Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W RODODENDRONACH 8 pracownia ARCHON

Któy projekt jest lepszy i bardziej funkcjonalny? RODO 6 czy RODO 8...  

21 użytkowników zagłosowało

1. 1. Któy projekt jest lepszy i bardziej funkcjonalny? RODO 6 czy RODO 8...

• DOM W RODODENDRONACH 6
    • DOM W RODODENDRONACH 8

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 207
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich.

Kupiłam ten projekt domku i mam pytanko. Czy ktoś buduje go w dolnośląskim? Bardzo mi zależy żeby zobaczyć domek na live. Wydaje mi się, że jest strasznie mała kuchnia i mały salon. Reszta wydaje się OK.

Pozdrawiam:D

Witam. Coś wątek ucichł. Wszyscy się wzięli chyba ostro do roboty.

Co do salonu, to może nie jest największy, ale zawsze można go powiększyć rezygnując z pokoju na dole. Są tylko te słupy, ale można zrobić podciąg i zlikwidować przynajmniej dwa słupy. Wtedy salon już będzie duży.

A u mnie kostka zrobiona, taras, łazienka na dole skończona prawie. Osprzęt elektryczny założony - ospel impresja.

Ja się budzę ze snu powakacyjnego ;-) wraz ze swoim dziennikiem budowy ;-) to zapraszam :-) U nas na wakacjach działo się wiele - od dziury, fundamentów poprzez stropy do ścian poddasza... I to w dzienniku mam... Teraz szaluje się drugi strop... I mam nadzieję że końcem nastepnego tygodnia będę mogła przedstawić zdjęcia z tego etapu budowy...

Gdy tylko Panowie Budujący opuszczą poddasze (teraz lecą z niego dechy, gwoździe i druty na zbrojenie) i będzie bezpiecznie sfotografuję jak wygląda salon z jednym ze słupów (tym koło schodów) i z podciagami - aż się prosi aby nawet klatkę schodową zostawić otwartą :-) A ten jeden słup w niczym nie przeszkadza...

Ja mocno się zastanawiam czy nie zrezygnować z pokoju na dole..........

• 4 weeks później...

No właśnie czekam, nikt nic nie pisze. U mnie nic się nie dzieje, czekam na drzwi i schody.

No i już więźba, jak będziesz miała jakieś zdjęcie to chciałbym zobaczyć domek od strony tarasu. Jestem ciekawy jak to wyszło. Z daleka widzę, że krokwie wycinane i będzie pewnie drewniana podbitka.

• 2 weeks później...

Chciałbym odpowiedzieć dokładnie na to pytanie, ale nie pamiętam ;) Przejrzałem zdjęcia, i wydaje mi się że poszło około 20 palet maxa. DO tego było trochę cegły modularnej (tzw. U) no i chyba 4 palety kratówki na ściany działowe (K-3)

A moje schody już gotowe czekam na drzwi i balustradę.

Edit:

A i jeszcze jedna paleta cegły modularnej, tzw. połówki max-a. Poszło przy stropach, bo do około nie było szalunku tylko właśnie z tej cegły.

Edytowane przez ktosiek

Witam.

Dodałem nowe zdjęcia, domek już przykryty. :D

Wszystkich zapraszam do komentowania.

AnnC06, chodzi Ci o suporek w sztukach?

ktośiek bardzo ładne schody. Życzę powodzenia w pracach wykończeniowych.

Pozdrawiam. :)

Witam.

My budować będziemy z maksa, ale jeśli pamiętasz to podaj powierzchnię ścian wg. której kupowałeś bloczki.

Twój domek prezentuje się pięknie :) Jak Ci wyszły zmiany ścian działowych, chodzi mi o salon i łazienkę, pytam bo takie same zmiany chcemy wprowadzić.

Pozdrawiam.

Bloczki kupywaliśmy w miare postępu prac, bez przeliczania. Gdy się kończyły dzwoniliśmy do naszego stałego dostawcy. Ale jeśli chesz, możemy sprawdzić ile kupiliśmy i podać dokładnie.

Ed:

"Całego" suporka poszło 1650 szt. "Połówek" na ściany działowe 640 szt.

Bloczków fundamentowych 1440 szt.

Zmiany wyszły dobrze, jestesteśmy zadowoleni. Za mniej wiecej tydzień zostaną wstawione okna i ogarniemy trochę cały ten bałagan, to dodam więcej zdjęc z tego, jak to wyszło. :yes:

Życzę powodzenia w budowie,

Pozdrawiam.

Edytowane przez Brian7

http://img21.imageshack.us/img21/6618/rzutpoddasza.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Oto rzut poddasza naszego rodka, zaszły następujące zmiany:

1. Zmniejszczenie balkonu nad wykuszem. Skasowana została ta wystająca cześć nad okno w kuchni.

2. Zmiana okna i drzwi balkonowych nad wykuszem na tylko drzwi balkonowe, takie same jak są w dwóch pozostałych pokojach z balkonami przy lukarnach.

3. Zamiana dwóch okienek na jedno więszke w pokoju nad garażem.

4. Schody z zabiegowych na schody ze spocznikiem przy pokoju nad garażem.

Jak prace u innych rodomaniaków? :p

Edytowane przez Brian7

U mnie zamontowały się barierki, miały się zrobić drobne prace w środku, po montażu drzwi, dokończenie cokołów, wokół drzwi. Schody też już dokończone. Na ten roku u mnie koniec.

Mam bardzo słabe zdjęcia tych barierek, robione komórką, ale coś wstawię. Barierki metalowe, kute, wyginane, dosyć prosta forma, 200zł/metr. A metrów było 19- 3 balkony, niecałe 4000zł.

hmm, chodzi o garderobę-przejście do garażu z wiatrołapu??

To pomieszczenie ma taki sam poziom jak reszta domu(dół), tylko garaż i kotłownia jest niżej.

Brian7 ma tak zrobione przejście do garażu, przejrzyj Jego dziennik:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?183735-Dom-w-Rododendronach-8-Brian7