), skłaniamy się prawie napewno do zakupu projektu Gryf. Zmiany, które chcemy wprowadzić to poszerzenie budynku 2x po 25cm, wyrównanie ściany w pokoju oraz "zamknięcie" kuchni" + ewent.zabudowanie małej spiżarki. Czy ktoś zakupił ten projekt w biurze "domoweklimaty" i ma jakieś spostrzeżenia?

Witam , razem z mężem zdecydowaliśmy się właśnie na ten projekt :D i teraz już odliczny dni do wbicia " pierwszej łopaty". Jedyne zmiany jakie zostały wprowadzone, to zmiana stropu na ceramiczny oraz materiałem nie bedzie bustak ceramiczny jak zalecaja w projekcie a bloczki Ytonga. Nam rozmiar domu odpowiadał, a po za tym szerokość działki nie pozwala na żadne poszerzenia.Pozdrawiamy!

Wizja naszego Gryfa po zmianach "leży" u osoby adaptującej projekt. Póki co wiemy, że będzie mały problem z kątem nachylenia dachu, który nie mieści się w planie zag.terenu (min.30st.) - poleciliśmy podanie wyceny wprowadzenia wszystkich ewn.zmian i czekamy aktualnie na tel. Narazie spieszy nam się dość umiarkowanie bo zamierzamy wystartować z budową za rok, natomiast chcielibyśmy zacząć już teraz robić przyłącza mediów do działki. My mieszkamy w Łodzi - a Wy tzn.Dominika i Jakub gdzie zamierzacie budować swój dom? (rozumiemy, że projekt już zakupiliście)

Pozdrawiamy również.

My będziemy budować w Kędzierzynie-Koźlu Woj. Opolskie. Projekt już mamy kupiony, zaadoptowany , pozwolenie na budowe też mamy, teraz już tylko zostało 7 dni aby się ostatecznie uprawomocniło i .... ZACZYNAMY :p I póki co jestesmy pełni entuzjazmu i nadzieji, w tym roku jeszcze chcielibyśmy sie wprowadzić, ale ...... narazie to niesmiałe marzenia, aczkolwiek według budowlańców bardzo pewne :wink: . Zobaczymy.

Witajcie budowniczowie Gryfa,

pozwolę sobie na kilka uwag (sugestii), które być może będą wam lub innym w przyszłości przydatne.

Rzecz pierwsza, usytuowanie komina w stosunku do kotłowni pozwala teraz na podłączenie tylko pieca gazowego. Biorąc pod uwagę niestabilny rynek paliwowy zastanawiam się, czy nie warto byłoby (przezornie) przesunąć cały komin lub dołożyć jeden kanał w kierunku kotłowni umożliwiający ewentualne podłączenie pieca np. na eko-groszek lub pellety.

Problem drugi to kuchnia, która nie jest zbyt duża. Wydaje mi się, że bez przeszkód można ją powiększyć w kierunku salonu o 20-30cm. Jest to szczególnie ważne w sytuacji gdy ktoś chciałby ją "zamknąć" tak jak np. RadekP. Jednak możliwości dalszego powiększenia jej ograniczone są wejściem do salonu, które nie może być zbyt małe.

Uwaga trzecia - łazienka. Jeśli ktoś chciałby mieć w niej trochę dziennego światła, to można ją ewentualnie rozjaśnić poprzez montaż odpowiedniego świetlika (świetlików). Pewnym rozwiązaniem może też być budowa elementów ścian z luxferów.

Powodzenia w budowie.

Cześć.

Otóż trafnie gourmand "wyłapał" kilka istotnych elementów Gryfa, które faktycznie i my zauważyliśmy; oto wykaz zmian wprowadzonych przez nas:

-poszerzenie budynku 2x25cm (szerszy garaż, miejsce na małą spiżarkę w kuchni), -wyrównanie ściany w salonie i zamknięcie kuchni ścianą wzdłuż przedpokoju (kuchnia bedzie mieć ok.13,3 + spiżarnia 1,4m2 a salon ok. 31), - usunięcie komina i kominka, - doprojektowanie dodatkowych kanałów spalinowych w jedynym kominie (w WC ogrzewanie gaz zamk.kom.spalania - kotłownia piec na paliwo stałe), doświetlenie łazienki luksferami. Dodatkowo przesunięcie okna na elew.bocznej, żeby w kuchni były 2 okna (doświetlenie korytarza), natomiast w salonie same drzwi balkonowe. Pozostaje jeszcze dostosowania kąta dachu do war.miejsc.(30st). Powyższe zmiany lezą u osoby adaptującej projekt (narazie z dokumentacją dostępną na stronie www) i czekamy na tel.

Gourmand - budujesz/wybudowałeś GRYFa, czy tylko jesteś obserwatorem i doradcą forumowym?

Pozdrowienia.

Witajcie budowniczowie,

W nawiązaniu do ostatniej wypowiedzi Radka - nie jestem doradcą forumowym. Nie odważyłbym się doradzać, gdyż w moim odczuciu wiąże się to w jakimś stopniu z wzięciem odpowiedzialności za ewentualne decyzje tzn. za ich skutki. Nie, nie boję się podejmowania decyzji, lecz na forum wyrażam tylko swoje poglądy, spostrzeżenia i sugestie. Nigdy nie mam na celu zamieszać komuś w głowie. Chcę raczej zwrócić uwagę przyjaciół forumowiczów, bo tak traktuję to szanowne grono, na coś czego być może sami nie zauważają lub po prostu potrzebują wsparcia i akceptacji. Rozmowy na tym forum są to dla mnie wielką przyjemnością. Mam wielki szacunek szczególnie dla tych którzy podejmują się trudu zbudowania gniazdka dla siebie, rodziny czy przyjaciół nie mając zbytnich zasobów. Często jest to dla nich wyzwanie życia. Stają często naprzeciwko administracji, biurokracji i "fachowców", którzy litości nie mają. Cóż może wtedy zrobić budowniczy, gdy nawet dwa nagie miecze niewiele by pomogły? Miło zatem jest porozmawiać o architekturze, budowaniu, roślinkach czy innych sprawach z bratnią forumową duszą.

Tak na marginesie, to forum jest swoistym fenomenem. Pomimo, że najczęściej nie znają się , nie widzą, a jednak bezinteresownie pomagają sobie.

Teraz do rzeczy.

GRYF to jest zupełnie nowa, z ostatniego roku propozycja. Zapewne Pan Charkiewicz wie ile i gdzie kupiono projektów Gryfa, lecz o adresy raczej trudno z uwagi na ochronę danych osobowych. Wychodzi na to, że Dominika i Jakub będą pierwszymi właścicielami takiego domu. Życzmy im powodzenia. Na pewno dadzą sobie radę. Doświadczenia historyczne wskazują na to, że pionierzy jak się zawezmą to ho, ho albo jeszcze lepiej. Ostatnio byli widziani w Ameryce i proszę, czego dokonali? Teraz nawet w telewizji codziennie rezultaty pokazują.

A Gryf, jest moim skromnym zdaniem, udanym kompromisem pomiędzy funkcjonalnością, prostotą i estetyką zapewniającym dość tanie budowanie.

Tyle na dzisiaj.

Pozdrawiam

Cześć.

Mam pytanie: ile Was wyniosły koszty adaptacji projektu (instalacja sanitarna i elektryczna wraz z przyłączami oraz proj.zag.działki, opłata ZUP)? U nas doszły zmiany w projekcie (j.w.) - w sumie 4500zł + 1700 projekt gotowy = 6200zł. Ten sam architekt zaproponował narysowanie projektu od podstaw wraz z instalacjami itd. (+wszystko jw.) za 6000 zł - i mamy konsternację...byliśmy w zasadzie pewni zakupu Gryfa. Jak myślicie - koszty prawie identyczne - jak będzie lepiej dla nas? Za projektem indywidualnym dodatkowo przemawia fakt, iż nie znamy opinii osób który ewent.wybudowały ten dom.

Pozdrowienia.

Witamy, u nas koszty adaptacyjne i wszelkie dodatkowo związane z tym koszty to 2200, plus projekt 1700. Ale pierwszy architekt z którym rozmawialiśmy zaproponował nam cenę 5000,00 za odaptację i przyłącza. Jak widać rozbieżnośc w ich cennikach jest spora, dlatego proponuje poszukać innego.

• 1 month później...

Witajcie Dominika i Jakub

Ja także z mężem wybrałam ten projekt domku, planujemy w nim kilka zmian i jestesmy dopiero na poczatku załatwiania wszystkich spraw z budową.

Ciekawa jestem Waszych postępów w budowie, i zmian zrobionych przez Was pisałaś tu już o kilku i czy to już były zmiany ostateczne czy jeszcze jakieś zastosowaliście?

Na jakim etapie jesteście? Chętnie obejrzałabym zdjęcia waszego domku.