Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W RODODENDRONACH 8 pracownia ARCHON

Któy projekt jest lepszy i bardziej funkcjonalny? RODO 6 czy RODO 8...  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Któy projekt jest lepszy i bardziej funkcjonalny? RODO 6 czy RODO 8...

• DOM W RODODENDRONACH 6
    • DOM W RODODENDRONACH 8

Recommended Posts

To raczej kwestia gustu i co się chce mieć. Jak dla mnie to jest ok. Na kanapę można by było chcieć więcej. Ściana na TV, ma około 2,3m. Ściana na kanapę około 2,5m.

http://img593.imageshack.us/img593/770/30949480.jpg

http://img695.imageshack.us/img695/7053/24689370.jpg

http://img146.imageshack.us/img146/9408/78977451.jpg

Nie patrzcie na bałagan ;)

Witam AnnC06 ,zapraszam częściej. Pozdro

Edytowane przez ktosiek

• Odpowiedzi 207
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję za odpowiedz i za zdjęcia. Oj chciałabym już mieć taki "bałagan" :yes:

Zastanawiam się czy jakoś by się nie dało poszerzyć taj ścianki od pokoju, ale to chyba za bardzo możliwe nie będzie, dzisiaj jadę do projektanta i zobacze co on na to powie. Zagladać napewno będę do was często, zeby podgladnąc conieco ;) Pozdrawiam :)

Edytowane przez AnnC06

Witajcie

Jestem nowy na tym forum, ale śledzę go od dłuższego czasu. Zapoznałem się dokładnie ze wszystkimi zdjęciami ktośka (dziennik budowy prowadzony wzorowo). Mam zamiar budować rododendronki 8 w Dąbrowie Górniczej, województwo śląskie, ale mam zamiar powiększyć garaż o drugie stanowisko - łącznie jakieś 8 metrów szerokości garażu na 2 auta i jeszcze trochę miejsca na rowery, kosiarki, itp. Wjazd do garażu - dwie niezależne bramy ze słupkiem pośrodku. Na razie finalizuję działkę przy Pogorii III o wymiarach 28x43, mam nadzieję na skompletowanie dokumentacji przed zimą i pospolite ruszenie wczesną wiosną. Podoba mi się rozwiązanie ktośka związane z przejściem z garażu do wiatrołapu - bez dodatkowych przegród. Poza tym wejście do garażu pod schodami (bodajże rodo 6 - łazienka z oknem) generuje dodatkowy problem z butami i wnoszeniem śmieci z garażu do domu.

Ktosiek napisz, czy te dwie ścianki ograniczające lodówkę i kuchenkę w kuchni pełnią jakąś dodatkową funkcję, czy mają tylko ograniczyć przestrzeń. Wiem, że jest problem z umieszczeniem lodówki pomiędzy oknem, a tą właśnie ścianką. Jestem pod wrażeniem gruntu pod fundamenty na Twojej działce - bez szalunków a równiutko jak do sznurka - bez żadnych obsypań. Ja niestety mam grunt piaszczysty - więc bez szalunków ani rusz. Zasięgnąłem już języka i wiem, że projekt muszę uzgodnić z gościem od kanalizacji, co, gazu i wody. Pozwoli mi to zaoszczędzić parę złotych - człowiek zna się na rzeczy. Szukam na razie dobrego drzewa - bo to co oferują na śląsku (sosna wczoraj ścięta) to nie nadaje się pod dachówkę ceramiczną. Ja muszę pozostać przy dachówce - plan zagospodarowania przestrzennego nie przewiduje nic innego. W połowie sierpnia powinniśmy z żoną już głęboko studiować projekt, aby w czasie budowy nie zaskoczyły nas niespodzianki.

Ktośku jak robiłeś strop to na wykuszu obniżałeś go w stosunku do reszty budynku, czy wszystko robiłeś na jednym poziomie. Widziałem u znajomego (taki sam wykusz), że dał ciała ze stropem - zalał na jednym poziomie z resztą stropu i teraz nie ma gdzie zrobić ocieplenia. W środku styropian 5 cm + wylewka 6 i nagle się okazało, że na wykuszu ma około 5 cm na ocieplenie. Biorąc pod uwagę grubość ocieplenia ścian ok. 14 to te 5 na balkoniku na wykuszu wychodzi nieco blado.

My mamy zamiar budować z YTONGA Energo 48 cm w systemie ściany jednowarstwowej bez docieplenia - mam nadzieję, że się sprawdzi. Ścianki działowe z Ytonga interio - wszystko na cienkiej fudze. Zobaczymy jak to będzie, ale jak to przeliczyłem to niewiele drożej wyjdzie niż Porotherm 24 plus 20 styropianu z siatką i klejem.

Jak będę miał jeszcze jakieś pytania lub wątpliwości to się odezwę. Na pewno umieszczę fotki działki - jak wszystko pomyślnie się zakończy.

Pozdro dla wszystkich miłośników rodo 8

Na początek, to cieszę się, że pojawiają się nowe osoby. Witam roberts1976, na dodatek pierwszy jesteś z dwu stanowiskowym garażem.

Witajcie

Jestem nowy na tym forum, ale śledzę go od dłuższego czasu. Zapoznałem się dokładnie ze wszystkimi zdjęciami ktośka (dziennik budowy prowadzony wzorowo). Mam zamiar budować rododendronki 8 w Dąbrowie Górniczej, województwo śląskie, ale mam zamiar powiększyć garaż o drugie stanowisko - łącznie jakieś 8 metrów szerokości garażu na 2 auta i jeszcze trochę miejsca na rowery, kosiarki, itp. Wjazd do garażu - dwie niezależne bramy ze słupkiem pośrodku. Na razie finalizuję działkę przy Pogorii III o wymiarach 28x43, mam nadzieję na skompletowanie dokumentacji przed zimą i pospolite ruszenie wczesną wiosną. Podoba mi się rozwiązanie ktośka związane z przejściem z garażu do wiatrołapu - bez dodatkowych przegród. Poza tym wejście do garażu pod schodami (bodajże rodo 6 - łazienka z oknem) generuje dodatkowy problem z butami i wnoszeniem śmieci z garażu do domu.

Stwierdziliśmy, że te drzwi są niepotrzebne. W tym przejściu będzie szafa wnękowa, na wszystkie kurtki, buty i inne. Szafa wyjdzie spora, a wiatrołap się powiększy dzięki temu i będzie jaśniejszy, bo okno.

Ktosiek napisz, czy te dwie ścianki ograniczające lodówkę i kuchenkę w kuchni pełnią jakąś dodatkową funkcję, czy mają tylko ograniczyć przestrzeń. Wiem, że jest problem z umieszczeniem lodówki pomiędzy oknem, a tą właśnie ścianką.

Jedna ściana może być chyba pominięta. Jest konstrukcyjna, ale idzie wzdłuż tej ściany podciąg przez całe pomieszczenie, przez łazienkę, aż do ściany konstrukcyjnej garażu. Trzeba by było architekta zapytać pewnie. Ale ona mi pasuje, bo akurat zakryje lodówkę. Problem jest z oknem, trzeba je troszkę przesunąć, żeby w tą wnęke zmieściła się lodówka. W projekcie jest chyba 57cm. CO do drugiej ściany to wątpię, żeby się dało ją usunąć. To jest jakby słóp. Na środku domu praktycznie. Podtrzymuje ten potężny podciąg. DOdatkowo jest też kominem od strony salony. Do kominka i wentylacji (jeśli grawitacyjna). Przez to wychodzi trochę problem z wnetylacją. DO tego nie da rady podłączyć okapu. Ja mam okap wyprowadzony za zewnątrz, w zabudowie z płyt KG, później rura w elewacji idzie, jak najwyżej pod okapem wyprowadzeniem. Najlepiej by było póścić do góry przez pokój nad kuchnią, ale u mnie było już trochę za późno.

Jestem pod wrażeniem gruntu pod fundamenty na Twojej działce - bez szalunków a równiutko jak do sznurka - bez żadnych obsypań. Ja niestety mam grunt piaszczysty - więc bez szalunków ani rusz. Zasięgnąłem już języka i wiem, że projekt muszę uzgodnić z gościem od kanalizacji, co, gazu i wody. Pozwoli mi to zaoszczędzić parę złotych - człowiek zna się na rzeczy. Szukam na razie dobrego drzewa - bo to co oferują na śląsku (sosna wczoraj ścięta) to nie nadaje się pod dachówkę ceramiczną. Ja muszę pozostać przy dachówce - plan zagospodarowania przestrzennego nie przewiduje nic innego. W połowie sierpnia powinniśmy z żoną już głęboko studiować projekt, aby w czasie budowy nie zaskoczyły nas niespodzianki.

U mnie też piaski, a dalej coś jak glina, ale lato było bardzo ciepłe, kopaliśmy w sierpniu. Wyszło bardzo dobrze. Późną jesienią i na wiosnę było by na pewno gorzej.

Ktośku jak robiłeś strop to na wykuszu obniżałeś go w stosunku do reszty budynku, czy wszystko robiłeś na jednym poziomie. Widziałem u znajomego (taki sam wykusz), że dał ciała ze stropem - zalał na jednym poziomie z resztą stropu i teraz nie ma gdzie zrobić ocieplenia. W środku styropian 5 cm + wylewka 6 i nagle się okazało, że na wykuszu ma około 5 cm na ocieplenie. Biorąc pod uwagę grubość ocieplenia ścian ok. 14 to te 5 na balkoniku na wykuszu wychodzi nieco blado.

Tak jak piszesz. Strop mam obniżony. Później papa, folia dwa razy, styro, wylewka. Następnie styrodur 8cm, filie, wylewka, folia w płynie, wszystko uszczelnione takimi taśmami bitumiznymi, nawinięte na ścianę. I na to płytki. Mam tak zrobione wszędzie, najważniejszy jest jednak ten wykusz. No i oczywiście mam ocieplone balkony z wszystkich stron.

My mamy zamiar budować z YTONGA Energo 48 cm w systemie ściany jednowarstwowej bez docieplenia - mam nadzieję, że się sprawdzi. Ścianki działowe z Ytonga interio - wszystko na cienkiej fudze. Zobaczymy jak to będzie, ale jak to przeliczyłem to niewiele drożej wyjdzie niż Porotherm 24 plus 20 styropianu z siatką i klejem.

Jak będę miał jeszcze jakieś pytania lub wątpliwości to się odezwę. Na pewno umieszczę fotki działki - jak wszystko pomyślnie się zakończy.

Pozdro dla wszystkich miłośników rodo 8

No to czekamy na relacje i zapraszam do pisania.

Pozdro

Widziałem projekt w biurze archonu. Z moich wstępnych spostrzeżeń to tam jest stanowczo za mało otworów kominowych, no ale to jeszcze będę dogrywał z gościem od instalacji. Co do tych podciągów w kuchni to przypuszczam, że jest to do przerobienia - metr dłuższa rozpiętość pewnie nie robi dużej różnicy - tym bardziej, że w garażu będę miał przestrzeń 8x6,5 bez ścianki wsporczej - więc muszę to jakoś rozwiązać i w kuchni. Poza tym tak jak piszesz - wydaje mi się że projektanci nie do końca przemyśleli potrzeby wentylacyjne budynku. Będę miał projekt w rękach to będę myślał i przerabiał, z budowlanką trochę styczności miałem, więc nie jestem takim do końca laikiem. Odezwę się co i jak przerabiam. Na dziś wiem, że w całym domu ogrzewanie podłogowe - za wyjątkiem kotłowni za garażem, gdzie zainstaluję grzejnik miedziano aluminiowy. Tam będzie piec gazowy CO i od razu pralnia i suszarnia. Pozdro Edytowane przez roberts1976

Swoją drogą, to pokój nad garażem będzie chyba większy niż salon :D:D co tam planujesz ;)

Mam zamiar zrobić tam duży pokój - sypialnia dla dwojga (wszystko w jednym miejscu: spanie, jedzenie, mycie i rekreacja), aneks kuchenny przylegający do łazienki i siłownię - podobnie jak w rodo 6G2. Ściana kolankowa w moim rodo 8 będzie podniesiona do wysokości 120 cm więc nawet w siłowni wykorzystam większą część powierzchni podłogi. Zastanawiam się tylko, czy na wzór rodo 6G2 zrobić w tym pokoju okno balkonowe wysokie czy niższe - bo u mnie będzie to północ to nie bardzo widzę sens. Chyba lepszym rozwiązaniem będzie większa liczba okien dachowych skierowanych na wschód i zachód (standard to 1+1).

A propos tych ścianek w kuchni pod podciągami - rodo 6G2 też ma rozpiętość około 9m i nie ma tej nieszczęsnej ścianki - tam jest przesunięcie wykuszu w stosunku do ścianki od wiatrołapu - więc widocznie można z niej zrezygnować i w rodo 8. Zostawię ten temat do czasu adaptacji projektu - wtedy porozmawiam z projektantem i/lub architektem - jeszcze ostatecznie nie wiem kto się tym zajmie.

Przejrzałem te projekty co napisałeś i tam jest tak jak w rodo8, więc nie wiem dokładnie już o jaką ściankę chodzi. Wrzuć screena i zaznacz o które chodzi.

Ciekawe te zmiany wyjdą dzięki temu podwójnemu garażowi. Pochwal się projektem, jak będziesz miał już to rozrysowane.

A Ty zamawiasz w Archonie ten 2G, czy wszystko będziesz adaptował sam.

Co do okien, w tym pokoju nad garażem, to ja mam dwa okna, od północy(w projekcie ślepe balkonowe). Teraz bym zrobił pewnie jedno na środku. A dachowe mam 2 od wschodu, w pokoju. Jedno w garderobie od zachodu. Sporo dają światła te okna dachowe. Te podwójne dachowe mam z zespoleniu.

Witam. Zastanawiam się nad likwidacją garderoby przy wiatrołapie i powiększeniu łazienki - zależy mi by mieć w łazience okno. Przejście do garażu było by wtedy obok schodów na piętro - zastanawiam się w którym miejscu zrobić drzwi- czy tak jak jest w projekcie, czy "od schodów"... Jeśli ktoś robił podobne zmiany proszę o foto :) Pozdrawiam.

Witam. Zastanawiam się nad likwidacją garderoby przy wiatrołapie i powiększeniu łazienki - zależy mi by mieć w łazience okno. Przejście do garażu było by wtedy obok schodów na piętro - zastanawiam się w którym miejscu zrobić drzwi- czy tak jak jest w projekcie, czy "od schodów"... Jeśli ktoś robił podobne zmiany proszę o foto :) Pozdrawiam.

Jeszcze taka osoba się chyba nie pojawiła. Tu sobie zajrzyj.

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-rododendronach-6-p/m4783445a3fa41

Projekt Rodo 6 z piwnicą, ma taką łazienkę i wejście do garażu pod schodami.

Pewno tak jak w rodo 6 (P) rzeczywiście zrobimy, zastanawiamy się jeszcze czy nie przedłuzyć sciany dzielacej gabinet z salonem tak jak to jest w rodo 2.

Na razie wszystko planujemy "na papierze" bo dopiero kompletuje nam projektant papiery do pozwolenia na budowę, pewno to potrwa, bo nasza działka jest trochę "skomplikowana" - przez środek płynie nam rowek melioracyjny który chcemy zakryć, na krycie rowu też projekt musimy miec, a że sezon urlopowy w pełni więc chyba musimy uzbroić się w cierpliwość...

Edytowane przez AnnC06

U nas już zrobiona podmurówka z bloczków fundamentowych, do tego zrobione ocieplenie. Niedługo wylejemy pierwszą warstwę posadzki tzw. chódziak, a potem zaczniemy murować w górę.

AnnC06, Rozkład pomieszczeń u nas wyglądać bedzie tak:

http://img97.imageshack.us/img97/5933/projektgp.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Wszystko fotografuję na bieżąco, więc obiecuje w weekend zrobić dziennik budowy i dodać wszystkie zdjecia.

Edytowane przez Brian7

WITAM.

Brian7 dzięki za odpowiedz, szczerze powiedziawszy to min. Twoje zmiany zainspirowały mnie :) Przeglądnęłam galerię min. Ktośka i ta ściana między gabinetem a salonem trochę mnie zmartwiła- że taka krótka wychodzi, aczkolwiek wiadomo - inaczej na zdjęciach widać, a inaczej może być w realu... Widzę Ty tą ścianę przesunąłeś w stronę salonu i wtedy wydłużyłeś, my raczej przesuwać jej nie będziemy, a tylko wydłużać wprawdzie nie wiele by to było ale zawsze coś... Z tym że, żeby tą ścianę wydłużyć nie przesuwając jej, trzeba będzie coś z tymi schodami pokombinować, nie wiem czy nie trzeba będzie jednego schodka "usunąć" ... Łazienkę i to przejście do garażu chcemy zrobić dokładnie tak jak u Ciebie, w kuchni też chciałam zamurować wejście od salonu, ale mąż chce kuchnię pół otwartą- więc przejście do salonu będzie, ale pewno trochę węższe. Będę śledzić Twoją galerię na pewno :) Zresztą nie tylko Twoją ;) Pozdrowienia

A u mnie w końcu postępy na budowie:

http://img9.imageshack.us/img9/4458/dsc0390r.jpg

Reszta zdjęć w dzienniku :-)

Cześć abakadabra

Mam pytanko - nie robisz belek nad drzwiami i oknami. Albo źle widzę, albo nad drzwiami na taras murowałeś od razu bloczkami bez zalewania belek???

Ogólnie murarz pierwsza klasa - równo i estetycznie.

Ktośku napisz ile jest miejsca w łazience pod schodami. Interesuje mnie sama wysokość tej wnęki, którą Ty tak sprytnie zagospodarowałeś. Chciałbym wiedzieć, czy zmieści się tam wanna (dosunięta do ściany - od pralki do wc). Daj jakieś nowe fotki w dzienniku budowy - potrzebuję nowych inspiracji dla małżonki. Pozdro

Ktośku napisz ile jest miejsca w łazience pod schodami. Interesuje mnie sama wysokość tej wnęki, którą Ty tak sprytnie zagospodarowałeś. Chciałbym wiedzieć, czy zmieści się tam wanna (dosunięta do ściany - od pralki do wc). Daj jakieś nowe fotki w dzienniku budowy - potrzebuję nowych inspiracji dla małżonki. Pozdro

Zdjęcia dodane. Raczej malutka wanna. Od WC do wnęki jest około 130cm. ZObacz na zdjęciu, płytki mają 25cm. Wnęka ma wysokość 4,5 płytki po 33.3cm w najwyższym punkcie(około 150cm). Do schodów jest 6 płytek (czyli 200cm około)

http://img84.imageshack.us/img84/8089/46364839.jpg

Tu już po fugowaniu, sama wnęka

http://img594.imageshack.us/img594/1441/54668246.jpg

http://img824.imageshack.us/img824/7926/80267314.jpg

Ciężko wędzie z wanna. W tym miejscu jeszcze będzie u mnie grzejnik drabinka. Na razie zdjęty.

Więcej zdjęć wstawiłem w dzienniku.

Myślałem o przesunięciu wc zupełnie na drugą ścianę w miejsce brodzika - wtedy będę miał całą powierzchnię do zagospodarowania - a to już około 2 metrów. Brodzika na dole w łazience nie będzie więc miejsca trochę zyskam. Zobaczę jak będę miał projekt przed oczami. Zdjęcia bardzo fajne - powolutku do przodu. Pozdro