Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Trzy po trzy - czyli plotki (komentarze) strychowe :)

anirac

Recommended Posts

• Odpowiedzi 606
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Malgos, a dlaczego im doplacasz od pietra? Zwykle ustalam cene za wniesienie, potem mowie- ale to 4 pietro, da pan rade? i mrugam zawziecie oczetami z troska. Pan sie prezy i mowi: no ba!

Nie wspominam, ze to b. wysokie 4 pietro, a potem na finiszu - pytam "pewnie strasznie ciezko bylo, co?" Ale panowie zwykle zaprzeczaja, ze gdzie tam :) No i cena zostaje ta nizsza :)

No i znowu mam zagwozdkę :roll:

Blaty kuchenne - oczywiście zaolejować, nawet zdecydowałam się na konkretny olej, ale ten z kolei jest bezbarwny, a taki dziewiczy buk jakoś mi nie w smak. No to wcześniej go umalować. No i tu zaczyna się problem. Bejca, która wybrałam - do niczego, zły kolor. A mi się marzy taki kolor jak tek. Miałyście może jakieś doświadczenie w barwieniu blatów?

Olej też trochę zmieni kolor na ciemniejszy i żywszy. Może spróbuj na jakichś ścinkach. Bejcowanie? Może teraz są lepsze bejce, ale te stare jednak "oddawały" kolor przez jakiś czas po bejcowaniu. No i co z kontaktem z żywnością? Chyba są oleje z barwnikami - tak mi się wydaje, ale zawsze musisz pytać o możliwość użycia ich na blacie kuchennym.

Małgoś, już lecę do Ciebie zajrzeć co się dzieje!

A co do blatów to właśnie próbuję nieudolnie. Masz rację Agduś co do kolorowych olejów, ale te z barwnikami generalnie średnio nadają się do blatów. Olej typowo pod blaty (a więc ekologiczny Osmo) jest bezbarwny. Więc wymyśliliśmy, że najpierw bejca na bazie rozpuszczalnika, a więc się ulotni, a potem ten tłuszczyk. Ale na próbkach to też nie to :(

Monia - dzięki za podpowiedź :)