Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W RODODENDRONACH 8 pracownia ARCHON

Któy projekt jest lepszy i bardziej funkcjonalny? RODO 6 czy RODO 8...  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Któy projekt jest lepszy i bardziej funkcjonalny? RODO 6 czy RODO 8...

• DOM W RODODENDRONACH 6
    • DOM W RODODENDRONACH 8

Recommended Posts

No ja tak to się zmieści. Jak nie będzie prysznica to wanna się zmieści. Tylko pion jest w rogu i wanna musi być troszkę odsunięta, zabudowa mała od ściany.

A prysznic i wanna w górnej łazience??

U mnie na dole prysznic na górze wanna. Ja i tak używam raczej prysznica, ale dla dzieci to musi być wanna.

• Odpowiedzi 207
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A prysznic i wanna w górnej łazience??

Żona obstaje przy wannie w dolnej łazience, ale docelowo to może się jeszcze zmienić (póki nie zaczęliśmy budowy). Poogląda jeszcze parę łazienek i przykładowych aranżacji to może zmieni zdanie. Zastanawiam się w jaki inny sposób można by było zaadaptować ten kącik pod schodami, ale nic mi nie przychodzi do głowy. Pralkę będę miał w kotłowni za garażem więc brakuje mi sprzętu, którym mógłbym wypełnić tę pustkę.

A przy okazji - jaką masz bramę do garażu (marka, model, producent, sterowanie, opinia?).

Życzę postępów na budowie

Żona obstaje przy wannie w dolnej łazience, ale docelowo to może się jeszcze zmienić (póki nie zaczęliśmy budowy). Poogląda jeszcze parę łazienek i przykładowych aranżacji to może zmieni zdanie. Zastanawiam się w jaki inny sposób można by było zaadaptować ten kącik pod schodami, ale nic mi nie przychodzi do głowy. Pralkę będę miał w kotłowni za garażem więc brakuje mi sprzętu, którym mógłbym wypełnić tę pustkę.

A przy okazji - jaką masz bramę do garażu (marka, model, producent, sterowanie, opinia?).

Życzę postępów na budowie

No u mnie będzie pralka a w reszcie kącika będzie składzik na chemie, sam nie wiem co tam będzie. JA sobie nie wyobrażam, że może nie być prysznica. Kotłownię mam na węgiel więc tam pralki nie będzie.

Bramę mam firmy Wiśniowski, segmentowa, bez przetłoczeń, struktura woodgrain, kolor złoty dąb, z klamką, automat Optimum Eko. Mam jeden pilot, ale można zamówić napęd Optimum i są tam dwa piloty.

http://www.wisniowski.pl/lng_pl/content/view/63/31/

Na razie dużo nie używana, raczej ręcznie, ale sprawuje się dobrze, jestem zadowolony. CO tu więcej oczekiwać od bramy.

Widzę , że ostro ruszyłeś z budową. My w tym roku mamy zamiar tylko fundamenty zrobić.Na razie czekamy, aż projektant nam w końcu skompletuję wszystko i będziemy starać się o pozwolenie na budowę. Mam pytanie: ile zapłaciłeś za wytyczenie budynku? Fundamenty jakie wysokie robiłeś i ile one Cię wyniosły?

Dziś trochę przeszkodził nam deszcz, bo od rana pada. Myślę, że po niedzieli ściany bedą się wznosić w miare szybko.

Zapierdzielasz z budową, że aż miło. W niecały miesiąc wyszedłeś z gruntu. Ściany polecą szybko - trochę wstrzyma Cię strop. Jak tak dalej pójdzie to przed zimą SSZ. Powodzenia i informuj o postępach.

Brian7 komentarze pisać w dzienniku?? No i ładnie wyznaczone przez geodetę. U mnie było milion kołków i desek potrzebnych. A tutaj kilkanaście kołków i sznurek. Wszystko dobrze tylko trzeba było trochę ściągnąć wierzchnią warstwę. Nie powinno być tej trawy w środku budynku.

A co do pogody to niestety, w tym roku jest jeszcze gorzej. Mi to już nie przeszkadza, ale Was rozumiem doskonale, swoje przeszłemu w tamtym roku. Też padało cały czas. Później grzało. Zaczeli mi robić dach. Położyli folię na jednej połaci i jak zaczęło padać to4 dni lało, nie padało. Wszędzie woda, a było sucho już. No ale co było zrobić.

A u mnie robi się kostka, opaska wokół domu, schody i wjazd go garażu. Później dam zdjęcia.

Założyłem osobny temat do komentarzy:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?183896-Dom-w-Rododendronach-8-Brian7-Komentarze&p=4838575#post4838575

Zapraszam do komentowania. :)

@Edit: Dodałem nowe zdjęcia z murowania.

PS; Przepraszam, ale zdjęcia są troche spore i długo się to wszystko ładuje. ;)

Edytowane przez Brian7

Witam. My również budujemy dom w rododendronach 8. Od początku budowy nie miałam okazji się na nic zdenerwować. Ale wczoraj po raz pierwszy zdarzyło mi się coś takiego. Postawili nam już ścianki na dole i jak zobaczyłam kuchnię to się wręcz podłamałam. Jest stanowczo za mała i w ogóle nie ustawna. Spiżarni na pewno nie będzie i myślę, żeby zamurować okno od strony wykusza tylko zastanawiam się czy wtedy nie będzie źle wyglądał balkon nad wykuszem, który jest z jednej strony bardziej wysunięty. Czy można go jakoś wyśrodkować, coś zrobić z oknami na górze, żeby były na równi z oknami, które są w wykuszu? Czy mógłby mi ktoś doradzić? Edytowane przez justyna_xyz

Witam. My również budujemy dom w rododendronach 8. Od początku budowy nie miałam okazji się na nic zdenerwować. Ale wczoraj po raz pierwszy zdarzyło mi się coś takiego. Postawili nam już ścianki na dole i jak zobaczyłam kuchnię to się wręcz podłamałam. Jest stanowczo za mała i w ogóle nie ustawna. Spiżarni na pewno nie będzie i myślę, żeby zamurować okno od strony wykusza tylko zastanawiam się czy wtedy nie będzie źle wyglądał balkon nad wykuszem, który jest z jednej strony bardziej wysunięty. Czy można go jakoś wyśrodkować, coś zrobić z oknami na górze, żeby były na równi z oknami, które są w wykuszu? Czy mógłby mi ktoś doradzić?

Witam nowych Rodomaniaków. Jest nas coraz więcej. Forum się ruszyło :D

No kuchnia nie jest za wielka. JAk zamurujesz okno, to zyskach sporo miejsca. Myślę, że nie będzie to źle wyglądać z zewnątrz. A co do wyrównania okien na górze i wykusza. Pomiędzy oknami tarasowymi jest ściana działowa. Wystarczy przesunąć ścianę. Zależy z czego będzie, bo ona wychodzi na podciągu, czy da się ją przesunąć, nie wiem.Tu zdjęcie dla obrazu:

http://img707.imageshack.us/img707/5470/33923130.jpg

No i kuchnia. U mnie mniej więcej będzie wyglądać tak. Pod oknem zlew. Wizualkę robiłem sam, więc nie ma bajerów, ale ustawienie widać mniej więcej.

http://img3.imageshack.us/img3/6389/kuchnia1l.jpg

http://img171.imageshack.us/img171/5844/kuchnia2v.jpg

http://img841.imageshack.us/img841/769/kuchnia3.jpg

http://img856.imageshack.us/img856/8146/kuchnia4.jpg

http://img600.imageshack.us/img600/2469/kuchnia5j.jpg

Mam pytanie: Jaka wam wyszła wyskośc od posadzki do stropu w garażu/kotłowni i jaka w reszcie parteru?

W garażu 225cm, w reszcie parteru 270. Garaż jest trochę niski. Na nadproże trzeba uważać, bo jest za mało miejsca. Dodatkowo mam ocieplony garaż, sufit 5cm, więc się jeszcze zmniejszy.

Nowe zdjęcia w dzienniku.

Bardzo dziękuję za odpowiedź i obrazki. Po wczorajszych konsultacjach z mężem i ekipą budowlaną stwierdziliśmy, że na razie zostawimy to okno. Tak na dobrą sprawę jak nie będzie spiżarni to na całym dole jest miejsce na szafki, a wiszących nie musi być tak dużo. :) Myślę, że nie będzie źle. Chociaż i tak uważam, że dwa okna w kuchni to poroniony pomysł. Ale mąż znowu twierdzi, że te dwa okna to super sprawa, bo dużo światła. Zobaczymy, wszystko wyjdzie w praniu. ;)

Bardzo dziękuję za odpowiedź i obrazki. Po wczorajszych konsultacjach z mężem i ekipą budowlaną stwierdziliśmy, że na razie zostawimy to okno. Tak na dobrą sprawę jak nie będzie spiżarni to na całym dole jest miejsce na szafki, a wiszących nie musi być tak dużo. :) Myślę, że nie będzie źle. Chociaż i tak uważam, że dwa okna w kuchni to poroniony pomysł. Ale mąż znowu twierdzi, że te dwa okna to super sprawa, bo dużo światła. Zobaczymy, wszystko wyjdzie w praniu. ;)

Ja też tak uważam jak Twój mąż. Na szczęście moja żona się zgadza. Kuchnia jest naprawdę jasna, zresztą salon też. Domek mam ustawiony wejściem na wschód. Czuli to okno i wykusz mam południe, a drzwi tarasowe na zachód.

Po likwidacji spiżarki naprawdę nie jest tak źle.

Wtam po dłuższej przerwie i bardzo sie ciesze ze coraz więcej rodo 8 się pojawiło.

U mnie przestój pan od adaptacji nie odbiera tel. pojechał sobie na wakacje a my czekamy. Myślałam nad zrobieniem świetlika może 2 nad klatką schodową żeby nie palić tam ciągle światła coś w tym stylu http://www.velux.pl/Klienci/Produkty/Swietliki_tunelowe/default.aspx?WT.mc_id=pl_SwietlikiTunelowe_2008_google

Pozdrawiam

Wtam po dłuższej przerwie i bardzo sie ciesze ze coraz więcej rodo 8 się pojawiło.

U mnie przestój pan od adaptacji nie odbiera tel. pojechał sobie na wakacje a my czekamy. Myślałam nad zrobieniem świetlika może 2 nad klatką schodową żeby nie palić tam ciągle światła coś w tym stylu http://www.velux.pl/Klienci/Produkty/Swietliki_tunelowe/default.aspx?WT.mc_id=pl_SwietlikiTunelowe_2008_google

Pozdrawiam

Na razie nie jest źle. Zobaczę jak wstawię drzwi do pokoi. Będą z białego matowego szkła. Przepuszcza światło, ale nie jak przezroczysta szyba. Wtedy napisze, czy jest potrzebny ten świetlik. Na pewno nie zaszkodzi, ale zawsze to parę stówek.

Pozdro