Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W RODODENDRONACH 8 pracownia ARCHON

Któy projekt jest lepszy i bardziej funkcjonalny? RODO 6 czy RODO 8...  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Któy projekt jest lepszy i bardziej funkcjonalny? RODO 6 czy RODO 8...

• DOM W RODODENDRONACH 6
    • DOM W RODODENDRONACH 8

Recommended Posts

Są... są... na razie bardziej p l a n u j ą c e niż budujące.... ;-)

Szkoda, że budujących ten domek jest tak niewielu ;-( Na szczęście mamy dobrze rozbudowany wątek o rodo 6, z którego można co nieco podpatrzeć ;-)

A my? No cóż... Na razie mamy projekt i parę pomysłów na zmiany w nim...

Na działeczce czeka grzecznie stal, a wkrótce i pustaczki oraz wieeelka dziura.... Dziura po starym murowanym domku... Na działce mamy już garaż na 2 autka... Działka gigant - 86 arów, z tego ponad połowa to trawka do koszenia więc jest o co dbać ;-)

Mam dwa pytania do zaawansowanych budowniczych - o ile faktycznie należy przesunąć okienko w kuchni aby zmieściła się tam lodówka?

zamierzam zbudować ścianki działowe na poddaszu, a nie zabudowywać poddasza płytami kg - czy ilość m2 powierzchnia ścian działowych parteru 53,30 m2 i poddasza 64,0 m2 to wartości prawdziwe?

Będę wdzięczna za odpowiedzi....

• Odpowiedzi 207
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A co my niby gorsi, niż Rodo 6, trzeba rozbujać ten wątek, może się więcej osób pojawi.

No działka fajna. Ja mam zaledwie 17 arów :D:D

CO do kuchni, to w projekcie jest chyba 50cm. Ja przesunąłem chyba o 17cm. Tak że lodówka spokojnie zmieści się i jest trochę miejsca. Nie mam jeszcze za bardzo planu na kuchnie, ale już muszę zacząć myśleć.

Zaczynam rozglądać się za płytkami.

Osprzęt elektryczny chyba wybrany. Będzie to prawdopodobnie Ospel Impresja, ale jeszcze nie na 100%.

No i mamy już zamówionego stolarza na schody, będą jesionowe, cena około 6tyś. za wszystko.

Co do ścianek działowych, to nie mogę w tej chwili zmierzyć, ale raczej prawidłowa, gdyż ścianki są w projekcie murowane, skosy są tylko na profilach podwieszanych.

No i się pochwalę drzwiami i bramą garażową. Tak wygląda domek teraz. Drzwi drewniane, lokalny stolarz. Brama automat segmentowa Wisniowskiego.

http://img843.imageshack.us/img843/6512/86226317.jpg

Zapraszam do dziennika, link w stopce.

Szkoda że nikt nie połakomił się o pokazanie zdjęć kuchni ze spiżarką - ja ją zostawiam nawet jeśli spiżarka jest mała i kichowata ;-) (a jest mała i kichowata ;-) ) Zastanawiam się nad tym oknem w kuchni od strony wykusza.... Z jednej strony myślę o jego likwidacji... z drugiej jednak szkoda mi światła i widoków na zasadzone już od kilku lat drzewka owocowe i krzewy porzeczek ;-)

A co do spiżarki to zawsze znajdzie się tam miejsce na kilka dodatkowych soków w kartonach i słoików ogórków kiszonych ;-) Niektórzy wyodrębniają część przejścia z wiatrołapu do garażu na spiżarkę lub przenoszą ją do kotłowni.... Ja nie chcę... W przejściu będzie szafa (jak u Ciebie ktosiek), a kotłownia zostanie kotłownią...

Zastanawiam się czy byłby sens zamiany okien na typowe.... W sumie nigdzie jeszcze nie orientowałam się w różnicy w cenie - ALE - mnie kusi ;-)

O innych zmianach napiszę pewnie jak będziemy je mieć już w projekcie....

Nie wiem czy teraz obowiązuje takie stwierdzanie -"okno typowe". Okna są wykoywane pod konkretny dom, pod dokładny wymiar. Nie ma różnicy praktycznie.

Zastanawiałem się nad likwidacją okna, ale szkoda tego okna, światła. Zlikwidowałem spiżarkę, ale może się uda upchnąć jakiś mini stolik w kuchni ;)

No i zaczęta druga strona.

• 4 weeks później...

Nasze zmiany w projekcie (mniej i bardziej istotne):

1. Zmiana wielkości okien w pokoju nad garażem i w garażu (będzie jedno i tu i tu)

2. Podwyższenie ścianki kolankowej o jeden pustak.

3. Likwidacja okna w kuchni od strony wykusza.

4. Zmiana materiału na ścianę nośną - z pustaka porotherm na maxa + kilka cm ocieplenia więcej.

5. Lane stropy na poddaszu.

6. Budowa ścianek działowych na poddaszu.

7. Poszerzenie domu od strony garażu.

8. Od strony wykusza na poddaszu - jedne drzwi balkonowe ( te w środku), dwa po bokach będą zamienione na okna.

Witam jestem zdecydowana na zakup rodo 8 mam pytanie co do kuchni czy w rzeczywistości nie jest mała (ile ma m2) ja myślałam nad poszerzeniem domu od strony garażu o 1m i od strony kuchni o 1m nie wiem czy technicznie jest to możliwe.

Jeśli chodzi o salon to zrezygnowałabym z jednych drzwi zostałyby tylko 2 i chciałabym zamknąć salon, tzn. zrobić ściankę z dużymi drzwiami tylko nie wiem czy w hollu nie będzie za mało miejsca.

Jeślichodzi o łazienkę na dole to chcę ją przesunąć tak aby było okno a przejście zrobić koło schodów i może wygospodarować tam miejce na pralkę i mini suszarnie

Dziekuje za wasze uwagi są bardzo cenne przy wyborze projektu

pozdrawiam:D

Witam, nasze grono się powiększa, bardzo się cieszę. Zachęcam do pisania :)

Co do kuchni to nie jest taka mała wg mnie. My zrobiliśmy dom praktycznie jak w projekcie, nie mamy tylko spiżarni w kuchni, więc ją troszkę powiększyliśmy dzięki temu. Zobacz sobie zdjęcia w moim dzienniku, masz link w mojej stopce. Wymiary to chyba 2,8x3,5m bez spiżarni.

Może się zjawi abakadabra to odpisze, bo widziała moją kuchnie na żywo, to coś poradzi Ci. Ma robić spiżarkę, więc chyba nie jest tak źle z tą kuchnią.

Co do poszerzenia, to raczej jest możliwe, czemu nie, tylko oczywiście trochę się już zmieni, trzeba porysować w projekcie, adaptacja będzie większa, może być drożej.

Jeśli chcesz zamknąć kuchnię to nie ma problemu, to przejście z kuchni do jadalni jest takie szerokie, że w tym miejscu można zrobić np. takie podwójne przesuwne drzwi.

Chyba że chcesz zamurować wejście od holu do kuchni, wtedy masz całą ścianę do zagospodarowania.

Sprecyzuj dobrze co chcesz zamurować, to odpiszę.

Z łazienką to możesz tak zrobić, dalej będzie pod górną łazienką, więc raczej nie będzie problemu. Musi się zmieścić pion kanalizacyjny i wentylacja. A dlatego najlepiej łazienki robić w tym samym miejscu, mniejszy koszt. Zobacz sobie, któraś wersja rodo 6 ma tak łazienkę i wejście do garażu pod schodami, można to zrobić, wtedy będzie okienko w łazience, ale stracicie pomieszczenie na szafę, pralnie w starym miejscu.

Pozdrawiam

Edytowane przez ktosiek

Dzięki za podpowiedzi

Co do zamknięcia salonu to chcę zrobić ściankę działową od kominka do pokoju na dole i tam zrobić drzwi(Chodzi mi o to, że jak będa goście w salonie to córka idąc np.z koleżanką do pokoju na górze będą wszystko widzieli a wiadomo jakie są dzieci:lol2:)

A drzwi do kuchni od strony salonu chcę trochę zmniejszyć a te od hollu przenieść do wiatrołapu (tak jak pisała abakadabra) narazie to czysta teoria

Ale jesteśmy jeszcze w trakcie przepisywania działki i przed nami dopiero cała papierologia Strasznie zazdroszczę tym co juz mają swój domek:yes:

No można tak zrobić, ale wyjdzie trochę mały ten korytarzyk. JA tam wolę przestrzeń, a dzieci w końcu urosną.

Druga sprawa to będzie tam ciemno. Na klatce schodowej też nie ma okna, więc ten korytarzyk i schody, ratują tylko drzwi z przeszkleniem w pokoju na dole, no i najlepiej do salonu. Ale się zastanówcie lepiej, ja bym tak nie robił.

Ktosiek Twoja kuchnia bez spiżarki wydaje mi się całkiem SPOOORA :-) Ja nawet zamurowując okno od strony wykusza nadal mam mało miejsca na jakieś "rozsądne" szafki (spiżarka koniecznie zostaje). Szukałam na forum zdjęć różnych kuchni o podobnych wymiarach i ciężko coś znaleźć. Spodobała mi się kuchnia Aguleczki - jest w moich klimatach i na jej szafkach i układzie ćwiczę różne rozwiazania... Chciałabym między spiżarką a oknem zmieścić słupek z taką zamykaną na "żaluzję" górną szafką. Na tamtej ścianie będzie oczywiści zlew i zmywarka, a na drugiej kuchenka i lodówka. Tak zwany blat roboczy będzie mizernej wielkości - narożny 90cm i między kuchenką a lodówką około 50 cm.... według moich obliczeń oczywiście...

LINKA82

jeśli chodzi o Twoje planowane zmiany to:

1. jeśli chodzi o poszerzanie domu - moim zdaniem nie powinno być problemu, ale zwiększanie domu o 2metry to również większe koszty budowy, kubatury i ogrzewania;

2. drzwi między kuchnią a jadalnią - świetny pomysł - gdyby faktycznie zmniejszyć otwór w ścianie może zmieściłyby się drzwi przesuwne :?

3. łazienka z oknem, przejście koło schodów - super - jeśli nie potrzebujesz więcej miejsca na odzież niż jest w wiatrołapie, Ja tam wolę tak jak jest ;-)

4. częściowe zamknięcie salonu drzwiami - ja boję się przenoszących się z salonu na górę hałasów, ale mimo to zostawiam salon takim jaki jest :-)

5. przeniesienie drzwi do kuchni do wiatrołapu wiąże się z likwidacją spiżarki więc ta zmiana nie jest dla mnie ;) ale daje możliwość wrzucenia sprzętu na ścianę za kominkiem

W kuchni myślałam nad przeniesieniem spiżarki na ścianę od kominka, myślę nad zmniejszeniem drzwi do salonu więc tym samym na tej ścianie byłaby spiżarka(też nie chcę z niej rezygnować)

Chciałabym dlatego obejrzeć gdzieś dom bo w tedy zobaczyłabym czy moje rysowanie na papierze mogłoby być realne (może ktoś z dolnośląskiego się odezwie)

Mam pytanie Ktośku w jakim programie robiłeś projekt wyszedł super

Już znalazłam ten program:bye:

Witam, program to Pro100, ale jak już znalazłaś ;) kiedyś się bawiłem,teraz mam mniej czasu, ciągle praca, jakoś trzeba na ten domek zarobić...

Chociaż muszę się wziąć i zrobić coś już z kuchnią i łazienką, przynajmniej dolną. Bo niedługo będą robić.

Ja już z kuchnia raczej nic nie zmienię, zamiast spiżarni może uda się jakiś mały stolik zmieścić w kuchni.

5. przeniesienie drzwi do kuchni do wiatrołapu wiąże się z likwidacją spiżarki więc ta zmiana nie jest dla mnie ;) ale daje możliwość wrzucenia sprzętu na ścianę za kominkiem

Niekoniecznie, bo wtedy spiżarnię też można przesunąć.

Witam

Na wstępie bardzo dziękuję za cenne rady.

Jesteśmy w trakcie budowy Rodo 8. Za nami fundamenty teraz idziemy w górę.

Sprawa kuchni rzeczywiście ciężki orzech do zgryzienia.

My pozbyliśmy się spiżarki i zrobiliśmy wejście od wiatrołapu.

Mam pytanie jaki w rzeczywistości jest salon nie wydaje się malutki??

Witam

Na wstępie bardzo dziękuję za cenne rady.

Jesteśmy w trakcie budowy Rodo 8. Za nami fundamenty teraz idziemy w górę.

Sprawa kuchni rzeczywiście ciężki orzech do zgryzienia.

My pozbyliśmy się spiżarki i zrobiliśmy wejście od wiatrołapu.

Mam pytanie jaki w rzeczywistości jest salon nie wydaje się malutki??

Witam. W końcu się rusza, coraz więcej osób się pojawia. Witam kolejną osobę i zapraszam do odwiedzania i udzielania się.

Mi salon wydaje się duży. Duże potrójne okno tarasowe, wykusz.Z drugiej strony wejście do gabinetu/pokoju na dole, chody i drzwi do łazienki i przejście do kuchni. To przejście jest tak dokoła, ścianka na której w projekcie jest kominek. Jak będzie kominek to oczywiście zabierze trochę miejsca, bo raczej nie jest mały.

My na razie rezygnujemy. Mamy komin, doprowadzenie powietrza.

Zapomniałem o tym. W projekcie nie ma zaznaczonej rury do kominka, doprowadzenie powietrza. Najlepiej to zrobić od razu. Ja miałem już po ptakach i ta rurę mam w styropianie, na to poszła wylewka. Najlepiej zrobić od razu z kanalizacją, a na to wylać chudziak.

Z kuchnia to trzeba trochę pokombinować będzie. Zastanowić się też nad okapem, wyprowadzeniem ruru do wentylacji.

Wstawcie jakieś zdjęcia.